Aparat do pinhola

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

puszek21
-#

Aparat do pinhola

Post autor: puszek21 »

Wtam chcę przerobić jakiś aparat manualny z allegro na pinhola. W podobnych cenach można kupić smiene i body zenita. Zastanawiam sie czy w smienie nie będę miał problemu ze zdjęciem obiektywu, a jak juz go zdejmę czy nie popsuję mechanizmu. W zenicie tego problemu chyba nie będę miał...? Ale moze coś innego pokrzyżować mi plany. Może ktoś ma doświadczenie w tym zakresie i ma jakieś inne propozycje. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Post autor: janykiel »

O ile wiem, ze Smienki robiono z powodzeniem pinhola.
Zerknij pod ten link link do AT
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

na wstępie zastanów się czy robienie otworka z aparatu małoobrazkowego to dobre rozwiązanie. zdecydowanie lepszym i niekoniecznie droższym rozwiązaniem jest wykorzystanie któregoś ze średnioformatowców.

może to być druh, start pouva, ami, lubitiel, start..etc..etc

oczywiście ich stan techniczny może a nawet powinien odbiegać od normy;) najważniejsze jest aby system przesuwu filmu byl sprawny a korpus był szczelny. reszta to już Twoja inwencja i zdolności manualne ;)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

puszek21 pisze:Zastanawiam sie czy w smienie nie będę miał problemu ze zdjęciem obiektywu, a jak juz go zdejmę czy nie popsuję mechanizmu.
W Smienie jak zdejmiesz obiektyw to chyba tylko musisz rozwiązać problem spustu blokującego przewijanie filmu - czyli pewnie jakaś sprężynka żeby odbijał i przed przewinięciem musisz go nacisnąć. Chyba że z obiektywu wydłubiesz soczewki zostawiając migawkę i będziesz jej nadal używał.

A poza tym dopisuję się do zdania Norda - weź średnioformatowca.
ineditalbe
-#

Post autor: ineditalbe »

co do smieny, wystarczy odkręcić śruby w komorze i wyjąć całość (ale razem z migawką itd.) tylko nie wiem, czy przesuw filmu dzuala 100% prawdiłowo- swoją smienę rozkawałkowałem, żeby naprawić przesuw, ale okazało się że w środku jest za dużo części do ogarnięcia ;p

druga opcja to usunięcie układu optycznego- trzeba ze dwa razy obrócić w stronę nieskończoności, (przy okazji wyłamując trzpień). wszystkie czasy działają, choć w pinholu ma to średnie zanczenie...

Obydwie opcje dotyczą smieny symbol, nie wiem jak w innych to wygląda, ale pewnie podobmnie.
puszek21
-#

Mam aparaty start i lubitel ale mi ich szkoda psuć :D Sa sprawne. Zazwyczaj pinhole robiłem pudełkiem od zapałek. Znudziło mnie sklejanie taśmą aparatu po każdym wywołaniu kliszy. Taśma izolacyjna więcej mnie kosztuje niż zakupienie aparatu na allegro.

Okej, czyli z ogółu informacji wynika, że
- smienę muszę rozebrać lub uszkodzić jednocześnie zostawić sprawny spust.
- Zenit natomiast jest nie poręczny ale wystarczy ustawić czas b i to tyle.
Chodzi mi o to żeby działał mechanizm naciągania filmu, a jak coś pujdzie nie tak w smienie to może naciąg nie działać. Dobrze to rozumiem?

no to jak szkoda ci ich psuc ( lubitel chyba miał fajny bokeh ) to nabądz jakiegos drugiego lubitela i go zepsuj :P
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez puszek21, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Sprawdziłem na Smienie 6 - po odkręceniu obiektywu działa bez problemu. Tak powinno być aż do Smieny 8M. Nie wiem tylko jak z Symbol bo ona ma jakiś inny mechanizm.

P.S. Przy okazji zaskoczyło mnie to że mam w szafie 4 różne Smieny :-)
P.S.2 Bokeh z Lubitela jest całkiem ok
http://www.pbase.com/hfoto/image/78582000
ale mój egzemplarz robi mydło w górnej części kadru - więc jest dobrym kandydatem na pinhola ;-)
puszek21
-#

Henry pisze:ale mój egzemplarz robi mydło w górnej części kadru - więc jest dobrym kandydatem na pinhola ;-)
Może chcesz mi go odsprzedać po promocyjnej cenie?
Awatar użytkownika
Henry
-#

To mój ostatni średnioformatowiec bo dopiero zbieram na coś porządnego (nie licząc rollkasety do Shen Hao bo nie jest zbyt wygodna). Więc sprzedawać nie bardzo - chyba że masz Yashicę Mat do sprzedania to dodam w rozliczeniu ;-)
puszek21
-#

niestety nie posiadam takowej. A może którąś smienę ?
Awatar użytkownika
Henry
-#

Mam ich całe stadko ;-)
puszek21
-#

Zakupiłem za 13 zł z przesyłką Vilie na duży format poczekam. Jak nie da rady zrobić z tego pindola to będę pstrykał Lomo :D
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

gdzies kiedys widziałem piekne zdjęcie włąsnie chyba z lubitela, moze nie tyle piekne zdjęcie co bokeh który mnie połozył. tło wirowalo po prostu
puszek21
-#

A tak zmieniając temat, bez zakładania nowego wątku.
Myślałem, żeby zrobić zdjęcie lubitelem albo startem z załadowanym do środka papierem FOMASPEED VARIANT III RC matowy. ISO tego papieru to chyba 50 używam go do otworków. Ile czasu miałbym go naświetlać? W aparacie pozostaną oczywiście wszystkie szkiełka i obiektywy. Nie będzie dziurki. Czas naświetlania przez to chyba się zmieni. Potworki naświetlam przy słoncu do 30 sekun.
MirekM
-#

Post autor: MirekM »

Dla mnie jak by nie patrzeć, czy papier podawany jako czuły czy nie to ISO6.
ODPOWIEDZ