Arax vs Hartblei

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
s4int
-#

Post autor: s4int »

rbit9n pisze:s4int, trochę Ci się dziwię, że tak się uparłeś na demoluda. ale w sumie, kiedy ja rozglądałem się za średnioformatową lustrzanką, to w większości czytałem w sieci opinie odradzające zakup radzieckiego sprzętu. w końcu kupiłem bronikę ec-tl i nie żałuję.
Zależy mi na szkłach Zeissa i różnych radzieckich wynalazkach - zależy mi na ciekawym bokehu, ciapajach w tle, specyficznym rozmyciu.
Naczytałem się, sampli naoglądałem, z ludźmi porozmawiałem - szkła japońskie może są świetne we wszelkich parametrach, ale nie zapewniają tak "ciekawego" rozmycia tła, są nijakie w bokehu (podkreślam, że piszę o samym bokehu).
Wszelkie aberacje, winiety mnie nie obchodzą - mogę być słabo skorygowane, na rzecz właśnie rozmycia tła. Ostrość również nie jest najistotniejsza - będę tego używał w portrecie, więc żyletkowatość nie jest kluczową sprawą. No cóż - po prostu podoba mi się obrazek z tych szkieł (uwielbiam sonnara 180/2.8 - przy czym jest tani i łatwo dostępny dość).

Wiem, to dość skrajne podejście. Do innego typu fotografii mam cyfrowe pełnoklatkowe Canony i Nikony więc mogę sobie pozwolić na takie coś do samych portretów - w końcu często rozmyte tło zajmuje dużą powierzchnie całego zdjęcia portretowego - jak jest dupne, nudne to nic nie dodaje. A ciekawy bokeh może dużo wnieść do zdjęcia (pomijam fakt, że brzydkie rozmycie mnie po prostu drażni). Na pewno te różnice nie są dostrzegalne przy każdym ujęciu/tle/świetle itd i część spokojnie można robić którymkolwiek szkłem, wiadomo.

Ew czy są jakieś przejściówki żeby móc zamontować szkła z bagnetem P6 na Bronice? Mamiyia z 6x4.5 odpada ze względu na format, a 67 to chyba straszny kloc (poza tym czy szkła Zeissa kryją coś więcej niż 6x6 czyli np 6x7?).
rbit9n pisze: a pozostałych proszę o rozważne wypowiedzi. uszanujcie wybór s4int'a, koniec kropka.
Dziękuję, myślałem już, że tu totalna samowolka panuje.
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Szkła P6 podejdą tylko do Mamiyi.

W starszych Bronicach (S2A, EC TL - formaty 6x6) będą problemy z nieskończonością.

W nowszych ETRS (format 6x4,5), SQ-A / SQ-B (format 6x6), GS-1 (format 6x7) pasują już tylko dedykowane obiektywy ze względu na zastosowaną w nich migawkę centralną.

Format 6x6 obsługują następujące modele Bronicy:
S2A
EC TL
SQ-A, SQ-Ai (nowsza wersja), SQ-Am (wersja z silnikiem), SQ-B (wersja okrojona)
GS-1 (z zamontowaną kasetą na film 6x6)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

w świetle tego co napisałeś s4int, szkła japońskie odpadają. bronica słynie z tego, że szkła do niej są ostre niczem brzytwa w filmie "chien andalou". co prawda boczek mają bardzo przyjemny, ale ostrość je dyskwalifikuje. i mam tu na mysli zarówno zenzanony, jak i nikkory, jak i komury.

aha, jeden kolega z Lublina (Marcin vel roa vel czarnobiałykwadrat) przerobił mir'a tak, że pasuje do broniki, ale podejrzewam, że nie każdy ma tyle zacięcia, żeby przerabiać bagnety pod pudełko.

pozdrawiam serdecznie!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
s4int
-#

rbit9n pisze:w świetle tego co napisałeś s4int, szkła japońskie odpadają.
No więc właśnie o to się rozchodzi i co przez cały czas staram się wyjaśnić... ;)

Wybieram puszkę pod szkła które mi pasują (także ceną i dostępnością) i z którym podoba mi się obrazek, nie na odwrót. Obiektyw się przekłada bezpośrednio na jakość i wygląd obrazka, to nie cyfra gdzie w każdym inna matryca (choć ostatnio nikon-pentax-sony mają tą samą matryce, tyle, że inaczej oprogramowaną). MF'a kupuję dla obrazka, a nie dla wygody - przeżyję jakieś ułomności, choć wiadomo, wolałbym lepszy i wygodniejszy sprzęt, ale nie kosztem efektu wynikowego.
Robiąc 1-2 max sesje w miesiącu (a zwykle i rzadziej, bo czasu nie ma) da się pewnie przeżyć z tym szajsem ;)

Skończy się pewnie zakupem Araxa, bo już minął tydzień urlopu sprzedawców, a udało mi się pożyczyć innego Psixa w którym wszystko chodzi jak w zegarku i jak sam czegoś nie zepsuję to powinno być ok. Tym się przebujam na najbliższych sesjach. Może też Pentaxem 645 się pobawie z ciekawości, jak się uda...
rbit9n pisze: aha, jeden kolega z Lublina (Marcin vel roa vel czarnobiałykwadrat) przerobił mir'a tak, że pasuje do broniki, ale podejrzewam, że nie każdy ma tyle zacięcia, żeby przerabiać bagnety pod pudełko.

