Yashica 35 elektro GS - nie działa wyzwalanie flash

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

michal_op
-#

Yashica 35 elektro GS - nie działa wyzwalanie flash

Post autor: michal_op »

Witam wszystkich!

Pod wpływem kilku wypowiedzi na forum Korex - zakupiłem yashice elektro 35 GS.
Automatyczna migawka wydaje się działać - w zależności od ilości światła dobierany jest czas, działa czasówka i tester bateri....

Do aparatu podłączyłem oryginalny flash yashiki .. błysneło kilka razy i przestało... :cry:

Co do sprawności flash'a jestem pewien - testowałem z radzieckim FEDem i wszystko jest OK.

Czy w aparacie mogło się coś uszkodzić? ktoś spotkał się z takim problemem?

Proszę o pomoc!
Pozdrawiam, Michał.
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

michal_op, wiem, że tam jest migawka centralna. Tylko nie pamiętam czy tego pierwszego pierścienia nie należy ustawić na "błyskawicę". Chociaż to może tylko przy lampie systemowej. Pzdr.
Fan Pentax'a.
michal_op
-#

Post autor: michal_op »

Cześć Powalos,
To nie jest kwestia ustawień - flash powinien działać zarówno w trybie auto jak i dedykowanym do flasha (z "piorunem").
Niestety nie działa w obu wiec zaczynam podejrzewać że gdzieś stracił się kontakt lub odlutował przewód ;/. Styk do flasha jest w obiektywie który ponoć stosunkowo łatwo otworzyć - chyba mnie to czeka.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

dokumentację fotograficzną znajdziesz tu http://personal.inet.fi/koti/picnet/electro/page_01.htm serwisówki i inne znajdziesz z kolei tu http://www.yashicaddiction.com/

osobiście podejrzewam kabel, bo jak piszesz, powinno się zwalniać nie tylko na pierunie, ale i na AUTO.

pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