Ja chcę zobaczyć taką Velvię gdzieś z okolić D 3,8 i najlepiej żeby cały kadr mieścił się w gęstości > D 3.nord pisze:nie odważyłbym się napisać że ten jest lepszy a tamten gorszy... na to trzeba setek skanów porównawczych by móc coś powiedzieć..
NOWY skaner Reflecta MF5000
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
W tym linku, który podesłałem wcześniej, były przecież skany Velvii.J.A. pisze:Ja chcę zobaczyć taką Velvię gdzieś z okolić D 3,8 i najlepiej żeby cały kadr mieścił się w gęstości > D 3.
Swoją drogą, jeśli cały kadr ma D > 3, to należy czym prędzej sprawdzić światłomierz (sprawdzić, czy zdjęcia nie były robione nocą) :)
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
Tak. Zwłaszcza, że napisy na brzegach filmu są labo ciemnopomarańczowe, albo cytrynowe. Co znaczy, że albo filmy były źle wywołane niedowołany, a drugi przewołany, albo skanerzysta mocno się starał. Wybacz, ale to nie jest test.JaZ99 pisze:W tym linku, który podesłałem wcześniej, były przecież skany Velvii.J.A. pisze:Ja chcę zobaczyć taką Velvię gdzieś z okolić D 3,8 i najlepiej żeby cały kadr mieścił się w gęstości > D 3.
Swoją drogą, jeśli cały kadr ma D > 3, to należy czym prędzej sprawdzić światłomierz (sprawdzić, czy zdjęcia nie były robione nocą) :)
A robienie nocą jest zakazane? A co jeżeli jest to zamglony późny wieczór, lub wczesny poranek? Mam kilka takich fotek - rozpiętość tonalna mniej niż 1EV.
Albo że filmy pochodzą z antycznych zapasów wykopanych z głębi lodówki. Być może kiedyś kolory napisów były inne. Ale masz rację, to nie jest profesjonalny test i trzeba poczekać na lepszy, choć trzeba przyznać, że efekty jak dla mnie są obiecujące.J.A. pisze:Tak. Zwłaszcza, że napisy na brzegach filmu są labo ciemnopomarańczowe, albo cytrynowe. Co znaczy, że albo filmy były źle wywołane niedowołany, a drugi przewołany, albo skanerzysta mocno się starał.
Nie jest. Ale D=3 to prawie poziom odcięcia na krzywej slajdu (Provia). Jeśli cały obraz ląduje w okolicach D=3, to faktycznie, dobre zeskanowanie tego może być wyzwaniem.J.A. pisze:A robienie nocą jest zakazane? A co jeżeli jest to zamglony późny wieczór, lub wczesny poranek? Mam kilka takich fotek - rozpiętość tonalna mniej niż 1EV.
Ja się tylko wtrącę bo kolor napisów na tym slajdzie jest taki jak być powinien czyli pomarańczowy
A jakościowo wygląda okej. Na moim V750 też wychodzi całkiem nieźle ale zależnie od tego jaka jest pogoda, jakie wieją wiatry i jak bardzo jest film wygięty w ramce 

Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 09:58 przez Rob, łącznie zmieniany 1 raz.
A ten cytrynowy też jest ok?

Nie, Velvia jest żółto-pomarańczowa z tendencją w kierunku pomarańczy - od zawsze.JaZ99 pisze:Albo że filmy pochodzą z antycznych zapasów wykopanych z głębi lodówki. Być może kiedyś kolory napisów były inne. Ale masz rację, to nie jest profesjonalny test i trzeba poczekać na lepszy, choć trzeba przyznać, że efekty jak dla mnie są obiecujące.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 23:00 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba znamy już cenę skanera Plustek 120 OpticFilm, w Wielkiej Brytanii (a tam chyba Plustek ma siedzibę) są już oferty przedsprzedaży i cena raczej zaporowa, 2K GBP.
http://www.wexphotographic.com/buy-plus ... r/p1531677
Niestety podziękuję, miałem nadzieję że nie przekroczy 1500 EUR jak wiele osób, w tej cenie nie wróżę Plustekowi dużej sprzedaży, rozczarowanie wysoką ceną już wyrażane na forach. Boję się nawet myśleć jaką cenę ustali dystrybutor Plusteka w Polsce.
Niestety podziękuję, miałem nadzieję że nie przekroczy 1500 EUR jak wiele osób, w tej cenie nie wróżę Plustekowi dużej sprzedaży, rozczarowanie wysoką ceną już wyrażane na forach. Boję się nawet myśleć jaką cenę ustali dystrybutor Plusteka w Polsce.
niby nigdy nie może być za dobrze, no ale czy potrzebujesz takiego skanera?renes pisze:Chyba znamy już cenę skanera Plustek 120 OpticFilm, w Wielkiej Brytanii (a tam chyba Plustek ma siedzibę) są już oferty przedsprzedaży i cena raczej zaporowa, 2K GBP.
nie znam specyfikacji technicznej tego urządzenia, ale domyślam się, że jego cena nie wzięła się z księżyca. biorąc pod uwagę ceny jakie osiąga nikon coolscan 9000ed ( od 3200$ do 7300$ za nowy) cena plusteka, nie wydaje się specjalnie zaporowa. oczywiście po skaner tej klasy nie będę sięgać " zwykli zjadacze chleba", gdyż do codziennego zastosowania np. epson V500, 600, 700 absolutnie wystarczy. inna sprawa, że fajnie jest sobie pomarzyć o czymś nieosiągalnym (niepotrzebnym ;) ), ale na szczęście życie bardzo skutecznie weryfikuje nasze zapędy.
czasem myślę sobie, że fajnie by było mieć na stanie korpus nikon D4

