Ile za Cambo 4x5 ?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
rifley
-#

Ile za Cambo 4x5 ?

Post autor: rifley »

Witam!
Szybkie pytanie, mam okazję kupić Cambo 4x5. Zdaje się że wszystko działa, szczelne itd.

Zestaw zawiera:
kompletny aparat,
rodenstok 150mm 5,6,
5płytek 2stronnych 4x5
jedna 9x12
dodatkowa szyna.

Moje pytanie brzmi, ile mogę za to dać,żeby mocno nie przepłacić? Wiem że Cambo 1000zł może kosztować, czy ten Rodenstok jest wart drugie tyle?

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 15 lip 2011, 12:29 przez rifley, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Re: Ile za Cambo 4x5 ?

Post autor: przemur »

rifley pisze:Zestaw zawiera:
kompletny aparat,
rodenstok 150mm 5,6,
5płytek 2stronnych 4x5
jedna 9x12
dodatkowa szyna.

Moje pytanie brzmi, ile mogę za to dać,żeby mocno nie przepłacić? Wiem że Cambo 1000zł może kosztować, czy ten Rodenstok jest wart drugie tyle?
Jeśli cena za całość jest ~2k PLN to wedle mojej oceny wydaje się mniej wiecej OK, aczkolwiek mnóstwo też zależy od tego w jakim to wszystko jest stanie i który to Sironar...

Wprawdzie same szkło 150mm/5.6 jak się poszuka to da się kupić za 500-600 zł (mysle tu glownie o eBay-ach), ale tu masz jedną z topowych konstrukcji, do tego od razu z płytką, sprawdzoną, etc. Ze sprzetem wielkoformatowym jest tak że zwykle ma swoje lata i o ile często popracuje jeszcze drugie tyle, to jednak od czasu do czasu trzeba aplikować wizytę np. na regulację migawki.

Zerknąłem właśnie na znany portal aukcyjny. Jeśli o tym zestawie mówisz: http://allegro.pl/cambo-4x5-i1699798582.html to moim zdaniem wygląda na rozsądny sposób żeby wejść w duży format, aczkolwiek jakbym zaczynał to bym pewno pomyślał o jakiejś polówce albo nawet i Grafleksie...

Ale to oczywiście według mojej bardzo osobistej oceny wartości takiego sprzętu. :)
Awatar użytkownika
rifley
-#

Dokładnie o tym mówię :) Dzięki za odpowiedź!
Właściwie jestem już zdecydowany. Po prostu czasami zdarzało mi się w życiu przepłacać, więc jestem przezorny :)
stereo
-#

Post autor: stereo »

Tego rodenstocka ciężko dorwać za 500-600 zł. To taka cena minimalna z możliwych. Sam długo szukałem więc wiem. Na ebayu ok. 800-900 zł to cena dobra. Za 1000 chodzą normalnie. Myślę, że 2000 zł to dobra cena za ten sprzęt, bo tak na prawdę jedynie co do niego potrzeba to statyw i filmy. Same holdery kosztująpo kilkadziesiąt zł :)
A aparaty typu field to fajne konstrukcje, ale droższe, ja jednak nie mogłem się nastawić na graflexa, wilałem na początek kupić szynowy i zobaczyć jak to będzie, później może wymienić to na drewniany, albo toyo 45a
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

stereo pisze:Tego rodenstocka ciężko dorwać za 500-600 zł. To taka cena minimalna z możliwych. Sam długo szukałem więc wiem. Na ebayu ok. 800-900 zł to cena dobra. Za 1000 chodzą normalnie.
Tak tak, ja miałem na myśli tańsze konstrukcje, typu pierwsza wersja Symmara. :) A Sironar to właśnie jedna z najbardziej uznanych konstrukcji, co ma odzwierciedlenie w cenie. Czy rzeczywiście widać dużą różnicę... no nie wiem. Ale napewno taki obiektyw nie przeszkadza. :)
Awatar użytkownika
rifley
-#

Podzielam opinię stereo, co do graflexa, też wolę coś na szynie. Miałem graflexa w ręku - jakoś mnie nie przekonał.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2011, 14:42 przez rifley, łącznie zmieniany 2 razy.
junkers_ju-87
-#

Re: Ile za Cambo 4x5 ?

Post autor: junkers_ju-87 »

rifley pisze:Witam!
Szybkie pytanie, mam okazję kupić Cambo 4x5. Zdaje się że wszystko działa, szczelne itd.

Zestaw zawiera:
kompletny aparat,
rodenstok 150mm 5,6,
5płytek 2stronnych 4x5
jedna 9x12
dodatkowa szyna.

Pozdrawiam!
Aparat 1500 zł
6 kaset 300 zł
Obiektyw 600- 800 zł ) o cenie 500-600 z tą migawką można już zapomnieć)

Według mnie wartość zestawu to 2400- 2800 zł
Jeśli ci się to wydaje drogo , to za rok dopisz do tej ceny + 30 %

W roku 2009/2010 Sironara z taka migawką kupowałem w cenie 100 Euro
raz jak kupiłem ze Szwajcarii i dopłaciłem cło to mi wyszło 130 euro i plułem sobie w brodę bo mogłem poczekać i kupić poniżej 100 euro
Dzisiaj ceny na fotografię analogową idą w górę
Same migawki są już sprzedawane w cenie bliskiej 100 euro a obiektywy to już
spokojnie 130 do 200 Euro

Oczywiście można trafić rodzynka ale trzeba mieć szczęście.

od 3 miechów poluję na obiektyw wielkoformatowy z migawką w cenie do 120 euro i nic .
Wszystko idzie powyżej ,

Jak kupisz ten zestaw za 2000 zł to możesz nazwać się szczęściarzem
ju_87
Joan
-#

Post autor: Joan »

Trochę zastanawiające jest że sprzedający prawie słowa nie napisał o obiektywie, tylko że Rodenstock i to wszystko , a na zdjęciach ma wszędzie dekielek - to rodzi podejrzenia :-(
Awatar użytkownika
rifley
-#

Joan pisze:Trochę zastanawiające jest że sprzedający prawie słowa nie napisał o obiektywie, tylko że Rodenstock i to wszystko , a na zdjęciach ma wszędzie dekielek - to rodzi podejrzenia :-(
Zdjęcie by się przydało, a co do opisu, jest on w całości skromy, ale:
sprzedający pisze:Migawka i przesłona obiektywu działają perfekcyjnie. Szkła obiektywu czyste.
Joan
-#

Post autor: Joan »

rifley pisze:Zdjęcie by się przydało, a co do opisu, jest on w całości skromy, ale:
Jak to Tobie wystarczy, to kupuj, cena faktycznie niewygórowana, ale może być migawka i przysłona super sprawne, a szkła systematycznie czyszczone papierem ściernym, ale to daje niepowtarzalny klimat zdjęć :-)
Ja bym w takim wypadku odbierała tylko osobiście, z Allegro mam większość doświadczeń złych, właśnie z takimi "tanimi" przedmiotami.
Powodzenia !
ODPOWIEDZ