Czy ktoś z was spotkał się z czasem wywoływania Fuji Acrosa w DD-X rozcieńczonym 1+9? Przeszukiwałem znane mi miejsca w internecie, wielu ludzi tak rozcieńcza DD-X, sporo jest opinii że z filmami niskiej czułości, np własnie 100, działa bardzo dobrze, ale nigdzie nie trafilem na wiarygodny czas dla Acrosa...
Niestety jestem zbyt dużym laikiem żeby jakoś obliczyć ten czas, nie mam tez za bardzo czasu i umiejętności żeby go eksperymentalnie wyznaczyć.
Na flickrze sa jakieś przykłady opisane jako 13 minut ale cos mi tu nie gra, wydaje mi sie że to chyba zdecydowanie za małoskoro 1+4 to 9-10min... z drugiej strony nie było tam żadnych informacji o temperaturze i mieszaniu...
Z góry dzięki za ewentualna pomoc!
DD-X 1+9 i Acros
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
DD-X 1+9 i Acros
DDX to taki sam wywoływacz jak ultrafin plus-tak przynajmniej kiedyś gdzieś wyczytałem i czasy dla rozcieńczenia ultrafina 1:6 brałem właśnie z DDX i wszystko grało.Dla 1:9 czasów nie znajdziesz ale powiem ci ,że nie warto bo nawet acros będzie zbyt miękko wywołany.Dla acrosa 1:6 będzie idealnie ,dość miękko jak na acrosa z dużą rozpiętością tonalną.Ale są to tylko moje doświadczenia i dobre a tobie radzę wykonać próbkę.
jacek