W niczym nie przeszkadza, dopóki nie zmienia temperatury w koreksie, o co nie trudno przy rodinalowych czasach wołania.Minolciarz1979 pisze:18 stopni, a nawet mniej to bardzo dobry pomysł w przypadku Rodinalu. Ja wołam w 17, temp zewnętrzna to jakaś przeszkoda?? Bez jaj.J.A. pisze:18°C to też kiepski pomysł. Co zrobisz latem?
Rozcieńczenie i czas w wywoływaniu akutacyjnym.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- figureliusz
- -#
Tylko PoCo?
Skoro już przy 20 wanny nie potrzeba. Ja rozumiem E-6, C-41 ok. Tam i reżim inny i proces inny, ale dla wyimaginowanego czegoś obniżać temperaturę tylko po to, aby lać wannę wody w kanał - nie rozumiem. Poza tym mokry ręcznik i przeciąg jest znacznie skuteczniejsze jeżeli już trzeba oziębić koreks.
Skoro już przy 20 wanny nie potrzeba. Ja rozumiem E-6, C-41 ok. Tam i reżim inny i proces inny, ale dla wyimaginowanego czegoś obniżać temperaturę tylko po to, aby lać wannę wody w kanał - nie rozumiem. Poza tym mokry ręcznik i przeciąg jest znacznie skuteczniejsze jeżeli już trzeba oziębić koreks.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 17:13 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
- Minolciarz1979
- -#
Jakbyś mi pokazał drugą identyczną i identycznie wywołaną klatkę przy innej temperaturze, bez obracania do pozytywu, to może by to coś znaczyło, a tak. Kolejna legenda.
100 lat temu podstawową temperaturą była właśnie 18°C i tylko z tego wynika ta najlepszość rodinala w tej temperaturze. Ale róbcie jak chcecie. To wasze filmy i wasz czas.
To tak jak rotacyjne wołanie w tankach 15xx vs 25xx. Też te z 25xx są lepsze bo równiejsze. Tylko że pomiary tego nie wykazują.
Ale jak mówiłem, nie moja sprawa, nie moje filmy, nie prze zemnie wołane
100 lat temu podstawową temperaturą była właśnie 18°C i tylko z tego wynika ta najlepszość rodinala w tej temperaturze. Ale róbcie jak chcecie. To wasze filmy i wasz czas.
Co to znaczy najlepiej pracuje i daje najlepsze rezultaty?Minolciarz1979 pisze: Po to, że Rodinal najlepiej pracuje w 16-17 st C. Wtedy daje najlepsze rezultaty. Wanna jest sprawdzonym pomysłem co do stabilności temperatury. Sam stosuję.
To tak jak rotacyjne wołanie w tankach 15xx vs 25xx. Też te z 25xx są lepsze bo równiejsze. Tylko że pomiary tego nie wykazują.
Ale jak mówiłem, nie moja sprawa, nie moje filmy, nie prze zemnie wołane
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 22:55 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.