Srednioformatowe rolki a podróż samolotem
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ja z kolei zostalem ostatnio zaskoczony.... prawde mowiac pierwszy raz zabralem filmy w podroz samolotem (KRK->Charleroi->KRK). Czytalem wczesniej wielkrotnie ze poki sa one trzymane z bagazem podrecznym, nie ma sie co przejmowac.
TX400, Provia 100F, Fomapan 200 i Neopan 1600. Tego ostatniego zabralem tylko jedna kasetke. Na ostatnich kilku zdjeciach wyraznie widac zadymione fragmenty.
Nie spotkalo tego zadnego z innych moich filmow. Byc moze zaswietlilo sie cos w aparacie (Leica M6...), akurat te ostatnie zdjecia byly nieco przeswietlone. Ale patrze teraz podejrzliwiej na przeswietlanie filmow...
Zalaczam zdjecie zadymienia.
TX400, Provia 100F, Fomapan 200 i Neopan 1600. Tego ostatniego zabralem tylko jedna kasetke. Na ostatnich kilku zdjeciach wyraznie widac zadymione fragmenty.

Nie spotkalo tego zadnego z innych moich filmow. Byc moze zaswietlilo sie cos w aparacie (Leica M6...), akurat te ostatnie zdjecia byly nieco przeswietlone. Ale patrze teraz podejrzliwiej na przeswietlanie filmow...
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2011, 17:17 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
Zwiniety w kasetce... To tym bardziej dziwne ze ani sladu podobnego efektu na zadnym z TRI-X-ow. Moze po prostu ten Neopan jest jakos tak magicznie uczulony ze innym filmom to nie przeszkadza a jemu moze? :)Jerzy pisze:A ten film był w kasetce, czy płasko w aparacie? Trochę dziwne...
P.S. Zadymienie w praktyce nie przeszkadza jakos szczegolnie. Oto jedna z bardziej zadymionych klatek po zeskanowaniu i niewielkiej obrobce: http://zosia.maciolek.pl/album/1104-bel ... 00_ddx.jpg
przemur pisze:Ja z kolei zostalem ostatnio zaskoczony....
to raczej nie ma nic wspólnego z działaniem aparatury prześwietlającej.. bo ta działa globalnie

coś poszło nie teges.. ale przyczyny szukałbym gdzieś indziej.. i niczego nie sugeruje

Tak, tez mi sie wydaje to malo prawdopodobne... jak sie nad tym zastanowilem, to moje podejrzenie kieruje sie ku jakiemus problemowi przy/po ladowaniu filmu to koreksu. Byc moze moj swiatloszczelny worek nie byl az tak swiatloszczelny, albo tank gdzies wpuscil odrobine swiatla... choc z tego co pamietam wszystko dokladnie zalozylem.
- Hrabia Miód
- -#
jaka różnica czy w puszcze czy luźne rolki w bagażu.. czy w rolka w korpusie aparatu.. wszystko prześwietlą.. chyba ze puszka będzie z ołowiu.. ale wówczas trzeba się liczyć z wizyta panów w kominiarkach i przeszukiwaniem w pokoju odosobnienia.. intymnych części ciałafilozof97 pisze:a co gdyby ktoś miał film w szpulce w puszce? np. fomapana 400? Otworzyliby puszkę w pełnym świetle? Kwalifikowałoby się to jako zniszczenie bagażu?