Wasze ciemniowe miejsce pracy

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

Post autor: matth »

Myślę, że kilka podgrzewaczy do kawy na usb da radę ;-)

A serio to nie lepiej na czas pracy ogrzać sobie pomieszczenie? :roll:
<Pozdrawiam>
M.
maqsz
-#

Post autor: maqsz »

Grzalki akwarystyczne sa tanie (ok. 30 zl) i bardzo zywotne.

Juz to raz napisalem, ale z jakichs dziwnych powodow moj post zniknal (drugi raz w ciagu doby)
--
Maciek
Saradok
-#

Post autor: Saradok »

matth pisze:A serio to nie lepiej na czas pracy ogrzać sobie pomieszczenie? :roll:
Jeśli ma ciemnie w piwnicy, to wydaje mi się, że jedyną alternatywą na ogrzanie jej byłoby..ognisko...przynajmniej u mnie tak jest, no chyba, że otworzę sobie drzwiczki pieca i zaduszę się dymem :D
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

Saradok, eee ludzkość okiełznała już napięcie i natężenie więc można użyć grzejnika ;-)
<Pozdrawiam>
M.
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Post autor: Gringo997 »

w sumie jakbym ustawił sobie grzejniczek nie daleko kuwety...

pomyślę bo ogólnie chodzi mi o to by jednak temperatura była stała...
to ja zabiłem Laurę Palmer...
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

Jeśli koniecznie chcesz grzać tylko kuwety to lepiej użyj grzałki akwaryjnej z termostatem. Ja tam wolałbym mieć ciepełko przy pracy, a przy okazji ciepłą chemię :-P
<Pozdrawiam>
M.
Awatar użytkownika
matth
-#
Kontakt:

weesee, ba 8-) gorzej z rachunkiem za prąd ;-)
<Pozdrawiam>
M.
Saradok
-#

Post autor: Saradok »

matth pisze:Saradok, eee ludzkość okiełznała już napięcie i natężenie więc można użyć grzejnika ;-)
Wygłupiłem się :oops: całkiem zapomniałem, że minęło już trochę czasu od wynalezienia koła ;]
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Wrzuciłem na stronę opis mojej ciemni - nadal robię w pokoju, ale przeorganizowałem i teraz mam stałe miejsce na powiększalnik i dość miejsca na rozstawienie kuwet. Drzwi zalepiłem folią alu na stałe, zaś okna zatykam zastawkami zrobionymi z listewek i czarnej folii - pasują dokładnie do okna i nawet w słoneczny dzień nic nie przecieka (oprócz drobnych szczelin, ale mam jeszcze rolety które mogę zaciągnąć na wierzch. "Przerobienie" pokoju na ciemnię zajmuje mi 10 minut włącznie z zalaniem kuwet.
Obrazek
A "zatyczki" do okien wyglądają tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
dejnekas
-#
Kontakt:

Post autor: dejnekas »

a co to masz w tym magnifaksie za głowicę?
Pozdrawiam,
dejnekas
www.slawekdejneka.com
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

pewnikiem ta DIYowa LEDowa głowica
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
Henry
-#

A i owszem - po podpięciu do zegara tak mi się spodobała że nawet do średniego dzisiaj używałem ;-)
Tu jest więcej opisów:
http://www.pbase.com/hfoto/ciemnia2
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

co to za mikrokontroler?
własny schemat czy z jakiegoś gotowego żródła?
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

ooo takie właśnie zaślepki do okien muszę sobie zrobić - proszę o więcej szczegółów technicznych:)
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
Awatar użytkownika
Henry
-#

Basil, własny - obmyśliłem go od początku i sam napisałem program, choć oczywiście jak już uruchomiłem to wygooglałem że RH Design już coś takiego robi (StopClock) ;-) Trudno być pionierem w tych czasach :-) Grunt że podniosło to komfort pracy w mojej ciemni tak że aż chce się stać przed powiększalnikiem (z racji wpasowania się w pokój wszystko mam na wysokości rąk tylko na stojąco - więc albo sobie załatwię stołek barowy albo będą mnie nogi bolały ;-) ) Wcześniej miałem zwykły timer w którym musiałem sam obliczyć czas i dopiero wprowadzić.

schabu, okna mam klasyczne plastiki z szybą wpuszczoną głęboko w ramę z lekko skośną krawędzią - czyli wymiar przy szybie jest mniejszy niż na powierzchni ramy. Więc z listewek przyciętych pod kątem 45 stopni zrobiłem ramki z wymiarem zewnętrznym pomiędzy rozmiarem szyby, a zewnętrznym ramy i dzięki temu przy wkładaniu ramka się sama klinuje - nie muszę jej niczym mocować. Nawet nie bawiłem się w porządne klejenie ramki tylko srebrną taśmą montażową owinąłem rogi żeby się trzymały - przy wciskaniu siły działają do wewnątrz więc ramka się nie rozpada. Na to po prostu nałożyłem czarną folię (worki na śmieci, można też chyba kupić folię do oczek wodnych - jest grubsza). Wystarcza nawet jak słońce świeci w okno (mam okno od południa), a drobne przecieki załatwiam roletą (żaluzje też jeszcze mam jakby co ;-) ) - ale nie ma tego dużo - głównie dlatego że listewki dałem 15x15mm więc są trochę wiotkie i jak za nierówno wcisnę to się wyginają do wewnątrz. Radzę brać co najmniej 20x20 lub lepiej niesymetryczne 20x25.
ODPOWIEDZ