6-kąpielowy E-6!

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

aha, a gdybyśmy zamiast zajmować się gupikami, narysowali rozkład prędkości w cieczy newtonowskiej, to byśmy pewnie doszli do innych wniosków.

kurcze, a myślałem, że większość przedmiotów ze studiów mnie się w życiu nie przyda.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
syriusz
-#

Post autor: syriusz »

Właśnie przygotowałem chemię na jutrzejsze pierwsze wywoływanie 6-bath E-6! :-D

Wiadomo - przy przygotowywaniu roztworów zabawy dwa razy więcej, niż przy procesie 3-kąpielowym (bo trzeba przygotować "sterylne" 7 butelek, a nie 4), ale nie robię tego zarobkowo/zawodowo, wiec traktuję to jak dobrą zabawę raz na jakiś czas, więc nie jest to męczące :-) (póki co ;-)

Na rozrobienie chemii zużywam też ok. 2x więcej wody demineral., więc po namyśle i krótkich obliczeniach zrezygnowałem z płukania pomiędzy BL i FX - i tak FX nie używam po raz drugi, więc nie ma to znaczenia.
Mam więc tylko płukanie po FD w wodzie demineral., a końcowe płukanie (po FX) już w kranówce.

Menzurka 25ml zakupiona na Allegro nie dojechała na czas, więc dziś specjalnie kupiłem w aptece 2 strzykawki: 5ml i 20ml.
Dzięki temu nie było specjalnych kłopotów z odmierzeniem 17,5ml RE oraz 5ml STAB (co inaczej byłoby trudne, bo posiadam tylko menzurkę 100ml :-)

Chemia leżakuje, "procesor" przygotowany - jutro koło południa zaczynam zabawę - trzymajcie kciuki!!! :-D

Aha - no i poprawka w procedurze wywoływania: (prócz tego, że RE i BC nie mieszamy) - FX - 4 min (a nie 6, choć do 6 jest dozwolone)

Pozdrawiam,
syriusz
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, 20:38 przez syriusz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

syriusz pisze:Właśnie przygotowałem chemię na jutrzejsze pierwsze wywoływanie 6-bath E-6! :-D

Wiadomo - przy przygotowywaniu roztworów zabawy dwa razy więcej, niż przy procesie 3-kąpielowym (bo trzeba przygotować "sterylne" 7 butelek, a nie 4), ale nie robię tego zarobkowo/zawodowo, wiec traktuję to jak dobrą zabawę raz na jakiś czas, więc nie jest to męczące :-) (póki co ;-)

Na rozrobienie chemii zużywam też ok. 2x więcej wody demineral., więc po namyśle i krótkich obliczeniach zrezygnowałem z płukania pomiędzy BL i FX - i tak FX nie używam po raz drugi, więc nie ma to znaczenia.
Mam więc tylko płukanie po FD w wodzie demineral., a końcowe płukanie (po FX) już w kranówce.
Nie rozumiem. Czemu tak? To trochę bez sensu. Właśnie końcowe powinieneś zrobić w demi, a po FD w kranówce.
syriusz pisze:
Menzurka 25ml zakupiona na Allegro nie dojechała na czas, więc dziś specjalnie kupiłem w aptece 2 strzykawki: 5ml i 20ml.
Dzięki temu nie było specjalnych kłopotów z odmierzeniem 17,5ml RE oraz 5ml STAB (co inaczej byłoby trudne, bo posiadam tylko menzurkę 100ml :-)

Chemia leżakuje, "procesor" przygotowany - jutro koło południa zaczynam zabawę - trzymajcie kciuki!!! :-D

Aha - no i poprawka w procedurze wywoływania: (prócz tego, że RE i BC nie mieszamy) - FX - 4 min (a nie 6, choć do 6 jest dozwolone)
No nie dziwne, w końcu to utrwalacz.
No i oczywiście pomieszania butelek 8-)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, 22:59 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
syriusz
-#

Post autor: syriusz »

J.A. pisze:
syriusz pisze:Mam więc tylko płukanie po FD w wodzie demineral., a końcowe płukanie (po FX) już w kranówce.
Nie rozumiem. Czemu tak? To trochę bez sensu. Właśnie końcowe powinieneś zrobić w demi, a po FD w kranówce.
No ja widzę w tym sens taki: jeśli wodociągi poczęstują mnie pewnego razu wodą z jakimiś minerałami, które mogłyby wejść w reakcję z chemią podczas procesu, to wolę już tą wodą robić płukanie końcowe (nawiasem mówiąc kranówka podobno płucze lepiej, a końcowe jest nawet ważniejsze), a jako płukanie po FD a przed wszystkimi innymi chemiami wolę mieć jednak czystą demineral dla pewności...
J.A. pisze:
syriusz pisze:FX - 4 min (a nie 6, choć do 6 jest dozwolone)
No nie dziwne, w końcu to utrwalacz.
Dałem mu jednak 4:40 :-)
J.A. pisze:No i oczywiście pomieszania butelek 8-)
Heheh... dzięki :-)
Na szczęście nic takiego się nie zdarzyło i slajdy już wiszą i się suszą! :-D
Na pierwszy rzut oka wszystko poszło idealnie.
Dokładniej sprawdzę jutro nad podświetlarką i później na rzutniku.
Ocenię głównie Dmin i Dmax, które w miarę obiektywnie można już porównać z poprzednimi procesami (a więc 3-bath vs 6-bath)...
Sam jestem ciekawy czy w tym i w subiektywnym odbiorze ogólnym slajdów będą jakieś różnice... :-)

Wszystkim trzymającym kciuki - dziękuję! ;-)

Pozdrawiam,
syriusz
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, 16:58 przez syriusz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