Tanie filmy czarno-białe
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ja już dawno dostałem "uczulenia" na rodzimych handlarzy z Allegro.
Dlatego chętnie podaję miejsca gdzie można kupić pełnowartościowe negatywy za połowę tej ceny.
Jak mówimy o tanich filmach czarno-białych to takich, które kosztują 6,- zł do 7,-zł za rolkę (już z wliczoną przesyłką): Shanghai GP3, ASA100

Albo małoobrazkowe Lucky SHD100 35mm/36, ASA100
Jest również film kolorowy: Lucky 35mm Color Film, ASA200
Sprzedawca z Hong-Kongu, wysyłka filmów najczęściej gratis, można znaleźć go na eBayu tutaj: uranium99
Dlatego chętnie podaję miejsca gdzie można kupić pełnowartościowe negatywy za połowę tej ceny.
Jak mówimy o tanich filmach czarno-białych to takich, które kosztują 6,- zł do 7,-zł za rolkę (już z wliczoną przesyłką): Shanghai GP3, ASA100
Albo małoobrazkowe Lucky SHD100 35mm/36, ASA100
Jest również film kolorowy: Lucky 35mm Color Film, ASA200
Sprzedawca z Hong-Kongu, wysyłka filmów najczęściej gratis, można znaleźć go na eBayu tutaj: uranium99
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 15 razy.
W internecie jest mnóstwo sprzecznych informacji na ten temat. Niby od 2008 limit bezcłowy to 150 €, a bezvatowy to 150€ lub 22€ (zależy od forum), a z drugiej strony ponoć nie dotyczy to zakupów w sklepach internetowych.tomaszt81 pisze:JaZ99, ze stanami wiem, ze jest jakaś tam kwota graniczna. Być może w tym przypadku też tak jest i przekroczyłeś właśnie tą kwotę... ja zamówiłem 10 rolek gp3 za 73 zł i nie dopłacałem nic :)
Przy okazji: czy ktoś wie, gdzie w EU można kupić Provię 220?
- technik219
- -#
JaZ99 napisał/a:
[fade]W internecie jest mnóstwo sprzecznych informacji na ten temat. Niby od 2008 limit bezcłowy to 150 €, a bezvatowy to 150€ lub 22€ (zależy od forum), a z drugiej strony ponoć nie dotyczy to zakupów w sklepach internetowych.[/fade]
No i trzeba koniecznie brać poprawkę, że mieszkamy w Polsce, a tu jest taka Unia 1/3
Tego się obawiam najbardziej przy zamawianiu czegokolwiek z antypodów. Gdyby był ktoś w tej prawdziwej Unii, zamówił z dostawą , np. do Dublina, Londynu czy Paryża i stamtąd dopiero przesłał do Polski, to byłbym bardziej spokojny o swoją kieszeń. A GP3/120 kusi: jakby się "skupić" w kilku i zamówić np. 100 szt, to wyjdzie po 5,60 - 5,80/szt. Tylko jak dowalą clo i VAT to taniej wyjdzie TriX 
[fade]W internecie jest mnóstwo sprzecznych informacji na ten temat. Niby od 2008 limit bezcłowy to 150 €, a bezvatowy to 150€ lub 22€ (zależy od forum), a z drugiej strony ponoć nie dotyczy to zakupów w sklepach internetowych.[/fade]
No i trzeba koniecznie brać poprawkę, że mieszkamy w Polsce, a tu jest taka Unia 1/3

Prawdopodobnie sprzedawca z Hong-Kongu, uwzględnił przepisy celno-podatkowe Unii Europejskiej i sprzedaje filmy w pakietach po 20 szt. - to się najbardziej opłaca.technik219 pisze:A GP3/120 kusi: jakby się "skupić" w kilku i zamówić np. 100 szt, to wyjdzie po 5,60 - 5,80/szt. Tylko jak dowalą clo i VAT to taniej wyjdzie TriX
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Hong Kong? Oj tam oj tam. Lepiej, prosciej i pewniej kupowac za Odra. Na pewno bez zadnych ceł i vatów. Niestety tanich 120 nie znalazlem ale sprawdzone i popularne RR100, gdy kupi sie 50 sztuk wychodzi z wysylka do Polszy 6,8 zl. Do tego mozna jeszcze wziac 2 sztuki D-76 na galon po 23 zl i wysylka sie nie zmieni. Kiedys mozna bylo kupic 20 sztuk po 1,5 euro sztuka, szkoda ze teraz trzeba az 50 kupowac.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2011, 01:12 przez tomashj2, łącznie zmieniany 1 raz.
- technik219
- -#
Daj namiar. Sam 50 sztuk będę wyrabiał dwa lata, ale mogę się z kimś podzielićtomashj2 pisze:Niestety tanich 120 nie znalazlem ale sprawdzone i popularne RR100, gdy kupi sie 50 sztuk wychodzi z wysylka do Polszy 6,8 zl.

Ostatnio zmieniony 16 cze 2011, 16:00 przez technik219, łącznie zmieniany 1 raz.
kupowałem graty z chin przez ebay'a i nigdy mi nic nie doliczali(najwyższa kwota zakupu 90€) a z hameryki kupiłem kiedyś jakąś elektronikę za 70$ i zabuliłem później cło i podatek,chociaż mieszkałem wtedy w tej "prawdziwej unii" jak to ktoś wyżej napisał
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
http://www.macodirect.de/rollei-retro-1 ... -2125.htmltechnik219 pisze:Daj namiar. Sam 50 sztuk będę wyrabiał dwa lata, ale mogę się z kimś podzielićtomashj2 pisze:Niestety tanich 120 nie znalazlem ale sprawdzone i popularne RR100, gdy kupi sie 50 sztuk wychodzi z wysylka do Polszy 6,8 zl.
Moze nawet i ja byłbym chetny, kto wie.. Ale narazie mam jakis zapasik filmow. Zwroc uwage na date, 1/2012. Najbardziej sie oplaca jak sie ma kogos znajomego u Niemców, wtedy az 10 euro taniej.
Edytowałem niepoprawy wyraz - Slawoj
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez tomashj2, łącznie zmieniany 2 razy.