dziwnie wywołany adox pomocy
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
dziwnie wywołany adox pomocy
Witam dawno u was nie gościłem.
Ale do rzeczy. Dziś rano wywołałem rolkę średniego adoxa chs100 w a 49 1+2, i nie dość że wygląda tak jakby wywoływacz słabo zadziałał na brzegach filmu, to jeszcze widać na nim cyfry i jakieś kropki takie jak na papierowej szpuli z tej kliszy. Nie wiem od czego tak się porobiło. Może wy macie jakiś pomysł? niżej zamieszczam skan z tego negatywu. Dodam jeszcze, że kilka klatek z tej kliszy jest ok.
Ale do rzeczy. Dziś rano wywołałem rolkę średniego adoxa chs100 w a 49 1+2, i nie dość że wygląda tak jakby wywoływacz słabo zadziałał na brzegach filmu, to jeszcze widać na nim cyfry i jakieś kropki takie jak na papierowej szpuli z tej kliszy. Nie wiem od czego tak się porobiło. Może wy macie jakiś pomysł? niżej zamieszczam skan z tego negatywu. Dodam jeszcze, że kilka klatek z tej kliszy jest ok.
Te kwadraciki to nie perforacja tylko chyba znaczniki na papierze...nord pisze:perforacja (?) średnim? czy kolega jest pewien że o ty negatywie pisze?
P.S. Tutaj ktos mial podobny problem: http://www.rangefinderforum.com/forums/ ... hp?t=63224
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, 20:12 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
pewno takprzemur pisze:Te kwadraciki to nie perforacja tylko chyba znaczniki na papierze...nord pisze:perforacja (?) średnim? czy kolega jest pewien że o ty negatywie pisze?
P.S. Tutaj ktos mial podobny problem: http://www.rangefinderforum.com/forums/ ... hp?t=63224

-
- -#
- Kontakt:
Czekaj, przecież ta smuga po prawej to ciemniejszy pasek na negatywie, tak jakby przewołany, prześwietlony, czy co tam, ale na pewno PRZE. Więc wywoływacz na brzegu zadziałał lepiej.
Sprawdź papier pod silne światło, najlepiej zakryj nim lampę błyskową i ją wyzwól. Wygląda to tak jakby papier był słabo gęsty i na dokładkę kaseta nie teges.
Zakładanie w słońcu to raczej nie jest, bo masz tam "6". A zdjęcie jest ewidentnie w słońcu. Więc chyba kaseta i papier.
Sprawdź papier pod silne światło, najlepiej zakryj nim lampę błyskową i ją wyzwól. Wygląda to tak jakby papier był słabo gęsty i na dokładkę kaseta nie teges.
Zakładanie w słońcu to raczej nie jest, bo masz tam "6". A zdjęcie jest ewidentnie w słońcu. Więc chyba kaseta i papier.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
Na zadane pytanie sam sobie odpowiedziałeś.praktis pisze:Od dłuższego czasu robię na adoxach ale takie cuda zdarzyły mi się po raz pierwszy. Do tej pory z kasetą nie było problemu więc nie wiem co się stało. Obstawiam jeszcze to, że zakładałem kliszę w słońcu. Mam jeszcze kilka takich adoxów, więc się zobaczy czy to coś ze sprzętem czy trefna partia.
W starych książkach o fotografii znalazłem kiedyś informację że negatywy w rolkach (120)
można zakładać przy świetle ale słabym , a nie w słońcu .
ju_87
Na przykładowym skanie mamy do czynienia z klatką 6. W takim razie te pierwsze powinny być całkowicie czarne (negatyw). Dalej nie powinna to być stykowa kopia papieru, tylko zaświetlenie po brzegach - obu, tu widać wyraźnie, że zaświetlenie jest PRZEZ papier i tylko z jednej strony.junkers_ju-87 pisze:Na zadane pytanie sam sobie odpowiedziałeś.praktis pisze:Od dłuższego czasu robię na adoxach ale takie cuda zdarzyły mi się po raz pierwszy. Do tej pory z kasetą nie było problemu więc nie wiem co się stało. Obstawiam jeszcze to, że zakładałem kliszę w słońcu. Mam jeszcze kilka takich adoxów, więc się zobaczy czy to coś ze sprzętem czy trefna partia.
W starych książkach o fotografii znalazłem kiedyś informację że negatywy w rolkach (120)
można zakładać przy świetle ale słabym , a nie w słońcu .
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150