Abstrahując od tego jak to się w rzeczywistości potoczy, trochę strach się bać co by się stało z tradycyjną fotografią po upadku Kodaka. Czarno-biała pewnie miałaby się dobrze, bo jest Ilford i sporo mniejszych firm robiących materiały cz-b, ale kolorowa przy ciągle wycofującym się Fuji praktycznie przestałaby istnieć.
Sam nigdy nie byłem fanem materiałów Kodaka, ale to jednak kawał historii fotografii i byłoby strasznie szkoda
Jak będzie kupiec to zawsze się znajdzie producent. Polaroid padł, Fuji wszedł w jego miejsce, padnie Kodak, będzie co innego... chyba, że meteoryt pokaźnych rozmiarów je@#$%, co będzie wtedy to mnie dynda...
zaphod pisze:znam ludzi, którzy lubią wyłącznie TriXa.
TRI-X to najlepiej sprzedajacy się materiał cz-b na świecie, aczkolwiek mam wrażenie, że nie w Polsce. Trudno sobie wyobrazić, aby nie było chętnego na przejęcie jego produkcji, skoro nawet APX wskrzeszono. Ważne tylko, aby trix był tym samym trix-em
za dużo filmów się kręci na kodaku żeby przestali produkować kolorowe negatywy. szczególnie że fuji wycofuje kolor i poza kodakiem nie ma dobrych kolorowych negatywów. zresztą coraz więcej ludzi robi na filmach więc myślę że nie ma co głosić że analog umiera.
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
xneon pisze:chyba nie zamykaliby zaraz po wprowadzeniu nowej portry.
Zamiasat 4 rodzajów portry (VC i NC w wersji 400 i 160) mamy teraz 2 portry (160 i 400). Wybór się zmniejszył. Ja to odbieram jako obniżanie kosztów produkcji
Być może inni producenci kupią patenty na niektóre filmy Kodaka, w tym Tri-xa. W Polsce mało popularny (i chyba mało poznany) jest wywoływacz HC-110 choć zagranicą odwrotnie, może i on przetrwa pod szyldem innego producenta. Na wszelki wypadek zrobiłem zapas 4L, wywoływacz ten może latami leżeć nie tracąc swych własciwosci.
Amerykanie też przeżywaja recesje w gospodarce,na dodatek tego walka
z terroryzmem,wojny w innych krajach, może szukają oszczędności i to co
nie przynosi duzych zysków pchają w upadłość.
Jesteśmy po wyborach, kto wie może Foton sie obudzi z popiołów
Film najprawdopodobniej jeszcze przez długi czas będzie jedynym sensownym nośnikiem archiwizacyjnym również dla filmów cyfrowych. W tej chwili nie istnieje żadna inna metoda archiwizacji pozwalająca zachować informacje na kilkaset - nawet kilka tysięcy lat: