aha, a gdybyśmy zamiast zajmować się gupikami, narysowali rozkład prędkości w cieczy newtonowskiej, to byśmy pewnie doszli do innych wniosków.
kurcze, a myślałem, że większość przedmiotów ze studiów mnie się w życiu nie przyda.
6-kąpielowy E-6!
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Właśnie przygotowałem chemię na jutrzejsze pierwsze wywoływanie 6-bath E-6! 
Wiadomo - przy przygotowywaniu roztworów zabawy dwa razy więcej, niż przy procesie 3-kąpielowym (bo trzeba przygotować "sterylne" 7 butelek, a nie 4), ale nie robię tego zarobkowo/zawodowo, wiec traktuję to jak dobrą zabawę raz na jakiś czas, więc nie jest to męczące
(póki co 
Na rozrobienie chemii zużywam też ok. 2x więcej wody demineral., więc po namyśle i krótkich obliczeniach zrezygnowałem z płukania pomiędzy BL i FX - i tak FX nie używam po raz drugi, więc nie ma to znaczenia.
Mam więc tylko płukanie po FD w wodzie demineral., a końcowe płukanie (po FX) już w kranówce.
Menzurka 25ml zakupiona na Allegro nie dojechała na czas, więc dziś specjalnie kupiłem w aptece 2 strzykawki: 5ml i 20ml.
Dzięki temu nie było specjalnych kłopotów z odmierzeniem 17,5ml RE oraz 5ml STAB (co inaczej byłoby trudne, bo posiadam tylko menzurkę 100ml
Chemia leżakuje, "procesor" przygotowany - jutro koło południa zaczynam zabawę - trzymajcie kciuki!!!
Aha - no i poprawka w procedurze wywoływania: (prócz tego, że RE i BC nie mieszamy) - FX - 4 min (a nie 6, choć do 6 jest dozwolone)
Pozdrawiam,
syriusz

Wiadomo - przy przygotowywaniu roztworów zabawy dwa razy więcej, niż przy procesie 3-kąpielowym (bo trzeba przygotować "sterylne" 7 butelek, a nie 4), ale nie robię tego zarobkowo/zawodowo, wiec traktuję to jak dobrą zabawę raz na jakiś czas, więc nie jest to męczące

Na rozrobienie chemii zużywam też ok. 2x więcej wody demineral., więc po namyśle i krótkich obliczeniach zrezygnowałem z płukania pomiędzy BL i FX - i tak FX nie używam po raz drugi, więc nie ma to znaczenia.
Mam więc tylko płukanie po FD w wodzie demineral., a końcowe płukanie (po FX) już w kranówce.
Menzurka 25ml zakupiona na Allegro nie dojechała na czas, więc dziś specjalnie kupiłem w aptece 2 strzykawki: 5ml i 20ml.
Dzięki temu nie było specjalnych kłopotów z odmierzeniem 17,5ml RE oraz 5ml STAB (co inaczej byłoby trudne, bo posiadam tylko menzurkę 100ml

Chemia leżakuje, "procesor" przygotowany - jutro koło południa zaczynam zabawę - trzymajcie kciuki!!!

Aha - no i poprawka w procedurze wywoływania: (prócz tego, że RE i BC nie mieszamy) - FX - 4 min (a nie 6, choć do 6 jest dozwolone)
Pozdrawiam,
syriusz
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, 20:38 przez syriusz, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie rozumiem. Czemu tak? To trochę bez sensu. Właśnie końcowe powinieneś zrobić w demi, a po FD w kranówce.syriusz pisze:Właśnie przygotowałem chemię na jutrzejsze pierwsze wywoływanie 6-bath E-6!
Wiadomo - przy przygotowywaniu roztworów zabawy dwa razy więcej, niż przy procesie 3-kąpielowym (bo trzeba przygotować "sterylne" 7 butelek, a nie 4), ale nie robię tego zarobkowo/zawodowo, wiec traktuję to jak dobrą zabawę raz na jakiś czas, więc nie jest to męczące(póki co
No nie dziwne, w końcu to utrwalacz.syriusz pisze:
No i oczywiście pomieszania butelek

Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, 22:59 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
No ja widzę w tym sens taki: jeśli wodociągi poczęstują mnie pewnego razu wodą z jakimiś minerałami, które mogłyby wejść w reakcję z chemią podczas procesu, to wolę już tą wodą robić płukanie końcowe (nawiasem mówiąc kranówka podobno płucze lepiej, a końcowe jest nawet ważniejsze), a jako płukanie po FD a przed wszystkimi innymi chemiami wolę mieć jednak czystą demineral dla pewności...J.A. pisze:Nie rozumiem. Czemu tak? To trochę bez sensu. Właśnie końcowe powinieneś zrobić w demi, a po FD w kranówce.syriusz pisze:Mam więc tylko płukanie po FD w wodzie demineral., a końcowe płukanie (po FX) już w kranówce.
Dałem mu jednak 4:40J.A. pisze:No nie dziwne, w końcu to utrwalacz.syriusz pisze:FX - 4 min (a nie 6, choć do 6 jest dozwolone)

Heheh... dziękiJ.A. pisze:No i oczywiście pomieszania butelek

Na szczęście nic takiego się nie zdarzyło i slajdy już wiszą i się suszą!

Na pierwszy rzut oka wszystko poszło idealnie.
Dokładniej sprawdzę jutro nad podświetlarką i później na rzutniku.
Ocenię głównie Dmin i Dmax, które w miarę obiektywnie można już porównać z poprzednimi procesami (a więc 3-bath vs 6-bath)...
Sam jestem ciekawy czy w tym i w subiektywnym odbiorze ogólnym slajdów będą jakieś różnice...

Wszystkim trzymającym kciuki - dziękuję!

Pozdrawiam,
syriusz
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, 16:58 przez syriusz, łącznie zmieniany 1 raz.