Carl Zeiss Sonnar 180/2.8 vs Sekor C 150 mm f/3.5
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Carl Zeiss Sonnar 180/2.8 vs Sekor C 150 mm f/3.5
Witajcie, chcialbym dokupic szkielko Carl Zeiss Sonnar 180/2.8 do mojej m645 s1000 i zastanawiam sie nad dwoma rzeczami:
1. czy warto?
2. jaki adapter zastosować?
Najłatwiej byloby dokupic Sekor 150 f3.5, ale wydaje mi sie ze Sonnar jest lepszym szkłem, a koszt podobny.
Co o tym sadzicie?
pozdrawiam
przepraszam, przez pomyłkę nie w tym dziale.
1. czy warto?
2. jaki adapter zastosować?
Najłatwiej byloby dokupic Sekor 150 f3.5, ale wydaje mi sie ze Sonnar jest lepszym szkłem, a koszt podobny.
Co o tym sadzicie?
pozdrawiam
przepraszam, przez pomyłkę nie w tym dziale.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2011, 15:21 przez lekker, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak chcesz nosić coś tak megaciężkiego co może oderwać bagnet od body, to kupuj Sonnara 2,8/180 
Może ja to piszę z punktu widzenia babskiego, ale to wszystko już przerabiałam z M645, jedyne obiektywy od Pentacona które polecałabym to Biometar 2,8/120 lub Flektogon 4/50, ale pamiętaj że tracisz automatykę przysłony co może być dość nieprzyjemne. Radzę najpierw pożyczyć od kogoś i wypróbować, później kupować, bo możesz się bardzo rozczarować.
Sekor 3,5/150 jest po przysłonięciu do 5,6 - 8 całkiem przyzwoitym obiektywem, zresztą wartość zdjęć ocenia się nie po tym jaki je rysował obiektyw, tylko po estetyce całego kadru

Może ja to piszę z punktu widzenia babskiego, ale to wszystko już przerabiałam z M645, jedyne obiektywy od Pentacona które polecałabym to Biometar 2,8/120 lub Flektogon 4/50, ale pamiętaj że tracisz automatykę przysłony co może być dość nieprzyjemne. Radzę najpierw pożyczyć od kogoś i wypróbować, później kupować, bo możesz się bardzo rozczarować.
Sekor 3,5/150 jest po przysłonięciu do 5,6 - 8 całkiem przyzwoitym obiektywem, zresztą wartość zdjęć ocenia się nie po tym jaki je rysował obiektyw, tylko po estetyce całego kadru

Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 00:50 przez Joan, łącznie zmieniany 1 raz.
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Niestety - wczoraj nie domknąłem (biometar 120/2.8) klatka zapewne wyjdzie jaśniejsza (o 2EV). Później powtórzyłem ekspozycję z przymknięciem takim, jakim miałem mieć na początku. Czasami może z tego wyjść coś fajnego.
Dlatego lubię Sonnara 180/2.8 - przez jego preselekcję przysłony
Dlatego lubię Sonnara 180/2.8 - przez jego preselekcję przysłony

Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Owszem przeszkadza, ale jak ma się pryzmat z pomiarem, to raczej trudno pomylić się. Ustawiasz jakiś czas, np. 1/250 i po nastawieniu na ostrość przymykasz przysłonę na tyle żeby światłomierz w pryzmacie sygnalizował prawidłową ekspozycję. Ja tak robię w M645 super, można też korzystać z automatyki naświetlania, ale w takim przypadku zawsze boję się że będzie zbyt długi czas i poruszę aparatem.slawoj pisze:No właśnie, brak automatycznego domykania przysłony trochę przeszkadza.
Re: Carl Zeiss Sonnar 180/2.8 vs Sekor C 150 mm f/3.5
Ja mam dylemat odwrotny. Mam Sonara i zastanawiam się co do niego można dokręcić. Pentacon i Kijev odpadają bo jestem rozpieszczony przez moją niezawodną RB. Niestety do niej nie dokręcę Sonnara.lekker pisze:Witajcie, chcialbym dokupic szkielko Carl Zeiss Sonnar 180/2.8 do mojej m645 s1000
Jakie korpusy (większe niż mały obrazek) mają adapter do P-six?
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Re: odp.
Wiesz, dla przyjemności nie zawaham się przed szaleństwem. Nie zastanawiam się nad korpusem za 300 zł. A budżetu nie podam bo go nie znam.jac123 pisze:Generalnie różne. Napisz kwotę jaką możesz przeznaczyć.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
-
- -#
Może Bronica s2a? W końcu Zodiaka udało się do niej zaprzęc: http://czarnobialykwadrat.wordpress.com ... onica-s2a/mrek pisze:A kojarzy ktoś system na klatkę 6x6?. Ciężko się przesiąść z "boiska" 6x7 do pokoiku 6x4,5
Pytanie czy Sonnar tez byłby podatny na podobną modyfikację bagnetu.