dziwnie wywołany adox pomocy

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
praktis
-#
Kontakt:

dziwnie wywołany adox pomocy

Post autor: praktis »

Witam dawno u was nie gościłem.
Ale do rzeczy. Dziś rano wywołałem rolkę średniego adoxa chs100 w a 49 1+2, i nie dość że wygląda tak jakby wywoływacz słabo zadziałał na brzegach filmu, to jeszcze widać na nim cyfry i jakieś kropki takie jak na papierowej szpuli z tej kliszy. Nie wiem od czego tak się porobiło. Może wy macie jakiś pomysł? niżej zamieszczam skan z tego negatywu. Dodam jeszcze, że kilka klatek z tej kliszy jest ok.
Załączniki
img298.jpg
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Przeswietlony w aparacie skoro sa slady papieru.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

radekone pisze:Przeswietlony w aparacie skoro sa slady papieru.
To wygląda tak jakby tylnia ścianka nie była światłoszczelna.... ale dziwne są te powtórzenia cyfr - ten papier Adoxa tak ma? (zrobiłem kilka CHS-ów, ale nigdy nie zwracałem uwagi na papierek). :)

Jaki to był aparat?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

perforacja (?) średnim? czy kolega jest pewien że o ty negatywie pisze?
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

nord pisze:perforacja (?) średnim? czy kolega jest pewien że o ty negatywie pisze?
Te kwadraciki to nie perforacja tylko chyba znaczniki na papierze...

P.S. Tutaj ktos mial podobny problem: http://www.rangefinderforum.com/forums/ ... hp?t=63224
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, 20:12 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

przemur pisze:
nord pisze:perforacja (?) średnim? czy kolega jest pewien że o ty negatywie pisze?
Te kwadraciki to nie perforacja tylko chyba znaczniki na papierze...

P.S. Tutaj ktos mial podobny problem: http://www.rangefinderforum.com/forums/ ... hp?t=63224
pewno tak :lol: w życiu zrobiłem bodaj dwa lub trzy adoxy i to małe, średniaki wciąż w lodówce hibernują.. pewno gdy użyje któregoś z nich.. empirycznie doświadczę owej "perforacji"
Awatar użytkownika
praktis
-#
Kontakt:

Od dłuższego czasu robię na adoxach ale takie cuda zdarzyły mi się po raz pierwszy. Do tej pory z kasetą nie było problemu więc nie wiem co się stało. Obstawiam jeszcze to, że zakładałem kliszę w słońcu. Mam jeszcze kilka takich adoxów, więc się zobaczy czy to coś ze sprzętem czy trefna partia.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

niektore filmy, mocno przeterminowane potrafia "przeniesc" napisy z papierka na emulsje....
ale to bardziej wyglada na zaswietlenie....
Awatar użytkownika
praktis
-#
Kontakt:

dadan_mafak pisze:niektore filmy, mocno przeterminowane potrafia "przeniesc" napisy z papierka na emulsje....
ale to bardziej wyglada na zaswietlenie....
Też mi się tak zdaje. Pozostaje pytanie czemu.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Czekaj, przecież ta smuga po prawej to ciemniejszy pasek na negatywie, tak jakby przewołany, prześwietlony, czy co tam, ale na pewno PRZE. Więc wywoływacz na brzegu zadziałał lepiej.
Sprawdź papier pod silne światło, najlepiej zakryj nim lampę błyskową i ją wyzwól. Wygląda to tak jakby papier był słabo gęsty i na dokładkę kaseta nie teges.
Zakładanie w słońcu to raczej nie jest, bo masz tam "6". A zdjęcie jest ewidentnie w słońcu. Więc chyba kaseta i papier.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

praktis pisze:Od dłuższego czasu robię na adoxach ale takie cuda zdarzyły mi się po raz pierwszy. Do tej pory z kasetą nie było problemu więc nie wiem co się stało. Obstawiam jeszcze to, że zakładałem kliszę w słońcu. Mam jeszcze kilka takich adoxów, więc się zobaczy czy to coś ze sprzętem czy trefna partia.
Na zadane pytanie sam sobie odpowiedziałeś.
W starych książkach o fotografii znalazłem kiedyś informację że negatywy w rolkach (120)
można zakładać przy świetle ale słabym , a nie w słońcu .
ju_87
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

junkers_ju-87 pisze:
praktis pisze:Od dłuższego czasu robię na adoxach ale takie cuda zdarzyły mi się po raz pierwszy. Do tej pory z kasetą nie było problemu więc nie wiem co się stało. Obstawiam jeszcze to, że zakładałem kliszę w słońcu. Mam jeszcze kilka takich adoxów, więc się zobaczy czy to coś ze sprzętem czy trefna partia.
Na zadane pytanie sam sobie odpowiedziałeś.
W starych książkach o fotografii znalazłem kiedyś informację że negatywy w rolkach (120)
można zakładać przy świetle ale słabym , a nie w słońcu .
Na przykładowym skanie mamy do czynienia z klatką 6. W takim razie te pierwsze powinny być całkowicie czarne (negatyw). Dalej nie powinna to być stykowa kopia papieru, tylko zaświetlenie po brzegach - obu, tu widać wyraźnie, że zaświetlenie jest PRZEZ papier i tylko z jednej strony.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
jdas
-#

Post autor: jdas »

Jeżeli zaświetlenie dokonało się w aparacie to może się coś takiego pojawić. Zwłaszcza przy zaświetleniu od tyłu.
ODPOWIEDZ