Kupiłem w/w obiektyw.
Jak ustawiam na f4 - pełny otwór to listki przysłony nie są otwarte - tak jakby było ustawione ok 5,6. Jak ustawię na f16 to mogę jeszcze domknąć bardziej - poza skale przysłon na obiektywie.
Czy to normalne w tych obiektywach, czy skala jest przesunięta ?
SCHNEIDER - KREUZNACH COMPONON 4/50 - pytanie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
- Minolciarz1979
- -#
Według mnie masz uwalony obiektyw. Mam Componona 3,5/50 i nie ma czegos takiego. Na 3,5 jest pełna, okragła dziura, listki mam schowane.matti_1989 pisze:pełny otwór to listki przysłony nie są otwarte - tak jakby było ustawione ok 5,6. Jak ustawię na f16 to mogę jeszcze domknąć bardziej - poza skale przysłon na obiektywie.
Pewne obiektywy które używałam tak miały, akurat componona 4/50 nigdy nie miałam, ale nawet jak ta skala jest przesunięta to przecież żaden problem - tylko Ty używasz tego obiektywu i najważniejsze żeby był ostry, a nie to czy jest naparwde blenda 8, czy 8,5.matti_1989 pisze:Jak ustawiam na f4 - pełny otwór to listki przysłony nie są otwarte - tak jakby było ustawione ok 5,6.
Ja zawsze zapisuję w notesie prawidłowe ekspozycje wybranych zdjęć, obiektyw, przysłonę itp - wiele razy powtarzałam te same zdjęcia zmieniając tylko obiektyw (o tej samej ogniskowej) i nigdy jeszcze nie było tak by wszystko idealnie pasowało, zawsze potrzebna była mniejsza lub większa korekcja, czasem nawet rzędu 0,5 blendy. Ostrość też trzeba było nieco skorygować.
-
- -#
- Kontakt:
Re: SCHNEIDER - KREUZNACH COMPONON 4/50 - pytanie
normalne, ten typ tak ma.matti_1989 pisze: Czy to normalne w tych obiektywach, czy skala jest przesunięta ?