Kolekcja

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Kolekcja

Post autor: Minolciarz1979 »

Dziś dotarł przedostatni rodzynek do mojej kolekcji systemu Minolty AF: Minolta 9000 AF z motordrive'm MD-90 oraz baterrypackiem (całość na 14 baterii AA). Stan właściwie fabryczny, w 100% sprawna. Rocznik 1985, na motordrive trzaska prawie 6 klatek na sekundę :-) Do tego 2 lampy Minolta 4000 AF.

Ale pochwalę się resztą kolekcji: 9xi, 800si, D7, 2 lampy 5400HS, 2 lampy 5400xi, jedna 3600 HS(D) i wiele, wiele innych akcesorii. 8000i jest aktualnie sprzedawany, więc zdjęcie jest w dziale "bazar"

Brakuje mi tylko modelu D9 z gripem i będzie komplet najwyższych modeli tego systemu.

Wszystkie aparaty i akcesoria są w stanie bliskim fabrycznemu/nowemu.

No to czas to uczcić. :-D
Załączniki
Minolta D7 z 5400HS widok z tyłu.
Minolta D7 z 5400HS widok z tyłu.
Minolta 9000 AF z MD-90 i baterrypackiem z dwiema lampami Minolta 4000AF widok z przodu
Minolta 9000 AF z MD-90 i baterrypackiem z dwiema lampami Minolta 4000AF widok z przodu
Minolta 9000 AF z MD-90 i baterrypackiem z dwiema lampami Minolta 4000AF widok z tyłu
Minolta 9000 AF z MD-90 i baterrypackiem z dwiema lampami Minolta 4000AF widok z tyłu
Minolta 800si z dwiema lampami 5400HS połączonymi kablem CD widok z przodu
Minolta 800si z dwiema lampami 5400HS połączonymi kablem CD widok z przodu
Minolta 800si z dwiema lampami 5400HS połączonymi kablem CD widok z tyłu
Minolta 800si z dwiema lampami 5400HS połączonymi kablem CD widok z tyłu
9xi i 5400HS w zbliżeniu
9xi i 5400HS w zbliżeniu
minolta 9xi z 5400HS z oryginalnym softboxem Minolty
minolta 9xi z 5400HS z oryginalnym softboxem Minolty
Minolta D7 z 5400HS
Minolta D7 z 5400HS
Ostatnio zmieniony 15 sty 2016, 22:35 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

A jakieś inne zdjęcia też robisz? :P
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

a ja mam rower szosowy polski z 76 roku z oryginalnym zielonym kolorem i napisem albatros
do tego ramę czeskiej szosówki faworit z kompletnym osprzetem z 72 roku i skurzanym siodlem ( aluminiowe błotniki polerowane na wysoki połysk, niestety odeszły w niepamiec, bo jeden pęł. uwielbiałem je 10 lat temu, przedni idealnie zbierał wodę bo schodził bardzo nisko i mozna było smigac spokojnie w deszcz, zreszta to była moja ulubiona pora do jazdy)

mam tez gitare basową model luna, polskiej formy defil z 84 roku, razem z kartą gwarancyjną i dowodem zakupu, to az połowa kolekcji bo gitary wtedy robili tylko dwie ;)

a tak wracając do tematu to ta ostatnia d7 jest olbrzymia z tymi dodatkami i chyba cholernie ciezka, pewnie bije na głowe wiekszosc sredniaków pod wzgledem wagi, a do tego te 6 klatek na sekunde.... to nie dla mnie
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

pokazałeś jaki masz aparat:P to teraz pokaż zdjęcia:P....
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

nie ma co ..piękny zestaw.. :-)
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Malfas pisze:a tak wracając do tematu to ta ostatnia d7 jest olbrzymia z tymi dodatkami i chyba cholernie ciezka, pewnie bije na głowe wiekszosc sredniaków pod wzgledem wagi, a do tego te 6 klatek na sekunde.... to nie dla mnie
z 14-toma bateriami AA i szkłem 70-210 2,8-4 waży 2,23 kg :-D W sam raz to się trzyma w rękach :-) I to nie D7 tylko 9000AF.
Jerzy pisze:A jakieś inne zdjęcia też robisz? :P
robię średnio 2 negi 36 klatek na miesiąc :-) Ostatnio same negi, bo szukam lokalu na ciemnię, żeby wszystkie graty wsadzić. Ale wiesz, jak to jest z kolekcjonowaniem aparatów... Podobnie jak z kolekcjonowaniem starych samochodów - raz w tygodniu odpalasz, wytaczasz z garażu, ewentualnie robisz jakąś małą przejażdzkę, pucujesz i do garażu :-P
Fikumiku pisze:pokazałeś jaki masz aparat:P to teraz pokaż zdjęcia:P....
z analoga nie pokażę, nie skanuję :-) z cyfry są w sieci :-)
Ostatnio zmieniony 01 lip 2011, 05:55 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
dejnekas
-#
Kontakt:

Post autor: dejnekas »

A jak ta 9xi się zachowuje? To byl top jakieś 18 lat temu.
Pozdrawiam,
dejnekas
www.slawekdejneka.com
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

dejnekas pisze:A jak ta 9xi się zachowuje? To byl top jakieś 18 lat temu.

