Mam 2 pytania.
1. Czy skanery skanują negatyw czy pozytyw? Czy zalezy to indywidualnie od skanera?
2.Jeżeli skanują pozytyw, to co trzeba zrobić aby powstał on z pozytywu ?
Pozdrawiam
nie "scaner" tylko "skaner", poprawiłem
Skanowanie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Skanowanie
Ostatnio zmieniony 04 maja 2011, 10:05 przez Kubsen, łącznie zmieniany 1 raz.
mam doświadczenie jedynie z nikonem coolscanem V ED
skanuje zarówno negatywy bw, kolorowe oraz slajdy.
używając dedykowanego oprogramowanie nikon scan z opcji wybierasz rodzaj materiału jaki chcesz skanować, ustawiasz pozostałe parametry ... klikasz w zielone kóleczko.. i po chwili.. czasem po kilku ;) otrzymujesz skan..pzd
skanuje zarówno negatywy bw, kolorowe oraz slajdy.
używając dedykowanego oprogramowanie nikon scan z opcji wybierasz rodzaj materiału jaki chcesz skanować, ustawiasz pozostałe parametry ... klikasz w zielone kóleczko.. i po chwili.. czasem po kilku ;) otrzymujesz skan..pzd
1, tak skanuja i negtywy i pozytywy, materiały transparentne i materiały nieprzezroczyste
wszystko zalezy od specyfikacji skanera, czyli do czego jest przeznaczony.
skanery płaskie, do negatywów to nic innego jak zwykłe skanery z przystawką która daje swiatło, i nic wiecej
2 nie rozumiem, co zrobic zeby z pozytywu powstal pozytyw?
mozesz jeszcze raz i tak by było zrozumiale?
wszystko zalezy od specyfikacji skanera, czyli do czego jest przeznaczony.
skanery płaskie, do negatywów to nic innego jak zwykłe skanery z przystawką która daje swiatło, i nic wiecej
2 nie rozumiem, co zrobic zeby z pozytywu powstal pozytyw?
mozesz jeszcze raz i tak by było zrozumiale?
Po wywołaniu, utrwaleniu itp. otrzymujemy negatyw. A j ostanio znalazłem w somu klisze która była pozytywem, czyli patrząc na nią pod światło nie było odwróceni brw.
-------------
Po wywołaniu, utrwaleniu itp. otrzymujemy negatyw. A ja ostanio znalazłem w domu klisze która była pozytywem, czyli patrząc na nią pod światło nie było odwróceni barw.
-------------
Po wywołaniu, utrwaleniu itp. otrzymujemy negatyw. A ja ostanio znalazłem w domu klisze która była pozytywem, czyli patrząc na nią pod światło nie było odwróceni barw.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2011, 10:03 przez Kubsen, łącznie zmieniany 1 raz.
szybko kuknąłem na zegarek (bez kukułki), ale dziś zdecydowanie nie jest 1 kwietnia. pytasz serio?Kubsen pisze:Chodzi mi o to jak z kliszy, która jest negatywem, zrobić klisze która jest pozytywem.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Źle się wyraziłem. Jak otrzymuje się slajd. Czyli kliszę pozytywową?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Proces_odw ... tografika)
Już sobie wygóglałem
Już sobie wygóglałem
Ostatnio zmieniony 03 maja 2011, 14:24 przez Kubsen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
- Kontakt:
używam skanera epson perfection 4490 i powiem szczerze ze jest dość dobry, wszystko ustawia się w okienku dialogowym , gdzie można wybrać rodzaj skanowanego materiału, pozytyw, negatyw whatever. :) zresztą możesz odwrócić negatyw na pozytyw w photoshopie bez żadnego problemu.Kubsen pisze:Źle się wyraziłem. Jak otrzymuje się slajd. Czyli kliszę pozytywową?
Już sobie wygóglałem