Chyba za mało ramu dla PS CS4 ?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Chyba za mało ramu dla PS CS4 ?
Czesc,
proszę o rade zanim poczynie ewentualne zakupy sprzetowe (bardzo srednio sie na tym znam).
Chodzi mi po glowie pewien projekt na jedno zdjecie wykonanie w 6x7. Z ujęcia (po zeskanowaniu) chce wyciąć fragment i wydrukowac go na ploterze czyli generalnei potrzebuje sporego skanu (duzego dpi minimum chyba 4800 jak nie lepiej)
Problem pojawia się bo przy moim sprzecie
czyli XP, 4 rdzeniowy 2,3 Ghz Q8200 i Ramu 4 Gb (czyli przez system widocznego 3,2 Gb).
granicą jaką osiągam to skanowanie metodą "Negfixa8" czyli 48 HDR i 1800 dpi. Takie pliki po odwroceniu moj PS jeszcze otwiera- wiekszych juz nie.
Chcialem sie upewnic czy dokupienie Ramu i zmienienie systemu na Win 7 64 Bit moze zalatwic ten problem?
Ewentualnie moze jest to kwestia ustawienia obecnego softu, np ustawien w PS. Troche tam grzebalem i zwiekszylem uzywanie Ramu przez PS do 80% ale nic nie pomoglo.
aha- chce jeszcze dodac, ze nie chce rezygnowac ze skanowania 48 HDR- poniewaz jesli robie to metodą okrojoną i odwracam negatyw w Negafixie dolączonym do Silvervast to efekty są marne.
Preferuje Negfixa8 czyli skrypcik z naszego forym i mysle ze to jest jedyna dla mnie droga :)
proszę o rade zanim poczynie ewentualne zakupy sprzetowe (bardzo srednio sie na tym znam).
Chodzi mi po glowie pewien projekt na jedno zdjecie wykonanie w 6x7. Z ujęcia (po zeskanowaniu) chce wyciąć fragment i wydrukowac go na ploterze czyli generalnei potrzebuje sporego skanu (duzego dpi minimum chyba 4800 jak nie lepiej)
Problem pojawia się bo przy moim sprzecie
czyli XP, 4 rdzeniowy 2,3 Ghz Q8200 i Ramu 4 Gb (czyli przez system widocznego 3,2 Gb).
granicą jaką osiągam to skanowanie metodą "Negfixa8" czyli 48 HDR i 1800 dpi. Takie pliki po odwroceniu moj PS jeszcze otwiera- wiekszych juz nie.
Chcialem sie upewnic czy dokupienie Ramu i zmienienie systemu na Win 7 64 Bit moze zalatwic ten problem?
Ewentualnie moze jest to kwestia ustawienia obecnego softu, np ustawien w PS. Troche tam grzebalem i zwiekszylem uzywanie Ramu przez PS do 80% ale nic nie pomoglo.
aha- chce jeszcze dodac, ze nie chce rezygnowac ze skanowania 48 HDR- poniewaz jesli robie to metodą okrojoną i odwracam negatyw w Negafixie dolączonym do Silvervast to efekty są marne.
Preferuje Negfixa8 czyli skrypcik z naszego forym i mysle ze to jest jedyna dla mnie droga :)
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 12:35 przez Wojtek Królik, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- -#
-
- -#

O ile to wina małej ilości pamięci czy zasobów [;
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 13:29 przez CHoSSeN OnE, łącznie zmieniany 1 raz.
Inną możliwością jest Rollei Pan25, który jest również ukarany grzywną drobnoziarnisty powolny film prędkości.