9xi to półka profesjonalna u Minolty. Specyficzny model, najeżony bajerami i wodotryskami. Chyba najlepsza ergonomia i wyważenie wśród Minolt AF. Nawet z ciężkim zoomem idzie robić zdjęcia z jednej ręki. Ma jednak jedną wadę - strasznie denerwujący ciągły AF aktywowany poprzez Eye-start, którego nie można zdezaktywować aby ostrzył tylko poprzez naciśnięcie do połowy spustu migawki. Można jedynie przejść na MF. Ogólnie body ma rewelacyjne osiągi, chyba wali 5 latek na sekundę, migawka 1/12000 s, co prawda się tego nie wykorzystuje, ale migawka o takich osiągach jest naprawdę dopracowana i trwała. Co jeszcze mogę dodać, może świetnie skalibrowany światłomierz w 3 trybach, bardzo szybki i precyzyjny 3 punktowy AF. Świetne możliwości ma to body z dedykowanymi obiektywami xi, choć trochę są to bajery.
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Ladna kolekcja. Mialem kiedys takie zapedy aby zbierac. Obiektywy, aparaty fotograficzne. Teraz nie ma czasu nawet na robienie zdjec, jak lece to zwykle z cyfra bo szybciej. Sprzet, ktory kosztowal mnie kupe kasy lezy popakowany w kartonach. Dlatego szanuje jezeli ktos potrafi ciagle sie cieszyc swoimi zbiorami ale mysle, ze to nie ma wielkiego zwiazku z fotografia a ze zbieractwem ale w takim pozytywnym tego slowa znaczeniu. Z drugiej strony to jedynym wytlumaczeniem dla mnie jest fakt,ze masz jedna firme i starasz sie to jakos budowac zbior jako logiczna calosc. Z tym wyprowadzaniam samochodu z garazu to jest nieporozumienie, zadne porownanie bo przy kolekcjonowaniu aut potrzebne jest miejsce, przynajmniej takie gdzie mozna trzymac najmniej 2 auta albo i wiecej. Nie uwazam, ze nie trzeba sie wstydzic hobby i nie trzeba tlumaczyc, ze nie masz czasu na robienie wielu zdjec, wszakze sam napisales, ze to o sprzet chodzi. Nic nagannego dla mnie a zazdroszcze w pozytywnym tego slowa znaczeniu, ze ciagle rzadzi Toba jakas pasja, bo mi juz tego zapalu zaczyna brakowac. D7 zostal uznany kamera nr1 w 2001 w Europie przez EISA, najlepszym SLR 2001-2002 przez TIPA i wygral Camera Grand Prix za 2001 od Japan Camera Press Club. Chcialbym miec ale nie kupie bo nie mam czasu robic zdjec tym co mam.
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

trumil9, Porównanie dałem dośc trafne, gdyż pokazałem zaledwie 1/3 kolekcji. Dochodzi do tego jeszcze 8 lamp błyskowych, chyba 12 słoików, 4 cyfry (D7D, Sony A700, Dimage A1 i A2), oraz kupa akcesoriów i osprzętu. Zajmuje to 5 toreb i jeden duży plecak foto + jedną witrynę na osprzęt. Ze zdjęciami ma więcej wspólnego - jak już wspomniałem, obecnie robie 2 negi na miesiąc i biorę do tego rózne body z kolekcji. Jesli tylko znajdę nowy lokal na ciemnię to zacznie się fotografowanie w znacznie większej ilości. Obecnie wołam tylko negi i w koszulki, gdzie czekają na proces pozytywowy.
Awatar użytkownika
Maciejka
-#
Kontakt:

Post autor: Maciejka »

Fajna kolekcja, i fajnie, ze przynosi Tobie radosc !

Mysle,ze wiekszosc z nas ma swoja mala kolekcje i sie z niej cieszy, a to, ze tym wszystkim na raz nie da sie fotografowac to kompletnie inny temat, ale co tam ... :-) .

Maciek
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Maciejka, wszystkimi naraz nie, ale dwoma naprzemiennie daje radę :-) Albo jednym ja, drugim zona :-)
ODPOWIEDZ