Zenith e

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

ostru
-#

Zenith e

Post autor: ostru »

cześć! Znalazłem w szafie zenta e. Dość długo nie był użytkowany, a chciałbym sie nim pobawić. Drażni mnie jednak spust migawki, migawka zaskakuje tylko przy podnoszeniu spustu, nie odrazu po nacisnięciu. Migawka jest jednak cały czas zamknięta kiedy trzymam spust, a działa (raczej normalnie) kiedy puszczam, wtedy szybko przeskakuje i zamyka sie po lewej stronie. Czy te aparaty tak działają, jest to normalne?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

to nie jest normalne.
jak chcesz się pobawić w fotografię analogową, to lepiej sobie kup lepszy aparat. nie jest tak, że zenity są jakieś wyjątkowo złe, ale są lepsze aparaty.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

podzielam zdanie mojego szanownego poprzednika... w przeszłości gdy rynkowa rzeczywistość mocno ograniczała wybór sprzętu, a jednocześnie mocno śrubowała jego ceny.. zenit E był bardzo pożądanym aparatem a wszelkie defekty które go spotkały warte były naprawy. jeśli Twój aparacik byłby sprawny, warto by "zrobić " nim rolkę negatywu lub dwie, chociażby po to by poczuć moc klapnięcia jego lustra ;-) ale skoro aparacik ma defekt, a z tego co piszesz ma, posłuchaj rady rbit9n'a i pomyśl o czymś ... jakby to powiedzieć.. delikatniejszym w użyciu :)
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

Znaczy: Kup lepszy aparat z podobnym mocowaniem :)
Aha- sprawdź jeszcze jedno- czy nie wyzwalasz tym przyciskiem bliżej środka aparatu- a skoro nie ma kliszy- to pokombinuj! Zenit to aparat którego nie da się do końca spieprzyć ani do końca naprawić.

aha- jeśli planujesz coś lepszego, to polecam Prakticę MTL5. Dobre też są revueflexy- te starsze (m.in. AC1) mają wejście na winder (przystawkę do zdjęć seryjnych)- nowsze- czas migawki 2000, oczywiście nie zawsze w obu wypadkach. Dobry jest model 4004, ale ten jest raczej ciężki do dostania- no i pełno w nim elektroniki.
jacekCz
-#

Post autor: jacekCz »

filozof97 pisze:Znaczy: Kup lepszy aparat z podobnym mocowaniem :)
Pierwotny Pytający nie napisał, że posiada większą ilość obiektywów m42. Jeśli to nie jest istotne, warto pójść na jakiś nowszy bogatszy system (wedle upodobania żywy Nikon, Pentax lub taniutkie Canon manual, Olek OM itd).

Różnice cenowe są na poziomie rolki filmu lub pięciu.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

ostru pisze:Znalazłem w szafie zenta e. Dość długo nie był użytkowany, a chciałbym sie nim pobawić.
Zacząłeś dobrze - od "znalazłem" - niektórzy Zenity kupują ;-) Dalej już trochę gorzej bo chcesz go używać... Ale pytasz na forum więc jest nadzieja że Cię nawrócimy ;-)
Zachowuje się dziwnie - może blokuje go mechanizm samowyzwalacza?

Napisz lepiej co chciałbyś zrobić z tym aparatem (jak bardzo byś chciał wejść w fotografię tradycyjną) to zaproponujemy coś sensownego zamiast niego.

P.S. Ja tam do zabawy polecam Starta albo choć Lubitela ;-)
ostru
-#

Post autor: ostru »

Henry pisze:Napisz lepiej co chciałbyś zrobić z tym aparatem (jak bardzo byś chciał wejść w fotografię tradycyjną) to zaproponujemy coś sensownego zamiast niego.

Chciałbym, tak jak pisał nord, zrobić rolke albo dwie takim aparetem, z czystej ciekawości. Zaczynam zabawe z fotografią i stwierdzilem że byłoby to ciekawe doświadczenie, spróbowanie analogu w dobie cyfrówek, tu nie ma możliwości podglądu, taki test umiejętności :D Nie byłem jedynie pewny co do stanu technicznego tego aparatu, więc zapytałem co o tym sądzicie. Mimo to włożyłem film do niego, popstrykałem, niestety nic nie wyszło, wszystko prześwietlone, migawka głupieje... no trudno, mysle że postawie go na półce obok innych, szkoda wkładać do szafy :p
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, 22:38 przez ostru, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

No to poszukaj kogoś ze średnim - może ktoś w okolicy ma Starta albo chociaż Lubitela i pożycz na chwilę, załóż film czarno-biały i sam wywołaj - bardzo fajna zabawa w dzisiejszych czasach.
ODPOWIEDZ