Minolta Rokkor 2,8/50 i Opemus 5/5a

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Minolta Rokkor 2,8/50 i Opemus 5/5a

Post autor: Minolciarz1979 »

Witam. Mam taki problem: zakupiłem obiektyw powiększalnikowy Minolta Rokkor 2,8/50. Chciałbym go użyć w Opemusie 5/5a. I tu pojawia się problem - szkło ma gwint M39, niby nie problem, ale ze względu na dużą średnicę samego obiektywu (ponad 50 mm) nie mogę znaleźć miski M39, w którą wejdzie ten słoik. Próbowałem zwykłej, płaskiej miski M39, ale wtedy nie mogę ustawić ostrości, gdyż konczy się zakres suwu pokrętłem. brakuje dosłownie 3-4 mm, aby szkło poszło w górę i byłoby ok. Inny obiektyw (Rodenstock 4/50) na płaskiej misce jest ok, spokojnie ustalam ostrość pokrętłem i nawet zostaje z 5 mm suwu w górę, gdzie ostrość się z powrotem rozjeżdza. Dla Minolty brakuje te 3-4 mm. Oryginalna miska wklęsła Meopty M39 nie obsłuży tego szkła, max wchodzi słoik o średnicy około 42 mm. Ktoś ma jakąś radę? Wiem, trzeba zmienić powiększalnik albo szkło... :-)
Joan
-#

Post autor: Joan »

Minolciarz1979 pisze:trzeba zmienić powiększalnik albo szkło...
a nie prościej zamówić u jakiegoś tokarza specjalnej, głębszej i maksymalnie szerokiej miseczki ?
To taka babska porada :-)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

nie wiem, czy taka szersza micha zmieści się w opemusie. podejrzewam że nie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

do Opemusa 5 wchodzi miska o srednicy 68 mm

Post autor: Minolciarz1979 »

a szkło ma jakieś 55 mm. Sam obiektyw spokojnie wchodzi w powiększalnik aż do miecha. Kwestia znalezienia takiej miski...
ODPOWIEDZ