Rollei 6001

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

lukaszpiech
-#

Rollei 6001

Post autor: lukaszpiech »

Witam i od razu pytam bo zglupialem totalnie. Czytam instrukcje rolleiflexa 6001 i widze ze synchronizuje sie do 1/500. Ale obiektywy nie maja migawki w sobie. Woec synkuje sie czy nie? Jesli bylo to prosze o link bo nie znalazlem, jesli nie bylo to prosze o pomoc
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

nie tylko migawki centralne moga synchronizowac sie z lampą na czasach wyzszych niz 1/30 czy 1/25. wszystko zalezy od konstrukcji migawki, ale to tak tylko na moj mały rozumek, wiec jesli instrukcja tak pisze to czemu jej nie wierzyć
lukaszpiech
-#

No wiem wiem, ale moze instrukcja pisze o leaf shutter lens, nie wiem nie doczytalem. Bo koge miec tego rolleia z sonarem 150 i planarem 80
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

migawka jest centralna w calej serii 6000
i chyba zadna kurtynowa migawka nie ma synchro krotszego niz 1/125 a co dopiero w srednim formacie.
lukaszpiech
-#

W aparacie czy w obiektywach?
dadan_mafak
-#
Kontakt:

w obiektywach, kazdy ma migawke
lukaszpiech
-#

No wlasnie nie znam tego systemu kompletnie ( z medium format to ja kieva i p6 znam hehe) i nie bylem tego pewien czy planar 2.8/80 do tego rolleia ma migawke. Wiec jestes 100% pewien? Masz doswiadczenia z tym systemem? Jesli masz to podpyta cie na pw ;)
dadan_mafak
-#
Kontakt:

nie mam doswiadczen ale tego, ze migawka jest w obiektywie to jestem pewien.
lukaszpiech
-#

;) dzieki.
maj
-#

Post autor: maj »

Witam, mam 6006 i 6008, aparaty bardzo przyjemne i obiektywy super (cena też). Wadą wg mnie jest lekkie opóźnienie migawki przy szybkich zdjęciach(np sportowych). Ja osobiście nie pakował bym się w ten system, a głównym powodem jest serwis a właściwie jego brak. Aparaty były jak na czas w którym je produkowano bardzo zaawansowane technicznie np w obiektywie masz 2 (dwa) silniki, z uwagi na wiek istnieje duże prawdopodobieństwo nakładania się klatek a to to tylko w serwisie fabrycznym (praktycznie tak jak wszystkie inne usterki tego aparatu). Osobiście wybrabym produkt szwedzki lub japoński.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

A czy ten Rollei nie ma przypadkiem dwóch migawek? To znaczy właściwa migawka jest w obiektywie (centralna) a w aparacie jest taka pseudomigawka, która zamyka się po zadziałaniu migawki obiektywowej, a otwiera na czas jej zadziałania. To lustrzanka, więc, żeby film się nie zaświetlił podczas podglądu przez lustro i matówkę, musi mieć dodatkową zasłonkę - coś w rodzaju dodatkowej migawki. To dosyć skomplikowana konstrukcja, dlatego radzieckie i rosyjskie Kiwey 88 mają tylko migawki szczelinowe, ale już np. Hasselblady mają dwie.
Lux mea lex
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

a radzieckie kiewy nie maja przypadkiem migawki szczelinowej z racji problemu konstrukcji migawki centralnej w aparacie?
mam hasela i to nie jest jakas strasznie skomplikowana konstrukcja, dwie kurtyny metalowe/plastikowe które sie zamkają i otwierają, zadnej filozofi
procedura w haselu jest prosta, zamkniecie migawki obiektywu, podniesienie lustra, otwarcie kurtyny w aparacie, wyzwolenie migawki aparatu, zamkniecie kurtyny, koniec cyklu, nie ma tam nic skomplikowanego. skomplikowana to jest migawka centralna i sprzegniecie tego wszystkiego ze sobą
sorka za oftop
Awatar użytkownika
technik219
-#

Malfas pisze:skomplikowana to jest migawka centralna i sprzegniecie tego wszystkiego ze sobą
To właśnie miałem na myśli
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Malfas pisze:a radzieckie kiewy nie maja przypadkiem migawki szczelinowej z racji problemu konstrukcji migawki centralnej w aparacie?
Z całym szacunkiem, a widziałeś Ty kiedy migawkę centralną w aparacie? Ona jest zawsze w obiektywie. No dobra w Smienie jest tuż za obiektywem.
Malfas pisze: mam hasela i to nie jest jakas strasznie skomplikowana konstrukcja, dwie kurtyny metalowe/plastikowe które sie zamkają i otwierają, zadnej filozofi
procedura w haselu jest prosta, zamkniecie migawki obiektywu, podniesienie lustra, otwarcie kurtyny w aparacie, wyzwolenie migawki aparatu, zamkniecie kurtyny, koniec cyklu, nie ma tam nic skomplikowanego. skomplikowana to jest migawka centralna i sprzegniecie tego wszystkiego ze sobą
sorka za oftop
Co radziecka myśl techniczna potrafiła wykonać, jeśli ktoś uważa, że nie, to jest naiwny. W średnim formacie centralna migawka bardzo podnosi koszty systemu. A na to człowiek radziecki zgodzić się nie mógł. Zresztą nie tylko radziecki, bo i Pentax 67 ma tylko szczelinową.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

J.A. pisze:bo i Pentax 67 ma tylko szczelinową.
Pentax 6x7 to zupełnie inna konstrukcja niż Rollei 6001/6006/6008. Jest to raczej "nadmuchana" lustrzanka jednoobiektywowa (n.b. podobno jedyny aparat 120, którym można robić reporterkę). Mówimy tu o aparatach z dopinanymi magazynkami.
Co radziecka myśl techniczna potrafiła wykonać, jeśli ktoś uważa, że nie, to jest naiwny.
Nie wątpię, że była zdolna to wykonać, wszak Rosjanie polecieli na Księżyc, ale skoro z byle migawką szczelinową mieli poważne kłopoty (odklejające się tasiemki roletek, zrywające się zęby napędu kaset w Salutach, odkręcające się mocowania pryzmatów i zacięcia Kiewów małoobrazkowych itd.) to co tu w ogóle mówić o migawkach centralnych w obiektywach średnioformatowych. Dlaczego w popularnuch Zenitach wciąż i do znudzenia była wstawiana ta sama migawka przez 70 lat (skopiowana z pierwszej Leiki) z czasami 1/30 - 1/500 s.? Czy produkcja takiej migawki spowodowałaby tak drastyczny wzrost kosztów, że nie stać by było na aparat "człowieka radzieckiego"? Brak czasów długich stanowił istotną niedogodność dla większości użytkowników. Myślę, że bariera ekonomiczna nie była najistotniejsza. Była bariera technologiczna. Do Zenitów z wyższej półki montowano migawki Copal i Seiko. Dlaczego aparaty radzieckie były zawodne? Z jednej strony rakiety kosmiczne i bomby atomowe, z drugiej strony aparaty psujące się przy bardziej intensywnym użyciu. Optyka, nie powiem złego słowa, ale "mechanika" to już na poziome kołchozowego kowala. Wychowałem się na sprzęcie Made in USSR w czasach, w których nie stać mnie było na nic lepszego i nic lepszego nie było dostępnego. Gdy tylko nadarzyła się możliwość, bez żalu pożegnałem się z tymi sprzętami.
ODPOWIEDZ