Migawka "vebur"

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

ineditalbe
-#

Migawka "vebur"

Post autor: ineditalbe »

Witam, mój znajomy ma Taxonę, która byłyby sprawna, gdyby nie padnięta migawka.

Ta migawka to "vebur" z czasami do 1/300.

ktoś się może orientuje, czy migawki w starszych aparatach są ,hm, "tej samej wielkości", czy można całą miawkę (niekoniecznie taką samą) przełożyć do aparatu?
stereo
-#

Post autor: stereo »

Wątpię, żeby przenoszenie migawek było takie łatwe... No ale nie robiłem tego nigdy :)
ineditalbe
-#

Z tego co wiem, dawniej (mocno dawniej) robiąc aparat, wypuszczano różne wersje różniące się jasnością obiektywu (przy czym te ciemne to raczej f8:) i i czasami migawki- stąd moja nadzieja, że ktoś z forum fotografuje aparatami budowanymi w ten sposób (poniekąd "modułowo") i wie co i jak z migawkami
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

stereo pisze:Wątpię, żeby przenoszenie migawek było takie łatwe... No ale nie robiłem tego nigdy :)
Jeśli jest to migawka zaobiektywowa, to nie ma problemu z przekładką. Jeśli jednak migawka stanowi integralną część obiektywu, to problem jest znaczny. Może nawet nie do pokonania.
ineditalbe
-#

migawka jest zaobiektywowa, więc powinno się udać- trzeba tylko znaleźć jakiś aparat-zwłoki na dawce
ODPOWIEDZ