Zmieszałem 70ml utrwalacza z ok 500ml wywoływacza...
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- Kontakt:
Zmieszałem 70ml utrwalacza z ok 500ml wywoływacza...
Wczoraj przypadkowo wstrzyknąłem sobie ok 70 ml utrwalacza w pojemnik z wywoływaczem ok 500ml płynu... Komuś się to przytrafiło? czy taka mieszanka będzie jeszcze wywoływać? :) dziękuję za cenne wskazówki
- Minolciarz1979
- -#
Re: od razu do kibla i spłukać wodą
skoro nieuprzejmy i gbur..Minolciarz1979 pisze:Poza tym "dzień dobry".

a co do pytania... jak mawiają starzy górale.. "szkłem zadka nie obetrzesz.."
wylej

-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
Są receptury jedno kąpielowej obróbki filmów B&W, chociaż to się nigdy nie przyjęło.
Problem w takim pomyłkowym zmieszaniu polega na tym, że wywoływacz jest dość silnie zasadowy (pH sporo powyżej 7), natomiast utrwalacz jest kwaśny (pH poniżej 7). Taka ilość utrwalacza obniży pH wywoływacza i stanie się on mało aktywny, pewnie film wywoła, ale nie wiemy jaki jest czas tego wywoływania i na pewno gęstość w czerniach nie będzie wystarczająca.
Jednokąpielowa obróbka polegała na mieszaninie bardzo aktywnego i szybkiego wywoływacza z powoli działającym niezakwaszonym utrwalaczem, ale nie było to ani dobrze wywołane, ani dobrze utwalone.
Problem w takim pomyłkowym zmieszaniu polega na tym, że wywoływacz jest dość silnie zasadowy (pH sporo powyżej 7), natomiast utrwalacz jest kwaśny (pH poniżej 7). Taka ilość utrwalacza obniży pH wywoływacza i stanie się on mało aktywny, pewnie film wywoła, ale nie wiemy jaki jest czas tego wywoływania i na pewno gęstość w czerniach nie będzie wystarczająca.
Jednokąpielowa obróbka polegała na mieszaninie bardzo aktywnego i szybkiego wywoływacza z powoli działającym niezakwaszonym utrwalaczem, ale nie było to ani dobrze wywołane, ani dobrze utwalone.