Efke IR 820 Aura

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

beerkut
-#
Kontakt:

Efke IR 820 Aura

Post autor: beerkut »

Witam,
Czy macie jakieś doświadczenia z tym materiałem? Mam dwie rolki w lodówce i czas się za nie zabrać. Chodzi mi głównie o czułość, na opakowaniu nie ma żadnych informacji. Na stronie fotonegatywu wyczytałem, że najlepsze wyniki osiąga się przy 25 iso. Będę wdzięczny za odzew. Pozdrawiam Wszystkich!
flonidan
-#

Post autor: flonidan »

Ha ,Ha 25 iso też mnie tak wrobili-przy filtrze 780nm jego czułość spada do 1-2iso -niestety to nie rolei ir400.Mówiąc szybko i bez owijania w bawełnę przy słonecznej pogodzie na przesłonie 11 to naświetlasz około 1-2sek-wszelkie pomiary są tutaj zawodne no i jeszcze efekt schwalzwilda.Ja piewszą rolkę spieprzyłem bo naświetlałem na 12,5iso-wszystkie klatki zupełnie nienaświetlone.Wolę rollei ir 400 ,lepsza tonalność i ostrość konturów no i naświetlasz przy filtrze 720nm na iso 6 lub 3-podobno doskonałe efekty daje wołany w finolu-ja wołałem w utrafinie plus i jest miodnie.Pozdrawiam.
jacek
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jak wyżej. z filtrem 89B trzeba się liczyć z czułościami rzędu 3 - 6ASA. na razie pyknąłem jedną lolkę, w dodatku zwaliłem wywołanie. ale efekty ciekawe. brak warstwy czyni cuda.

tu masz jedyne zdatne do publikacji zdjęcie. http://www.flickr.com/photos/rbit9n/5460765679/

aha, osobiście też wolę rollei'a IR400.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
beerkut
-#
Kontakt:

Ja też robiłem na rolleiu wołałem go w t-maxie i efekty były bardzo przyzwoite. Spróbuję zrobić tak tak jak mówisz i zobaczymy co z tego wyjdzie. Te filmy trzymam już dwa lata w lodówce i muszę je w końcu zmęczyć. Warunki do IR robią się właśnie wyśmienite. Ta zieleń taka świeżutka :) Dzięki, pozdrawiam!
beerkut
-#
Kontakt:

Witam,
No i naświetliłem pierwszą rolkę swojego Efke IR 820 Aura. Kilka klatek można zobaczyć tutaj http://adambencal.blogspot.com/2011/05/ ... wieni.html 7. Moim zdaniem efekty są całkiem zadowalające. Naświetlane jako 100 ASA, filtr hoya R72. Wołane w T-maxie 1:4, 20 st., 7 min.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

jak to 100asa? takie miales parametry naswietlania? czy 100asa minus ilestam ev ze wzgledu na filtr? mi ten film z filtrem 720 wychodzil max 1asa :)
beerkut
-#
Kontakt:

Z potrąceniem na filtr oczywiście. Światło mierzyłem małym obrazkiem przez filtr, światłomierz nastawiony na 100 asa :)
dadan_mafak
-#
Kontakt:

ok :)

jak emulsja wyglada? nie jest brudna, porysowana, nie ma czarnych kropek?
beerkut
-#
Kontakt:

Emulsja jest czyściutka. Skany na blogu są bez żadnej obróbki oprócz ustawień podczas sanowania. Nie drapałem negatywu więc porysowany nie jest :) Mój film był rok przeterminowany, cały czas trzymany w lodówce.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

moje mialy rysy i brudy...
flonidan
-#

Post autor: flonidan »

mój efke tak jak dadana miał brudy i dziwne kropki i zraziłem się do tego negatywu.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, 22:21 przez flonidan, łącznie zmieniany 1 raz.
jacek
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

jak wyżej. jeszcze się nie zraziłem, bo zrobiłem na razie tylko jedną rolkę, zobaczę co z pozostałymi i dopiero wtedy się zrażę.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

beerkut
-#
Kontakt:

Wywołałem swój drugi film Efke Ir. Na kilku klatkach widoczne są bardzo delikatne smugi niewiadomego pochodzenia. Przyjemniejsze wrażenia miałem z rolleiem, którego miałem w zeszłym roku. Podobnie nieprzyjemne doświadczenia mam z efke pl, z którego przy wywoływaniu akutancyjnym przez 64 min. potrafi w kilku miejscach odpaść emulsja :) Producent podaje że emulsja cienką warstwą położona ale żeby aż tak? Skany z efke IR powoli będę wrzucał na bloga. Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

niestety eFKe i ADOX (który ponoć jest tylko przekonfekcjonowaną eFKe), mają emulsję delikatną do granic absurdu. ostatnio zauważyłem, że nawet niektórzy sprzedawcy zaczęli o tym pisać. ja osobiście, oprócz ADOX'a CHS 100, nie miałem problemów z emulsją na tych filmach, ale od czasu wołania w/w filmu nie przerywam go w occie.
pozdrawiam!

renes
-#

Post autor: renes »

Nie wiem czy dla wszystkich filmów ale dla np. CHS 25 Adox zaleca stosowac za przerywacz jedynie wodę. Podejrzewam że z pozostałymi filmami może być jednak podobnie. Poza tym wołanie nie wyżej niż w 20 C aby emulsja nie chodziła, a zaczyna sie już przy 22C a zupełnie ponoć s chodzi przy 25C.

Adox gdzieś się chwalił że poprawił własciwości emulsji w stosunku do tej na Efke, jesli tak to raczej nieznacznie.
ODPOWIEDZ