Specyfikacja powala.
Resolution - Up to 10600 dpi
Dmax 4.8D
Up to 10,600 dpi input and 5,300 dpi output for film and slides provides extraordinary images
Bardzo dziwnie to wygląda, na wejściu dwa razy więcej niż na wyjściu.
Resolution - Up to 10600 dpi
Dmax 4.8D
Up to 10,600 dpi input and 5,300 dpi output for film and slides provides extraordinary images
Bardzo dziwnie to wygląda, na wejściu dwa razy więcej niż na wyjściu.
Tak potrzebuję dedykowanego do filmów 6x9 skanera, mam Epsona 4990 porównywałem jego skany z Nikonem 9000 i skanerem bębnowym, utrata szczegółów jest znaczna.
Coolscan 9000 kiedy wszedł i był wciąż produkowany kosztował 2K $, po zaprzestaniu produkcji ceny skoczyły tak wysoko. Plustek chwali się że jego produkt jest lepszy i osiaga jakość skanerów bębnowych ale będę zaskoczony jeśli zbliży się jakością skanów (nie tylko rozdzielczością) do Nikona, na papierze może Plustek i wygląda lepiej ale testy dopiero potwierdzą to bądź nie. 4.8 D-max też przesadzone bo "effective usable Dynamic Range is 4.01". Do tego fixed lens.
W Niemczech pierwsza średnia cena nowego Plusteka to ok. 1850 EUR, najtaniej znalazłem za 1770 EUR. Byc może póżniej nawet trochę stanieje, mam nadzieję.
Coolscan 9000 kiedy wszedł i był wciąż produkowany kosztował 2K $, po zaprzestaniu produkcji ceny skoczyły tak wysoko. Plustek chwali się że jego produkt jest lepszy i osiaga jakość skanerów bębnowych ale będę zaskoczony jeśli zbliży się jakością skanów (nie tylko rozdzielczością) do Nikona, na papierze może Plustek i wygląda lepiej ale testy dopiero potwierdzą to bądź nie. 4.8 D-max też przesadzone bo "effective usable Dynamic Range is 4.01". Do tego fixed lens.
W Niemczech pierwsza średnia cena nowego Plusteka to ok. 1850 EUR, najtaniej znalazłem za 1770 EUR. Byc może póżniej nawet trochę stanieje, mam nadzieję.
no to nie pozostaje ci nic innego jak zbierać "dudki". gdy wymagana jest konkretna jakość, wówczas nie mam mowy o kompromisach.renes pisze:Tak potrzebuję dedykowanego do filmów 6x9 skanera, mam Epsona 4990 porównywałem jego skany z Nikonem 9000 i skanerem bębnowym, utrata szczegółów jest znaczna.
pozdrawiam
8-elementowy obiektyw w Plusteku nie robi wielkiego wrażenia w porównaniu z tym jaki jest w Coolscanie 9000ED - 14 z czego aż 6 ED. Nie znaczy to, że musi być zły, choć teraz trudno uwierzyć aby dorównał Nikonowskiemu.
Nie wiem jakiej jakości skany z negatywów osiąga V750... jeśli jednak różnica w porównaniu z Plustkiem będzie niewielka na korzyść tego ostatniego zasadnym stanie się pytanie czy warto za tę róznicę wydać 2-3 razy więcej?
Nie wiem jakiej jakości skany z negatywów osiąga V750... jeśli jednak różnica w porównaniu z Plustkiem będzie niewielka na korzyść tego ostatniego zasadnym stanie się pytanie czy warto za tę róznicę wydać 2-3 razy więcej?
- technik219
- -#
J.A. pisze:Nie widzę nigdzie ICE w specyfikacji. nie widać też logo na panelu frontowym, gdzie zwykle się je umieszcza. To duża wada.
Zresztą zastanawia mnie ten cały ambaras z tym skanerem. Fotografia analogowa co prawda okopana na stanowiskach, ale w każdej chwili gotowa do odwrotu, a tu firma wypuszcza nowy sprzęt za taką ceną (ktoś wyżej podał 2000£. Razy 5 plus 20% (delikatnie licząc) narzutu dla rynku polskiego daje circa about 12000 nowych polskich złotych). A przecież nikt nie usiłuje nawet nikomu wmówić, że to sprzęt profesjonalny. Plustek może i ma takie ambicje, ale... to przecież Plustek. Odnoszę wrażenie, że jest to jakaś stara konstrukcja (może nie stara w sensie "przechodzona", ale odkupiona, wzbogacona o pewne smaczki programowe, jak np. ta kosmiczna rozdzielczość, z której znane były Plustki do małego obrazka) i zaprezentowana jako nowość. Istnieje wiele konstrukcji w ten sposób kontynuowanych pod innymi nazwami przez inne firmy z dodanymi "smaczkami". Sam mam taki sprzęt, który wcześniej produkowała firma X, potem firma Y z dodanym ICEm i od swoją nazwą. Może w tym przypadku jest tak samo? Jeśli tak, to nie ma się czym rajcować.Features Plustek 120 OpticFilm Medium Format Scanner
Scans 35mm film and 120/220mm film. Supports 6x4.5, 6x6, 6x7, 6x9 and 6x12 frame sizes
Built-in infrared channel for dust and scratch detection
(...)