Mamiya 645 Pro potrzebna pomoc

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Mazurkiewicz
-#

Mamiya 645 Pro potrzebna pomoc

Post autor: Mazurkiewicz »

Witam.
Od kilku dni jestem właścicielem w/w Mamiyi i obeznaje się ze sprzętem. Dziś na chwilę dorwał go mój znajomy i twierdzi że sprawdzał czy trzyma czasy, więc ściągnął kasetę na film i patrzył jak migawka się otwiera porównując z cyfrą czy są mniej więcej te same czasy.
I nagle chyba jak był czas około 1/30 sekundy jeszcze nie zdąrzyło przewinąć przeskoczył na 1/15. Efektem było to że lustro nie wróciło do swojego położenia tylko zaczepiło o coś.
Odpiąłem obiektyw i kant lusta zachaczał o jakąś małą sprężynkę(obrzek 3 ). Delikatnie odgiąłem ją i wszystko wróciło do swojego poprzedniego działania jednak po kilku zdjęciach znów się zablokowało. Odpiąłem obiektyw i sprężynka wyleciała z miejsca po prawej stronie ( obrazek 2 )
I o dziwo teraz wszystko działa bez zarzutu. Boję się jednak że po pewnym czasie coś się dalej posypie.
Bardzo proszę o radę jak to naprawić czy też może zupełnie olać i w/w spręzynka (obrazek 1) w niczym nie będzie przeszkadzać jeśli jej nie będzie? Od czego ona jest?

Obrazek 1

Obrazek

Obrazek 2

Obrazek

Obrazek 3

Obrazek
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

Patrzyłem w Superce. Też jest ta sprężynka, ale jej działanie nie jest mi znane. Najlepiej sprawdzić by było w serwisówce, ale takowej nie posiadam. Przy okazji podziwiam kolegę, na oko sprawdzić szybkość migawki. Szkoda, że chłopaki z równoległego wątku o testowaniu czasów migawek o tej technice nie widzieli, bo nie musieliby kupować żadnego szpeju elektronicznego...

Pozdrawiam
Ulv
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
Mazurkiewicz
-#

Tak się zastanawiałem czy ta sprężynka nie jest może odpowiedzialna za utrzymanie poziomu lustra. Jednak są to tylko moje przypuszczenia.
Zrobiłem jedą rolkę Kodaka 400 i wszystko wyszło prawidłowo.
W weekend podjade do jakiegoś serwisu się popytać.
Mazurkiewicz
-#

Więc zasięgłem fachowej wiedzy na temt tej usterki i dowiedziałem się że:
Spręzynka ta pełni rolę tłumika i chroni przed ewentualnym pęknięciem lustra oraz zapobiega przed dekalibracją ostrości ( niekontrolowana zmiana kąta ustawienia lustra)

Teraz mam małą prośbę do posiadaczy Mamiyi 645 czy moglibyście zamieścic zdjęcie bagnetu na którym widać w/w sprężynkę jak ona jest zmaontowana?
ODPOWIEDZ