Powiększalnik vs drukarka - dylemat..

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

Post autor: d.prowadzisz »

Nie myślałem, że jest tak źle, czyli pierwsza paczka RC a później już normalnie ;)
Ostatnio zmieniony 08 cze 2011, 23:07 przez d.prowadzisz, łącznie zmieniany 1 raz.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

d.prowadzisz pisze:Nie myślałem, że jest tak źle, czyli pierwsza paczka RC a później już normalnie ;)
Nie wysuwaj pochopnych wniosków, sam się przekonaj.
Awatar użytkownika
PMW
-#
Kontakt:

Post autor: PMW »

JaZ99 pisze:Nie wysuwaj pochopnych wniosków, sam się przekonaj.
parametry obrazu i głębokość czerni (blysk) bardzo dobre to prawda
jdas
-#

Post autor: jdas »

Największa różnica pomiędzy barytem a RC występuje przy powierzchni błyszczącej. Połysk barytu jest lepszy niż RC. Jest jednak jedno ale. Suszenie. Wysuszenie barytu na połysk tak by powierzchnia była bez skazy to wyższa szkoła jazdy. Prawie zawsze coś wyskoczy. Przy powierzchni matowej czy jedwabistej różnica nie jest już taka duża. Dlatego dla początkujących sugerowałbym papier RC, aby się nie zniechęcić. Gdy natomiast nabierze się już nieco wprawy można spróbować sięgnąć po baryt mając pełną świadomość trudniejszej obróbki, zwłaszcza jeśli chodzi o suszenie. Ponadto zużycie wody na płukanie jest wielokrotnie większe (baryt płucze się od 2 do 3 godzin, zwłaszcza przy grubym podłożu, w porównaniu do kilku czy kilkunastu minut przy RC). Są to największe wady barytów. Czy wobec tego ich stosowanie jest warte zachodu? Sprawa jest dyskusyjna. Pierwsze papiery RC nie były najwyższej jakości. Wówczas to odpowiedź była oczywista. Jednak od tego czasu jakość ta znacznie się poprawiła i obecnie trzeba być ostrożnym w zdecydowanych opiniach. Moim zdaniem starannie wykonana odbitka na dobrym papierze RC może być lepsza od tej wykonanej na kiepskim barycie, zwłaszcza przy matowej lub jedwabistej strukturze powierzchni. Baryt teoretycznie jest lepszy, ale czasem trudno jest to zauważyć i każdy musi sam sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

baryt mozna wyplukac w 1/2h jesli stosuje sie przyspieszacz. a schnacy na szybie jest prosty i nie jest to wyzsza szkola jazdy, wystarczy troche checi.
nie spotkalem jeszcze rc ktory moglby faktycznie "obronic sie" przy barycie a co dopiero byc lepszy...chyba, ze porownujemy Ilforda RC Deluxe z zadymionym, 30to letnim barytem...
Awatar użytkownika
d.prowadzisz
-#

Post autor: d.prowadzisz »

OK. Rozumiem.

Jak jest z tą pojemnością papieru w zależności do rodzaju powierzchni? Czy skoro w przypadku papieru błyszczącego łatwiej o głębokie czernie i czyste biele, to ma on większą pojemność?
Pytam, bo zdecydowanie bardziej podobają mi się powierzchnie matowe, a lubię głęboką czerń na fotografii.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2011, 16:48 przez d.prowadzisz, łącznie zmieniany 1 raz.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

emulsja jest taka sama, po prostu powierzchnia matowa ma taka wlasciwosc...
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

PMW pisze:jest to papier powlekany, często zawiera substancję wywołującą co negatywnie wpływa na jego trwałość.
Czy można prosić o przybliżenie tematu?
Gasoline
-#

Post autor: Gasoline »

Jeśli zostawi się kawałek papieru RC w świetle to zacznie ciemnieć, chociaż nie zastosowano żadnej kąpieli. To chyba ma przyśpieszać obróbkę, a szybkość jest głównym celem stosowania papierów RC.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Gasoline pisze:Jeśli zostawi się kawałek papieru RC w świetle to zacznie ciemnieć, chociaż nie zastosowano żadnej kąpieli. To chyba ma przyśpieszać obróbkę, a szybkość jest głównym celem stosowania papierów RC.
:shock: Gdzie to wyczytałeś?
Zaręczam Ci, że jeśli zostawisz kawałek papieru barytowanego na świetle to zaczerni się również.
Nie tędy droga, poczytaj trochę na temat właściwości halogenków srebra :idea:
stereo
-#

Post autor: stereo »

Gdzieś mi się obiło o uszy, że papiery bardzo długo naświetlane mają tendencję do "samowywoływania się", było to w przypadku solarografii-kilka miesięcy. Ale nie zgłębiałem tematu, może ktoś będzie coś wiedział?
tomashj2
-#

Post autor: tomashj2 »

Połóż sobie na dzien czy dwa arkusz papieru w swietle to zobaczysz o co chodzi. To samo dzieje sie z koncowka filmu jesli jest wyciagnieta a film ma dostep do swiatla.
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Jak wrzucam do kuwety Ilforda RC to po kilku sekundach juz sporo widac. Jak wrzucam starego ilfobroma FB to przez pierwsze pol minuty pozostaje on bialy.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
yogeeboo
-#

Post autor: yogeeboo »

A porównywałeś grubość papieru RC i barytu?

Możesz zrobić doświadczenie w domu żeby zrozumieć procesy chemiczno-fizyczne zachodzące w papierze. Zabarw wodę w kuwecie i włóż do niej kartkę papieru z bloku rysunkowego, a potem grubą tekturę. Który się szybciej zabarwi?

W barycie zanim wywoływacz dotrze do halogenków srebra to trochę jednak czasu to trwa.
REVUEFLEX SDI/Minolta 500si/Lubitel166
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Warstwa swiatloczula znajduje sie na powierzchni a nie wewnatrz papieru.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
ODPOWIEDZ