Witam forumowiczów,
Zakupilem Mamiya m645 1000s wraz z pryzmatem z pomiarem swiatla.
Aktualnie testuje i ucze sie jak robic nim zdjecia.
Po przeczytaniu instrukcji do niej nie dokonca rozumiem do czego słuzy pozycja oznaczona czerwona kropeczka pomiedzy czasem B a 1000 na korpusie.
Domyslam sie ze jest to jakas pozycja neutralna.
Mozecie mi wytłumaczyc do czego to sluzy?
i tak przy okazji, moze ktos z Trojmiasta ma rolke na zbyciu po filmie 120.
Chcialbym zrobic pierwsza rolke filmu ale nie mam na co nawijac w magazynku
Dziękuję z góry i pozdrawiam
lekker pisze:[ciach...]i tak przy okazji, moze ktos z Trojmiasta ma rolke na zbyciu po filmie 120.
Chcialbym zrobic pierwsza rolke filmu ale nie mam na co nawijac w magazynku
Dziękuję z góry i pozdrawiam
Pewnie macie tam jakieś dobre laby, w których woła się 120'tki?
No i witamy w klubie.
na kropkę ustawiasz wtedy, kiedy używasz aparatu z pryzmatem PD lub AE. wówczas czas jest przenoszony z pryzmatu do aparatu. jeśli natomiast ustawisz kropkę bez podłączonego pryzmatu PD lub AE i wyzwolisz migawkę, ta ta pozostanie otwarta permanentnie czerpiąc przy tym prąd z baterii.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 12:29 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
Mam pryzmat z pomiarem swiatla, ale nie mam pojęcia który to z tych wymienionych. Poziom naświetlenia pokazuje igla ktora wychyla sie zaleznie w dol lub w gore.
Ponadto, gdy włączę pryzmat, ustawie czas na korpusie w położenie "kropki"
i wyzwole migawkę, lustro i kurtyna pozostaje w gorze, niezależnie na jakim czasie jest ustawienie w pryzmacie. Dodam tylko, bo nie wiem czy ma to znaczenie ze w magazynku nie ma filmu.
czy w Twoim pryzmacie można ustawić czułość filmu na kole nastaw czasów pryzmatu? jeśli tak, to masz pryzmat CdS, podczas używania którego, musisz ustawić taki sam czas na pokrętle aparatu i pokrętle pryzmatu, inaczej aparat będzie się zachowywał niepoprawnie.
pryzmat PD ma kółko nastaw czułości osobno, za kołem nastaw czasu.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 14:50 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Tak, pokretło czułości filmu jest na kole nastaw czasu pryzmatu.
Rozumiem ze przy tym pryzmacie tej czerwonej kropki nie ma sensu uzywac.
Dzieki wielkie!
...jeszcze tylko ta rolka i bede mogl zrobic pierwszy film
lekker pisze: Rozumiem ze przy tym pryzmacie tej czerwonej kropki nie ma sensu uzywac.
w rzeczy samej.
lekker pisze: wlasnie nie moge znalezc takiego labu, te ktore znam nie chca robic 120
z Gdańska jest m.in. kol Sławoj, spróbuj z nim się skontaktować, na pewno poleczy szpulką. z labu nawet jakby robili, to nie dadzą, nie wiem czemu, ale zazwyczaj się zasłaniają tym, że wszystko wyrzucają.
witam forumowiczow
mam aparat mamiya 645 1000s z pryzmatem PD no i mam problem po ustawieniu pokretla na kropeczke pryzmat nie przekazuje czasow do body.Swiatlomierz reaguje prawidlowo a po wyzwoleniu migawki zatrzymuje sie i nie wyzwala.w czym moze lezec problem i czy moizna samemu usunac te usterke.
pozdrawiam
bruner1971 pisze:witam forumowiczow
mam aparat mamiya 645 1000s z pryzmatem PD no i mam problem po ustawieniu pokretla na kropeczke pryzmat nie przekazuje czasow do body.Swiatlomierz reaguje prawidlowo a po wyzwoleniu migawki zatrzymuje sie i nie wyzwala.w czym moze lezec problem i czy moizna samemu usunac te usterke.
pozdrawiam
Możliwe, że to kwestia styków pryzmat-body. O ile dobrze pamiętam znajdują sięw tylnej części pryzmatu / korpusu. Sprawdź czy nie są zaśniedziałe i nie wymagają czyszczenia. Możliwe też, że mocowanie pryzmatu do body jest wyrobione i pojawiają się jakieś luzy powodujące, że styki nie stykają. Sprawdź czy po połączeniu obu elementów pryzmat się za bardzo nie telepie.