Kodak TMAX 400 (120)
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Kodak TMAX 400 (120)
Witam.
Niedawno skończyłem wywoływać w/w Kodaka w Ilfordzie Microphen 1;0, czas 7 minut. I po wypłukaniu i utrwaleniu zdziwiłem się bo otrzymałem dośc różowy negatyw. Teraz przy schnięciu stopniowo zanika jednak ciągle jest widoczna taka delikatna rózowa poświata. Zdziwiło mnie to bo wcześniej wywoływałem w D-76, również 1:0 i nie było takiego zabarwienia. Czy to normalne?
Niedawno skończyłem wywoływać w/w Kodaka w Ilfordzie Microphen 1;0, czas 7 minut. I po wypłukaniu i utrwaleniu zdziwiłem się bo otrzymałem dośc różowy negatyw. Teraz przy schnięciu stopniowo zanika jednak ciągle jest widoczna taka delikatna rózowa poświata. Zdziwiło mnie to bo wcześniej wywoływałem w D-76, również 1:0 i nie było takiego zabarwienia. Czy to normalne?
- technik219
- -#
-
- -#
timor pisze:Wywoływacz i płukanie nie mają znaczenia. Ten zafarb może tylko być usunięty przez kąpiel (ze dwa razy dłuższą niż inne filmy) w świeżym utrwalaczu. Może miałeś już słaby utrwalacz. Namieszaj świeży i jeszcze raz pomocz. Winno zniknąć.
prawdę prawisz .. długo męczyłem się z "różowymi" TMaxami .. odkąd dość znacznie wydłużyłem czas utrwalania.. problemy zniknęły. pzd
-
- -#
[quote=""Mazurkiewicz"]
Czyli jak teraz rozumieć zapis na Tetenalu Superfixie, że gdy rozrobimy całą butelkę litrową to możemy zrobić to 10 filmów czy z rozcieńczenia 1:9?[/quote]
tak.. sprawa jest banalnie prosta.. na jedną cześć utrwalacza zadajesz 9 cześci wody.. w sumie wychodzi 10..
Czyli jak teraz rozumieć zapis na Tetenalu Superfixie, że gdy rozrobimy całą butelkę litrową to możemy zrobić to 10 filmów czy z rozcieńczenia 1:9?[/quote]
tak.. sprawa jest banalnie prosta.. na jedną cześć utrwalacza zadajesz 9 cześci wody.. w sumie wychodzi 10..
Ostatnio zmieniony 05 maja 2011, 19:53 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wydaje mi się, chyba raczej za krótko.Mazurkiewicz pisze:Wywoływałem wcześniej HP5 i dopiero potem TMAXA-a, więc może z tego wynikło zużycie utrwalacza.
Co pisze Kodak:
To keep fixing times as short as possible, we strongly
recommend using KODAK Rapid Fixer. If you use another
fixer, such as KODAK Fixer or KODAFIX Solution, fix for 5
to 10 minutes or twice the time it takes for the film to clear.
You can check the film for clearing after 3 minutes in
KODAK Rapid Fixer or 5 minutes in KODAK Fixer or
KODAFIX Solution.
( http://www.kodak.com/global/en/professi ... /f4016.pdf )
Różowej maski w TMAXach i TRIXach pozbywałem się na etapie płukania końcowego, o ile w pierszym to pestka to w TRIXach musiałem podwyższać temperaturę wody i wydłużać czas płukania. Nie był potrzebny świeży utrwalacz.timor pisze:Wywoływacz i płukanie nie mają znaczenia. Ten zafarb może tylko być usunięty przez kąpiel (ze dwa razy dłuższą niż inne filmy) w świeżym utrwalaczu.