Witam wszystkich forumowiczów
jestem średnioformatowcem z wieloletnim doświadczeniem użytkowania systemów dwuobiektywowych w fotografii dokumentalnej. Jednak ze względu na paralaksę, precyzyjność w kompozycji kadru, oraz profesjonalizację zakupiłem niedawno mój pierwszy średnioformatowy aparat jednoobiektywowy: Mamiya RZ Pro z obiektywem 180mm na początek. Niestety sprzęt prawdopodobnie jest uszkodzony (zakupy przez allegro i ebay). Prawdopodobnie w grę wchodzi złe ustawienie obiektywu w stosunku do skali odległości plus problemy z czasem otwarcia migawki.
Objawy:
1.przy fotografowaniu obiektów oddalonych od obiektywu i konieczności ustawienia ostrości w nieskończoności obraz na matówce jest nieostry, a na materiale światłoczułym ostrość znajduje się bliżej niż nieskończoność (wygląda to tak jakby obiektyw wymagał wyjustowania)
2.ustawiona ostrość na matówce nie pokrywa się z ostrością na materiale światłoczułym- oczywiście widoczne przy małych wartościach przesłony i małej głębi ostrości. Przy fotografowaniu obiektów znajdujących się stosunkowo blisko aparatu (np.portret) zjawisko praktycznie nie wystepuje, lecz wraz z wzrostem odległości fotografowanego obiektu zjawisko nasila się (przykłady w załączniku).
3.przy zakupie aparatu czasy otwarcia migawki sprawiały wrażenie poprawnie działających. Po upływie ok. tygodnia czasy poniżej 1/125s działają niepoprawnie- tzn. np.1/60s to czas otwarcia migawki ok.1/2s-1s!!! Co ciekawe wszystkie powyżej 1/125 działają dobrze. Po telefonicznych konsultacjach z serwisami wskazywane sa dwa prawdopodobne powody: a) stare,zaschnięte smary w obiektywie, lub jego uszkodzenie b) problemy z elektorniką w korpusie
Bateria jest sprawna.
Zobserwowałem również, że jeden z listków migawki jest lekko zagięty- sprzedający w mailu odpowiedział, że jest to cechą charakterystyczną wszystkich obiektywów Mamiyi tego systemu. Czy to prawda?
Proszę o wypowiedzi użytkowników tego systemu, oraz w szczególności tych którzy są z Krakowa lub okolic o możliowść sprawdzenia obiektywu z ich korpusem, lub podpięcia innego obiektywu do mojego korpusu w celu zidentyfikowania przyczyny usterki.
pozdrawiam
potrzebna pomoc Mamiya RZ Pro Kraków
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Witaj,
Niestety nie pomogę Ci zbytnio bo nie jestem włascicielem RZ jednak miałem ja w rekach niedawno.
Co do listków migawki, uważam że sprzedający zrobił Cie w balona, bo obserwowałem kilka obiektywów( 180, 110, 50) i nigdzie nie zauwazylem jakichs pogietych listków. Więc sadze, że obiektyw byl uszkodzony.
Co do reszty, to na bank nie obejdzie sie bez serwisu. Bo samemu raczej chyba nic nie zrobisz.
Pozdrawiam i trzymam kciuki za pozytywne zalatwienie problemu.
Niestety nie pomogę Ci zbytnio bo nie jestem włascicielem RZ jednak miałem ja w rekach niedawno.
Co do listków migawki, uważam że sprzedający zrobił Cie w balona, bo obserwowałem kilka obiektywów( 180, 110, 50) i nigdzie nie zauwazylem jakichs pogietych listków. Więc sadze, że obiektyw byl uszkodzony.
Co do reszty, to na bank nie obejdzie sie bez serwisu. Bo samemu raczej chyba nic nie zrobisz.
Pozdrawiam i trzymam kciuki za pozytywne zalatwienie problemu.
NIE!!Krystek90 pisze:Co do listków migawki, uważam że sprzedający zrobił Cie w balona, bo obserwowałem kilka obiektywów( 180, 110, 50) i nigdzie nie zauwazylem jakichs pogietych listków. Więc sadze, że obiektyw byl uszkodzony.
jeden z listków ma delikatnie zagięty "różek". Jest to całkowicie normalne i naturalne.
Odnośnie ostrości, sprawdź czy matówka dobrze leży.
Co do czasów się nie wypowiem, bo nie wiem ;)
PZDR
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Rzeczywiście jeden z listków jest fabrycznie lekko zagięty aby uniknąć "zakleszczenia" się migawki i jest to chyba cechą wszystkich migawek centralnych.
Problem nieostrości powoli się wyjaśnia. Wszystko wskazuje na to że obiektyw wymaga justowania. Obraz na matówce przy maksymalnie złożonym miechu jest nieostry dla wszystkich obiektów oddalonych o ok.25-30m i dokładnie w ten sam sposób rejestruje się na materiale światłoczułym. Staram się dojść do porozumienia ze sprzedającym w celu zdiagnozowania tego w serwisie i tym samym ustalenia która ze stron płaci za naprawę. Spośród polecanych punktów naprawy najwięcej wskazań ma n@go service w Bydgoszczy.
Co do czasów są dwa tropy: 1.obiektyw (źle skręcony, stare smary itd) 2.korpus- ale trudne do wytłumaczenia są anomalie w czasie otwarcia migawki- dlaczego jedynie czasy poniżej 1/125 charakteryzuje ten problem? Ktoś ma pomysł?
Pozdrawiam
Rzeczywiście jeden z listków jest fabrycznie lekko zagięty aby uniknąć "zakleszczenia" się migawki i jest to chyba cechą wszystkich migawek centralnych.
Problem nieostrości powoli się wyjaśnia. Wszystko wskazuje na to że obiektyw wymaga justowania. Obraz na matówce przy maksymalnie złożonym miechu jest nieostry dla wszystkich obiektów oddalonych o ok.25-30m i dokładnie w ten sam sposób rejestruje się na materiale światłoczułym. Staram się dojść do porozumienia ze sprzedającym w celu zdiagnozowania tego w serwisie i tym samym ustalenia która ze stron płaci za naprawę. Spośród polecanych punktów naprawy najwięcej wskazań ma n@go service w Bydgoszczy.
Co do czasów są dwa tropy: 1.obiektyw (źle skręcony, stare smary itd) 2.korpus- ale trudne do wytłumaczenia są anomalie w czasie otwarcia migawki- dlaczego jedynie czasy poniżej 1/125 charakteryzuje ten problem? Ktoś ma pomysł?
Pozdrawiam
fotonek
-
- -#
-
- -#