Męski format

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

sweetek
-#

Post autor: sweetek »

Wszystko ma swoje plusy i minusy...
Graflex fajny - bo lekki i przenośny, szybki w użyciu jak się człowiek nauczy.....,
ale.. wydaje mi się, że jak już bawić się w LF to raczej w prawdziwego miechowca...
Pamiętaj, że wyciąg miecha musi być conajmniej taki jak ogniskowa obiektywu, a w LF 300 mm to żaden teleobiektyw....
Najlepiej mieć coś na "ławie" z możliwością przedłużenia miecha. Pięknie wychodzą kwiatki na 4x5, ale to trzeba mieć możliwość wyciągu 2x lub nawet 3 x szkło, przy 200 mm to daje wyciąg 400 mm, tak samo w studio do biżuterii...
Graflexem to ciężko robić....
Ale ja się nie znam....
Myślę, że może lepiej umów się z kimś, kto używa LF i popatrz - popróbuj różnych opcji i wtedy zdecyduj...
pozdr.
s.
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

sweetek pisze:Myślę, że może lepiej umów się z kimś, kto używa LF i popatrz - popróbuj różnych opcji i wtedy zdecyduj...
Gdyby się tak dało :roll: ;-)
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

tak sie jeszcze zastanawiam, jak bede solidnie zakapturzony lacznie z za przeproszeniem gumką, to jak wloze kasete i wyciagne szyberek? :) cholera, ze tez nie ma nic na ten temat na youtube ;|
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

nie musisz być zakapturzony żeby włożyć kasetę.
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

schabu pisze:nie musisz być zakapturzony żeby włożyć kasetę.
i nie musisz wyciagac matowki - rozumiesz ze masz ja na mysli piszac szyberek :-)

od dosc dawna powszechnym patentem jest po prostu wsuwanie kasety pod matowke, sa specjalne szyny i sprezynka
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

tomaszt81 pisze:tak sie jeszcze zastanawiam, jak bede solidnie zakapturzony lacznie z za przeproszeniem gumką, to jak wloze kasete i wyciagne szyberek? :) cholera, ze tez nie ma nic na ten temat na youtube ;|
A po co zostawiać kaptur jak wsuwasz kasetę - zdejmujesz go. No chyba że pokombinujesz bardziej i zaczepisz o ramkę matówki, ale imho nie warto.
ODPOWIEDZ