-
- -#
miejsca mam wiele- najmniej na C, ale i tak 70 Gb wolnego. komp byl niedawno formatowany.
a odnosnie pierwszego to w zakladce Wydajnosc
jesli otwieram te pliki po 100 Mb poskanowane to mam:
-uzycie procesora na poziomie max 20-30% (w chwili otwierania podchodzi do tego poziomu a potem spada)
- uzycie pliki stror (to chyba to jest RAM?) jest 1,12 Gb.
problem w tym ze niektorych plikow w ogole nie otwiera i od razu mam komunikat w PS:"za mało ram" ...
a odnosnie pierwszego to w zakladce Wydajnosc
jesli otwieram te pliki po 100 Mb poskanowane to mam:
-uzycie procesora na poziomie max 20-30% (w chwili otwierania podchodzi do tego poziomu a potem spada)
- uzycie pliki stror (to chyba to jest RAM?) jest 1,12 Gb.
problem w tym ze niektorych plikow w ogole nie otwiera i od razu mam komunikat w PS:"za mało ram" ...
To chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. Pamięci możesz dorzucić, ale np. przy 8GB znowu okaże się, że jest za mało, plyta główna może tyle nie obslugiwać itd itd.Wojtek Królik pisze:zrezygnowanie zupelnie z windowsa raczej nie wchodzi w gre.
chyba ze ktos przyjedzie i mnie nauczy, ale obecnie brak czasu i energii na tak radykalne zmiany.
Spróbuj:
- zwiększyć jakoś wielkość pliku stronicowania (swap), nie, to NIE jest ram,
- wyłączyć PS i zrobić to w innym programie,
- nie skanować w hdr, tylko po prostu w 4800dpi
- napisać czym skanujesz

-
- -#
- płyta obsluguje do 16 Gb wiec tu spokojnie,
- nie wiem jak mam zwiekszyc swap :)- czarna magia
- zrobić to w innym programie: to jest jakas myśl, moze sciagne sobie np Gimpa ?
- jesli skanuje nie w HDR to mam problem z kolorem. nie mam tego problemu z Negfixem8 i dlatego trzymam sie tej metody.
- skanuje Silvervast i V700
- nie wiem jak mam zwiekszyc swap :)- czarna magia
- zrobić to w innym programie: to jest jakas myśl, moze sciagne sobie np Gimpa ?
- jesli skanuje nie w HDR to mam problem z kolorem. nie mam tego problemu z Negfixem8 i dlatego trzymam sie tej metody.
- skanuje Silvervast i V700
-
- -#
Bo taka jest faktyczna rozdzielczość tego urządzenia. Powyżej tego przedziału dpi nie uzyskujesz już dodatkowych informacji na zdjęciu.Wojtek Królik pisze:bo ??
Jakość rzędu 3000dpi osiągają tylko znacznie droższe nikony coolscan (i pewnie jeszcze jakieś skanery).
Wniosek:
- Skanuj spokojnie w 2400dpi, HDR również bym sobie podarował

Dzięki, aż dziwne, że już tyle tutaj napisałemslawoj pisze:zieloo - gratuluję 1000-go posta na forum

-
- -#
okej, tak czy siak- przy 2400 tez pliku nie otworze za chiny :)
Czy Coolscan 9000 ma wiecej niz 3000 dpi ??
moglbym miec do niego dostep (u znajomego), ale w sumie jesli ma "tylko" 3k to od 2400 to nie jest specjalnie wiele jak mysle.
HDR- jak pisalem- musi byc, inaczej nie zrobie dobrego koloru.
Ostatecznie tez rozwazam zrobienie calosci BW- tu mysle ze nie byloby problemu zadnego.
nadal w sumie nikt mi nie napisal czy zwiekszenie ramu do 12 lub 16 zalatwiloby problem- rozumiem, ze to nie jest pewne ?? czy moze tak pewnie i oczywiste ze nikt tego nie potwierdzil?
Czy Coolscan 9000 ma wiecej niz 3000 dpi ??
moglbym miec do niego dostep (u znajomego), ale w sumie jesli ma "tylko" 3k to od 2400 to nie jest specjalnie wiele jak mysle.
HDR- jak pisalem- musi byc, inaczej nie zrobie dobrego koloru.
