Rzutnik slajdów... po naszemu

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

ArturN
-#

Rzutnik slajdów... po naszemu

Post autor: ArturN »

Na początku, aby uniknąć odpowiedzi typu "nie warto", "nie opłaca się", "lepiej kupić gotowca", "po co się męczyć" - do tejże pracy zabieram się z własnej woli i chęci zrobienia czegoś po swojemu - owszem, mogę siedzieć godzinami przed komputerem szukając normalnego urządzenia, ale z racji paru czynników wymuszających siedzenie w domu postanowiłem znowu wziąć się za "robótki ręczne" ;-)

No więc tak - wpadłem na pomysł zbudowania rzutnika slajdów na format 6x9.
Ogólny pomysł mam, wszystko pięknie dobrze, ale stanąłem przed jednym problemem - oświetlenie.
Otóż, zwykła żarówka na pewno nie oświetli całego kadru równomiernie.
Więc pytanie - jak rozłożyć to światło po równo?
Mógłbym wsadzić kondencośtam z powiększalnika... ale trochę za duże to, za ciężkie no i powiększalnik blokuje.
Istnieje coś "prostszego", co zmiękczy i (najlepiej jakby) wzmocniło trochę to światło?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

tak, istnieje. kondensor. możesz włożyć mleczną szybę, ale podejrzewam że strata światła będzie zbyt duża.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ArturN
-#

Post autor: ArturN »

No właśnie - wolałbym coś takiego, co rozłoży światło równomiernie bez jego straty ;-)
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

może pomyśl nad 4 żarówkami?
Skąd chcesz wyczarować filtry cieplne?
Ostatnio zmieniony 08 maja 2011, 22:55 przez filozof97, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