witam wszystkich/witaj swiecie :)
pytanie mam dotyczace forowania rolleia retro 400 w microphenie. dotad robilem to w rodinalu ale ziarno z tej kombinacji nie zachwyca mnie specjalnie. na tym forum i jeszcze na jednym blogu + massive devie znalazlem troche rozproszonych informacji ale ciezko je w kupe pozbierac, wymagaloby to nieco eksperymentow stad pomysl zeby to zebrac w 1 miejscu w postaci Waszych odpowiedzi.
czasy wolania znalazlem glownie dla microphenu 1+1, taka mieszanka jest nietrwala wiec probuje ustalic czasy wolania w stocku. w rozcienczeniu 1+1 czasy wygladaly tak:
iso 400 > 11 min (massive dev)
iso 1600 > 20 min (blog)
iso 6400 > 55 min (massive dev)
na massive devie byl czas wolania w stocku dla iso 1600 > 16 min
wyszlo mi z wyliczen ze przedluzenie czasu wolania odpowiada przelicznikom z massive deva wiec obliczylem ze skoro 1600 iso to 2 kroki to wolanie normalne do 400 iso powinno trwac ok. 8,5 min. ta wartosc poprzeliczalem znow wg danych z deva i wyszo ze w stocku powinienem wolac:
iso 1600 > 16 min
iso 3200 > 21 min z hakiem
iso 6400 > 55 min
czasy wyliczane w ten sposob dotad sie sprawdzaly w praniu ale przy tak slabych informacjach wolalbym nie ryzykowac - moze ktos potwierdzic te wyliczenia ew. poprawic? macie jeszcze jakies uwagi n.t. stosowania microphenu? dotad uzywalem tylko rodinalu, nie znam tak zaawansowanych narzedzi ;)
pzdr i dzieki za uwagi
za linki do wynikow googla tez dziekuje