pozdrawiam serdecznie!
Oj nie, aż takiego samozaparcia nie mam - to nie dla mnie (jakby to niektórzy określili - "temperament" mi nie pozwala ;) ).
Również pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 sie 2011, 12:21 przez s4int, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KAPA
-#
Kontakt:

Post autor: KAPA »

Wybrałbym Araxa, jak weźmiesz tego najdroższego to od razu masę dodatków dostaniesz i torbę też :)
Awatar użytkownika
s4int
-#

KAPA pisze:Wybrałbym Araxa, jak weźmiesz tego najdroższego to od razu masę dodatków dostaniesz i torbę też :)
A no widziałem, ze dokładają jakieś buzery... W sumie większość i tak pewnie zalegnie na dnie szafy ;)
Awatar użytkownika
KAPA
-#
Kontakt:

Post autor: KAPA »

może zalegnie, ale jeść nie będzie wołać ;)
zawsze lepiej mieć i nie użyć, niż nie mieć i żałować, że użyć nie można
Awatar użytkownika
s4int
-#

KAPA pisze:może zalegnie, ale jeść nie będzie wołać ;)
zawsze lepiej mieć i nie użyć, niż nie mieć i żałować, że użyć nie można
Hehe, nie no, jasne :)
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Post autor: janykiel »

No dobra, żeby nie było, że nie potrafię przyznać się do błędu: pospieszyłem się z oceną i puściłem niemiłosiernego, niepotrzebnego oftopa. Sorka, powodzenia w wyborze, dobrego światła.
Awatar użytkownika
s4int
-#

janykiel pisze:No dobra, żeby nie było, że nie potrafię przyznać się do błędu: pospieszyłem się z oceną i puściłem niemiłosiernego, niepotrzebnego oftopa. Sorka, powodzenia w wyborze, dobrego światła.
Spoko, nic się nie stało, zdarza się ;)
Pozdrawiam
tomwidlak
-#

Post autor: tomwidlak »

KAPA pisze:Wybrałbym Araxa, jak weźmiesz tego najdroższego to od razu masę dodatków dostaniesz i torbę też :)
I kartke z podziekowaniami za zakup ladna, i radzieckie czekoladki, nawet calkiem dobre :D
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

witaj Tom. nieładnie tak bez zwykłego "dzień dobry", oj nieładnie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Joan
-#

Post autor: Joan »

s4int pisze:Obiektyw się przekłada bezpośrednio na jakość i wygląd obrazka,
Jak tu wiele można nauczyć się na forum :-)

A ja głupia zawsze myślałam (bo mnie chyba źle uczono), że jakość i wygląd (to przede wszystkim) obrazka zależy od talentu fotografa.
Masz rację! Absolutnie wszystko zależy od obiektywu, a zwłaszcza w przypadku zdjęć tablic testowych !
Powodzenia !
Awatar użytkownika
s4int
-#

Joan pisze:
s4int pisze:Obiektyw się przekłada bezpośrednio na jakość i wygląd obrazka,
Jak tu wiele można nauczyć się na forum :-)

A ja głupia zawsze myślałam (bo mnie chyba źle uczono), że jakość i wygląd (to przede wszystkim) obrazka zależy od talentu fotografa.
Masz rację! Absolutnie wszystko zależy od obiektywu, a zwłaszcza w przypadku zdjęć tablic testowych !
Powodzenia !
Widzę, że próbujesz zabłysnąć czymś niby ironicznym i mi niby "pocisnąć". Przykro na to patrzeć, zwłaszcza, że się ośmieszasz w tym momencie swoimi jakże "celnymi" uwagami.
Rozumiem, że wg Ciebie bokeh, ostrość, aberacje, zniekształcenia wynikają z talentu fotografa? No więc chyba jednak Cię rzeczywiście źle uczono :lol:

Rozmawiamy o jakości TECHNICZNEJ zdjęcia, a nie ARTYSTYCZNEJ, jak to zwykle bywa w dyskusjach o SPRZĘCIE. To są dwie różne sprawy i jeśli tego nie potrafisz rozróżnić to współczuję :roll:

Co Twoja wypowiedź wniosła do tematu oprócz bzdur które są nie na temat?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, 16:31 przez s4int, łącznie zmieniany 4 razy.
Joan
-#

Post autor: Joan »

s4int pisze:Rozumiem, że wg Ciebie bokeh, ostrość, aberacje, zniekształcenia wynikają z talentu fotografa?
Onanizuj się tym dalej !
Jak podasz mi nazwisko fotografa który zdobył nawet nie światowe, ale jakieś mniejsze uznanie za absolutnie najlepsze technicznie zdjęcia (w znaczeniu tylko techniki), to stawiam dobre piwo.
Ja akurat jestem purystką techniczną, ale w zakresie takim na jaki każdego stać, i w zakresie wpływającym zdecydowanie na estetykę adekwatną do tematu zdjęć.
Jako dziecko cyfry musisz zrozumieć, że fotografia to taka dziedzina, gdzie technika i estetyka są ze sobą ściśle związane, ale jednak zawsze estetyka dominuje, najlepsze technicznie zdjęcie o nijakim wyrazie może na chwilkę przyciągnąć uwagę, ale zaraz będzie zapomniane. Natomiast inspirujące wyrazem i estetyką zdjęcie zostanie szybko zauważone, a ewentualne jego mankamenty techniczne staną się mniej istotne, takim żelaznym przykładem jest Julia Cameron i wielu innych.
Ja Tobie żadnych innych uwag nie będę pisała, zrobili to już inni.
ODPOWIEDZ