Minolta 7000 pod m42 a pomiar oraz który adapter?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- Kontakt:
Minolta 7000 pod m42 a pomiar oraz który adapter?
Mam body Minolty 7000 i brak dedykowanych do niej szkieł.Za to kilka pod system m42.Tak więc będe kupował adapter.W zwiazku z czym 2 pytania.
1.Będe miał pomiar światła?
2.Mysle o tym zeby wziasc zwykly,najtanszy adapter bez potwierdzenia AF itp...
Ten podejdzie?
http://allegro.pl/adapter-redukcja-m42- ... 68606.html
I jeszcze jedna prosba:
Jesli ktos z Was uzywa bądz uzywał tego body ze szklami m42 niech podzieli się swoimi odczuciami ;)
1.Będe miał pomiar światła?
2.Mysle o tym zeby wziasc zwykly,najtanszy adapter bez potwierdzenia AF itp...
Ten podejdzie?
http://allegro.pl/adapter-redukcja-m42- ... 68606.html
I jeszcze jedna prosba:
Jesli ktos z Was uzywa bądz uzywał tego body ze szklami m42 niech podzieli się swoimi odczuciami ;)
1. Będziesz miał pomiar światła.
2. Jak najbardziej podejdzie.
Z M 42 używam:
- Super Takumar 2/55,
- Tessar CZJ 2,8/50,
- Pentacon MC 2,8/29,
- Pentacon MC 4/200,
- Jupiter 37A MC 3,5/135,
- Jupiter 9 MC 2/85.
Jako, że prawie całe swoje życie fotograficzne ostrzyłem ręcznie, nie brakuje mi AF. Moje analogi Minolta 600 oraz Minolta 9000AF, niedoświetlają z powyższą szklarnią o jedną działkę czasu/przysłony, w związku z tym mam stałą korekcję ekspozycji +1.
2. Jak najbardziej podejdzie.
Z M 42 używam:
- Super Takumar 2/55,
- Tessar CZJ 2,8/50,
- Pentacon MC 2,8/29,
- Pentacon MC 4/200,
- Jupiter 37A MC 3,5/135,
- Jupiter 9 MC 2/85.
Jako, że prawie całe swoje życie fotograficzne ostrzyłem ręcznie, nie brakuje mi AF. Moje analogi Minolta 600 oraz Minolta 9000AF, niedoświetlają z powyższą szklarnią o jedną działkę czasu/przysłony, w związku z tym mam stałą korekcję ekspozycji +1.
- Minolciarz1979
- -#
Ja myślę, że lepiej się pozbyć szkieł m42 i kupić dedykowany obiektyw/obiektywy do systemu. Oszczędza to problemów. AF mimo wszystko się przydaje, tym bardziej, że w modelu 7000i jat szybki i precyzyjny. Zresztą samo body 7000i jest bardzo udanym i ma świetne parametry i funkcje i warto rozwijać ten system, o ile chcesz pozostać przy małym obrazku. Nie będziesz też miał problemów z pomiarem światła, z niedoświetlaniem czy prześwietlaniem. Minolta miała zawsze dobre szkła, na Allegro tego jest zatrzęsienie. Tani adapter nie jest dobrym rozwiązaniem, przerabiałem ten temat - zwarł mi styki w body i body oszalało na zawszeOlszi pisze:Mam body Minolty 7000 i brak dedykowanych do niej szkieł.Za to kilka pod system m42.Tak więc będe kupował adapter

Mam tych "tanich" adapterów tyle ile wymienionych wyżej szkieł M 42, bo nie chce mi się bawić skręcaniem i nie zwarłem styków. Używam z D7D, a100 oraz wspomnianymi analogami.
edytka:
zapomniałem napisać. Anodowane aluminium (jak w linku alle) nie przewodzi prądu.
edytka:
zapomniałem napisać. Anodowane aluminium (jak w linku alle) nie przewodzi prądu.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2011, 10:34 przez Minos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
A mozliwe jest ze obraz w wizjerze jest nieco złudny pod tym wzgledem?Ze na filmie będzie ostro?
Sory,zła aukcje podałem.To była ta:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1652573301
W sumie to samo.
Jak ustawie przysłone f/16 to wydaje się ostre,ale nie wiem czy to nie przez to ze ciemniej widac co moze wprowadzac w błąd.
Sory,zła aukcje podałem.To była ta:
W sumie to samo.
Jak ustawie przysłone f/16 to wydaje się ostre,ale nie wiem czy to nie przez to ze ciemniej widac co moze wprowadzac w błąd.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2011, 13:03 przez Vito Corleone, łącznie zmieniany 1 raz.
to co jest ostre w wizjerze, musi być ostre na filmie i odwrotnie. to co nieostre tu, musi być nieostre tam. aby się o tym przekonać. zamontuj aparat na statywie, nastaw ostrość na obiekt X, ustaw tryb B, otwórz i zablokuj migawkę, przyłóż kalkę lub kawałem białej reklamówki w miejscu filmu, patrz przez lupę czy jest ostro.
poza tym sprzedawca z aukcji na której kupiłeś, nic nie pisze o ostrzeniu na nieskończoność, ale podejrzewam, że adaptery M42>MAF powinny ostrzyć, bo w sumie dużo ludzi z tego korzysta i się nie uskarża.
na f/16 będzie ostro, rozumisz głębia ostrości i odległość hiperfokalna.
poza tym sprzedawca z aukcji na której kupiłeś, nic nie pisze o ostrzeniu na nieskończoność, ale podejrzewam, że adaptery M42>MAF powinny ostrzyć, bo w sumie dużo ludzi z tego korzysta i się nie uskarża.
na f/16 będzie ostro, rozumisz głębia ostrości i odległość hiperfokalna.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#
- Kontakt:
a jeśli przejściówka jest wadliwie wykonana, i obiektyw jest odsunięty/przysunięty do filmu? wtedy też nie będzie ostrzył jak należy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
-
- -#
- Kontakt:
W sumie to kupiłeś u Pawła Pietrusa bo już nie rozumiem? Paweł to solidny gość.Olszi pisze: Sory,zła aukcje podałem.To była ta:
W sumie to samo.