Przymknięty daje radę, chciałem nawet załączyć jakiś obrazek, ale nie znalazłem...PMW pisze:ale zupełnie nie daje rady pod światło
Szeroki kąt do nikona
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
nie daje - zupełnie nie radzi sobie z dużymi kontrastami - koma, która dodatkowo powoduje rozmycie dalszych planów:zieloo pisze:Przymknięty daje radę, chciałem nawet załączyć jakiś obrazek, ale nie znalazłem...PMW pisze:ale zupełnie nie daje rady pod światło

ze światłem daje :)

ale brak af w toknie 17/3.5 szczególnie mnie wk!@#$% przy pracy z małym obrazkiem, co prawda był mocno wysłużony ale sprawdził sie we Francji - po powrocie natychmiast go sprzedalem i kupilem nikkora
a te foty były robione nikkorem 20 2.8 na 2 fotach słońce w kadrze (sorki ale nie zmieściły sie do skanera ;) :

Ostatnio zmieniony 28 kwie 2011, 10:37 przez PMW, łącznie zmieniany 1 raz.
Przy 17mm? Serio?...PMW pisze:ale brak af szczególnie mnie wk!@#$% przy pracy z małym obrazkiem
A co do zdjęć (popraw proszę linki), to traci trochę kontrast przy zdjęciach pod słońce, ale to samo masz w swoim nikkorze :P który kosztuje lekką ręką 5x tyle

Ostatnio zmieniony 28 kwie 2011, 10:40 przez zieloo, łącznie zmieniany 1 raz.
nie traci kontrastu... kontrast tego szkła jest na ponadprzeciętnym poziomie nawet kiedy słońce jest w kadrzezieloo pisze:ale to samo masz w swoim nikkorze
nie dam rady zlinkowac wiecej zdjec bo jestem w tej chwili poza domem (urlop) a internet na wsi ma bardzo ograniczoną przepustowosc ;)
btw. tokinę 3,5 /17 mf odradzam a nikkora 20/2.8 bardzo serdecznie wszystkim polecam - to najlepsza 20 jaką miałem przyjemność pracować zaraz po pentaxowskim takumarze 20 /4,5

Re: Szeroki kąt do nikona
wracając do tematu:loop0 pisze:Dzień dobry,
próbuję znaleźć jakiś fajny szeroko kątny obiekty w Nikona. Zastanawiam się nad Nikkorem 20mm ale cena 2000zł i testy które czytałem jakoś mało mnie przekonują. Nikkor 28mm jest dużo tańszy ale za to tracę kąt widzenia. Mam do wydania tak maksymalnie 2000zl. Może ma ktoś jakieś fajne propozycje?
Dzieki za pomoc
(+48) 602 706 706 sklep@interfoto.eu. Biuro Handlowe: InterFoto. Ul. Dobrowoja 11/4 04-003 Warszawa Czynne w godzinach 10:00-18:00
panowie zawsze uprzejmi - wielokrotnie czekali na mnie po godzinach kiedy np. padła mi bateria do d200 a musialem rano dokończyć zdjęcia... od początku z nimi współpracuje... znajdą dla ciebie używany mint n 20 2.8 lub n 24 2.8 w ekstra cenie... mają gigantyczny wybór optyki pewnnie na życzenie wystawią ci coś na allegro jak się dogadasz
pozdrawiam