Ostatecznie tez rozwazam zrobienie calosci BW- tu mysle ze nie byloby problemu zadnego.
nadal w sumie nikt mi nie napisal czy zwiekszenie ramu do 12 lub 16 zalatwiloby problem- rozumiem, ze to nie jest pewne ?? czy moze tak pewnie i oczywiste ze nikt tego nie potwierdzil?
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 16:51 przez Wojtek Królik, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- -#
Skoro podczas otwierania plików nie wykorzystujesz całego, to po co zwiększać ?(; Z tego co podałeś, to osobiście nie stawiałbym na braki zasobów komputera, bo nawet ich w 3/4 nie wykorzystuje. Może Photoshop dziabnięty ? Czymś innym niż Photoshop próbowałeś otworzyć te pliki, których PS nie otwiera ?
Inną możliwością jest Rollei Pan25, który jest również ukarany grzywną drobnoziarnisty powolny film prędkości.
Kompresja jpeg jest dość wymagająca jesti chodzi o pamięć, co przy takim zasobożernym systemie może faktycznie spowodować, że brakuje miejsca.
Tak, czy inaczej, w _normalnych_ systemach wykorzystuje się również tzw. pamięć dyskową (przestrzeń wymiany, swap, jakkolwiek to zwał). Pamięć ta jest ograniczona pojemnością dysku, jeśli można ją zwiększyć, a program potrafi to wykorzystać - nie powinno być problemu.
Ściągnij GIMPa (za darmo) i zobacz jak się on zachowuje.
W opcjach PS ustaw użycie pamięci na maksa.
[1] Zmiana rozmiaru swapa: http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind ... ual-memory
[2] http://www.gimp.org/downloads/
Tak, czy inaczej, w _normalnych_ systemach wykorzystuje się również tzw. pamięć dyskową (przestrzeń wymiany, swap, jakkolwiek to zwał). Pamięć ta jest ograniczona pojemnością dysku, jeśli można ją zwiększyć, a program potrafi to wykorzystać - nie powinno być problemu.
Ściągnij GIMPa (za darmo) i zobacz jak się on zachowuje.
W opcjach PS ustaw użycie pamięci na maksa.
[1] Zmiana rozmiaru swapa: http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind ... ual-memory
[2] http://www.gimp.org/downloads/
-
- -#
sprawe załawil GIMP.
i faktycznie nie ma roznicy miedzy 2400dpi a 4800dpi skanowane w HDR :)
dzieki wszystkim za pomoc. cos sie nauczylem.
i faktycznie nie ma roznicy miedzy 2400dpi a 4800dpi skanowane w HDR :)
dzieki wszystkim za pomoc. cos sie nauczylem.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, 21:22 przez Wojtek Królik, łącznie zmieniany 6 razy.
System i działające programy poza pracą w błyskawicznej pamięci operacyjnej RAM odkładają pewną część informacji do pliku wymiany na powolnym (w stosunku do RAM) dysku komputera. To bywa powodem wolniejszej pracy.Wojtek Królik pisze: nadal w sumie nikt mi nie napisal czy zwiekszenie ramu do 12 lub 16 zalatwiloby problem- rozumiem, ze to nie jest pewne ?? czy moze tak pewnie i oczywiste ze nikt tego nie potwierdzil?
Mając sporo RAM tworzy się na niej wydzielony ramdysk, który system operacyjny widzi jako kolejną literkę dysku, choć w rzeczywistości jest to część pamięci RAM czyli dostęp do niej jest niebotycznie szybki. Na ten udawany dysk kieruje się plik wymiany ważnej aplikacji czy systemu operacyjnego. Takie rozwiązanie przyspiesza wykonywanie wszelkich operacji bo program czy system odkładają tam pliki tymczasowe (jest ich sporo). Oczywiście taki ramdysk znika po wyłączeniu zasilania.
Inny sposób obsadzić maksymalnie pamięć RAM i zabronić systemowi czy programom na używanie pliku wymiany. Niech się rządzą tym co mają.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko