Foma 400@400 w Tetenalu Ultrafin +

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

szoszon
-#

Foma 400@400 w Tetenalu Ultrafin +

Post autor: szoszon »

Kończę ostatnią rolkę Fomy 400.
Zawsze wywoływałem te negatywy w D76, bo nie lubię zbyt dużego ziarna. Niestety wywojka się skończyła i powstał problem.
Z wywoływaczy mam do wyboru rodinala, który w połączeniu z tym filmem daje zbyt duże ziarno, więc odpada. Mam też Tetenal Ultrafin + i jego chciałbym użyć. Digitaltruth podaje czas dla rozcieńczenia 1+6 11-12 min.
Ciekawią mnie wasze opinie. Co z tego połączenia wyjdzie? Może ktoś z was próbował takiej kombinacji z tym negatywem i stosował inne czasy.
Nie chcę spaprać sprawy, bo mam kilka ważnych klatek na tym filmie.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: Foma 400@400 w Tetenalu Ultrafin +

Post autor: J.A. »

szoszon pisze:Nie chcę spaprać sprawy, bo mam kilka ważnych klatek na tym filmie.
To go wywołaj w D-76. Kup teraz na Allegro, będziesz miał go pojutrze. Chyba aż tak się nie spieszy?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
szoszon
-#

Fakt nie spieszy się. Film jest w aparacie i mam do naświetlenia jeszcze kilka klatek.
Rozrobionego D76 nie za bardzo będę miał do czego później użyć, a jego trwałość jest ograniczona.
Dlatego upieram się przy Ultrafinie. :-)
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Ja uważam że Ultrafin+ to doskonały, nowoczesny wywoływacz. Na ile potrafię ocenić, dość zbliżony do DD-X i Kodakowskiego T-Maxa (choć tego ostatniego nie próbowałem).

W każdym razie - chyba ciężko będzie coś zepsuć w tym wywoływaczu. Oczywiście oprócz tego że masz nieskalibrowany film...
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

fomę 400 w U+ 1:6 wołałem 10'30'' w temperaturze 21°C, mieszana pierwszą minutę a potem przewrotka co 30 sekund. wyszło moim zdaniem ciut kontrastowo, ale większość klatek była robiona z lampą (wesele). choć z powiększaniem nie miałem problemu później.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Może lepiej pozostań przy D76

Post autor: Minolciarz1979 »

to sprawdzona wywojka drobnoziarnista. Tak, jak napisano powyżej - na Allegro czy w fotonegatywie masz na drugi dzień, cena smieszna. Trwałość dobrze przechowywanego stocku (rozrabiam w przegotowanej destylce, trzymam w ciemności szczelnie zamknięty bez powietrza) to u mnie prawie rok czasu (ostatnio wołałem Superpana 200 w 11 miesięcznym stocku, wyszedł idealnie), więc chyba aż nadto. A jeśli szukasz naprawdę ekstermalnie małego ziarna, to polecam Ci Microdol-X Kodaka, ale trudny już do dostania, bo wyszedł z produkcji. Ja wołam w nim Neopana 400, w stocku ma czułość EI=640 (kalibrowałem), ziarna przy powiększeniu 18x24 z malucha nie ma kompletnie, nawet ciężko się ostrzy na ziarno lupą x7.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

to ja Cię szoszonie spróbuję namówić do wypróbowania U+ z fomą 400. U+ to wywoływacz ultradrobnoziarnisty, który ładnie woła wszystkie popularne filmy, roztwór roboczy można przechowywać do 3 -4 miesięcy, w 500ml można wywołać do 6 - 7 filmów przedłużając każdy kolejny czas o 10%, i w ogóle jest to wywojka zupa gut.

na koniec dodam, że w działaniu jest to odpowiednik ilfoteca DD-X i kodaka T-MAX'a, tyle że z litra można otrzymać 7 litrów r-ru roboczego (wielokrotnego użytku) w stężeniu 1:6. poprzedni koncentrat miałem jakieś 3 - 4 lata i działał wyśmienicie aż do samego końca.

pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
szoszon
-#

Minolciarz1979,
z efektu Foma + D76 nie do końca jestem zadowolony, wychodzi mi zbyt kontrastowo, dlatego chciałbym zmienić wywoływacz. Zakupiłem właśnie U+ żeby go stosować z Kodakami t-max, a że w lodówce i aparacie jest jeszcze Foma, więc nadarza się okazja na poeksperymentowanie z czymś innym.

rbit9n,
właśnie zostałem namówiony :-D .
Zresztą Twoja galeria na Flickr już wcześniej mnie trochę przekonała do stosowania tego wywoływacza. ;-)
ODPOWIEDZ