czy da się tym coś zdziałać ?

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

marcinfoto
-#

czy da się tym coś zdziałać ?

Post autor: marcinfoto »

Witam

moje zapytania są trochę skomplikowane więc wrzuciłem wszystko w jeden temat

nakupiłem trochę starych rumpli a teraz mam pytanie czy są szanse coś z tego zrobić

http://imageshack.us/g/69/93973499.jpg/

1 . Mam na próbę sanhai'a średni format, do którego z tych koreksów lepiej go wrzucić ?

2. Czy ta chemia w butelkach wystarczy do wywołania testowego filmu, nie jest nowa dodatkowo dostałem trochę w buteleczkach

3. jeśli da radę to jakie parametry wołania na shanghai'a 100 ?

4. Jak ten film załadować na koreks ??

ogłądałem jakiś instruktaż na mały obrazek ale dalej nie jestem pewien, moze są gdzies jakies opisy graficzne czy cos

5 . Czy tą starą chęmię w torebeczkach to od razu wywalić czy mozna cokolwiek z tym eksperymentowac, a jesli tak to jak ?

a więc podsumuję , byłbym wdzięczny co i jak zrobić ,zeby przy pomocy tych gratów wywołać pierwszy film, ewentualnie co dokupic poza calym nowym sprzetem ;P

jest tam termometr, jest tez zegar ale nie mam pojecia jak on ma dzialac :/

jesli kto pomoze to bede wdizeczny, pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 sie 2011, 18:16 przez marcinfoto, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

jeśli chemia nie jest nowa, należy się spodziewać że efekty wołania będą różne od możliwych do osiągnięcia.

i co wtedy??
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Chemia może jeszcze banglać mimo swojego wieku. Za Superfixa nic bym sobie nie dał uciąć (mnie się kiedyś wściekł po miesiącu stania), ale Fomadon i te proszkowe Hydrofeny i Atomal mogą być jeszcze całkiem ok. Nie ma innego sposobu, jak rozrobić i sprawdzić.
Natomiast do wołania średniego polecałbym Krokusa, ale ostrzegam, że jeśli nigdy nie nawijałeś nawet małego obrazka to będzie ciężko. Średni jest dużo trudniejszy do nawinięcia, a jeśli szpule są stare i brudne, to jest jeszcze gorzej.
Ostatnio zmieniony 02 sie 2011, 19:04 przez zaphod, łącznie zmieniany 1 raz.
marcinfoto
-#

dzięki za odpowiedzi

zrobiłem na szybko jakie kolwiek zdjęcia, przy okazji testując nowy aparat, nie mam filmu którego mogę zmarnować do nakręcania na szpule przy świetle na próbę :(

nie musi to super wyjść ale chcę zrobić czy cokolwiek wyjdzie, jakieś zapoznanie z tematem więć interesują mnie mniej więcej proporcje jak by to zrobić z tą chemią .

kolejny dilm mam ilforda delte 3200 więc na nim wolę już nie eksperymentowac :)
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

jeśli chodzi o załadunek do Tanka- to warto wcześniej wyjąć z ołówka grafit i natrzeć nim dokładnie całe szpule- wtedy każdy film, byle miał zaokrąglone brzegi- wchodzi jak w masło. Jeśli nie ma zaokrągleń- ciągnij za szpule na boki i wtedy nawijaj- robi się minimalnie szersza i łatwiej wchodzi. Jeśli się zatnie, to możesz próbować przesunąć szpule do pozycji w której się rozkładają i rozsunąć 2-3mm- tak, żeby film nie wypadł- i wtedy delikatnymi ruchami (w obrębie luzu) można kawałek nawinąć, jeśli np. róg zahaczył o "słupki" szpuli.
pzdr.
marcinfoto
-#

filozof97 pisze:jeśli chodzi o załadunek do Tanka- to warto wcześniej wyjąć z ołówka grafit i natrzeć nim dokładnie całe szpule- wtedy każdy film, byle miał zaokrąglone brzegi- wchodzi jak w masło. Jeśli nie ma zaokrągleń- ciągnij za szpule na boki i wtedy nawijaj- robi się minimalnie szersza i łatwiej wchodzi. Jeśli się zatnie, to możesz próbować przesunąć szpule do pozycji w której się rozkładają i rozsunąć 2-3mm- tak, żeby film nie wypadł- i wtedy delikatnymi ruchami (w obrębie luzu) można kawałek nawinąć, jeśli np. róg zahaczył o "słupki" szpuli.
pzdr.
uff, widzę że nie jest to prosta sprawa bez wcześniejszego pobawienia się przy świetle . Do tego totalnie nie wiem jak zacząć, nie widziałem żadnych zdjęć gdzie mam zahaczyć film :/ . Była też rada żeby skoro średni format do krokus, jego mam obecnie ustawionego na 2 szpule małego obrazka i za cholere nie wiem jak to zmienic na średni :/

eee to chyba wychodzi że musi być osobna szpula tak ?? więc chyba w tym drugim koreksie mogę tego średniaka tylko spróbować zrobić
Ostatnio zmieniony 03 sie 2011, 10:40 przez marcinfoto, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

marcinfoto pisze: jego mam obecnie ustawionego na 2 szpule małego obrazka i za cholere nie wiem jak to zmienic na średni :/

eee to chyba wychodzi że musi być osobna szpula tak ?? więc chyba w tym drugim koreksie mogę tego średniaka tylko spróbować zrobić
krokus ma przestawialne szerokości szpul, w zależności jaki film chcesz załadować.

jeśli ujmiesz szpulę obiema dłońmi.. i przekręcisz prawa ręką z wyczuciem.. powinieneś je "rozkręcić" wówczas możesz przestawić ich rozstaw zakręcając w przeciwnym kierunku. i tu uwaga. im mniej używany koreks tzn im rzadziej przestawiamy wymiar na szpulach, tym opór podczas rozkręcania będzie większy, a to z prostej przyczyny. otóż plastikowy ząbek wewnątrz tulei nie jest jeszcze wyrobiony i stawia się ;)

koreks pzo jest również w pełni funkcjonalnym urządzeniem jednak, z racji swojej budowy nie jest szczelny, a bardzo często kuleczki "sprzęgiełek "w tackach lubią się blokować.

pzd
ODPOWIEDZ