Swój problem z łapaniem ostrości w punkt opisałem tutaj: viewtopic.php?t=5525
Teraz zastanawiam się, czy jest może coś typu lupa lub 'okno', które mógłbym ładować na tylnej ściance (zamiast kasety) i w trybie B przy podniesionym lustrze, ustawiać sobie ostrość dokładnie w punkt?
Na chwilę obecną stosuję wg rady czas B i kalkę, na której widzę jak rozkłada się ostrość. Jest to trochę upierdliwe, stąd pytanie o lupę czy coś tego typu...
kiev 88 - lupa w miejsce kasety
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
kiev 88 - lupa w miejsce kasety
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
- morotegari
- -#
Poszukaj w zakładzie naprawy foto matówki od Start, Flexareta, dokup soczewkę fresnela (wykonane z plexi dostępne są na znanym portalu aukcyjnym) i przy pomocy takiego zestawu można kontrolować ustawienie ostrości..sam jednak zauważyłeś, że to upierdliwy sposób i na pewno nie należy do tych sprawiających radość podczas fotografowania. Lepiej udać się z aparatem do regulacji.
Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest szybkie pozbycie się tego klamota 88. Nie będę opisywała jakie ja miałam problemy z tym sprzętem - nie ma żadnego pozytywnego argumentu za trzymaniem tego złomu!
Jak masz ustawiać ostrość na matówce w miejscu kasety (bo lustra i matówki nie da się w kievie dobrze zgrać), to przecież lepiej już mieć kamerkę 4x5.
Jak masz ustawiać ostrość na matówce w miejscu kasety (bo lustra i matówki nie da się w kievie dobrze zgrać), to przecież lepiej już mieć kamerkę 4x5.
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt: