Korpus M42
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
lubitel to jest masochizm. ostrości ustawić się nie da.
a korpus- Praktica Mtl 5 B, a jak może być elektroniczny, to może Revueflex 4004 albo Revueflex Ac1?
a korpus- Praktica Mtl 5 B, a jak może być elektroniczny, to może Revueflex 4004 albo Revueflex Ac1?
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, 19:22 przez filozof97, łącznie zmieniany 1 raz.
Start (szczególnie 66)to bardzo fajny aparat, nie wiem na czym polegać ma ten masochizm ;Pmarcinfoto pisze:a mnie pan sprzedawca wkurzył i chyba sobie odpuszczę zenita , może pomyślę nad startem to też jest masochizm ale ponoć w innym wymiarze :D
Miałem, zrobiłem nim parę naprawdę fajnych zdjęć i wspominam bardzo miło.
Z tanich korpsusów M42, jak zwykle polecam Prakticę - szczególnie modele z serii L, LTL i MTL (wymieniona tu MTLka 5b to b.fajny sprzęt). Do dziś używam LTL-3 i L2. Często też odnoszę wrażenie że pracuje mi się na Praktice o wiele lepiej niż na Canonie A-1.
Można to naprawić w serwisie i po naprawie nie szarpać wajchą by znowu nie siadło ;)marcinfoto pisze:ojj ja nie wiem , ale jak często czytam o tym że psix nakłada klatki
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2011, 00:28 przez rayman, łącznie zmieniany 1 raz.
A niech mnie TSS pokąsa!
Z Praktic najlepsze opinie słyszałem o VLC jeśli chodzi o trwałość. Pentacon miał problemy z materiałami, stąd częste zmainy modeli, KMZ miało problemy z etosem pracy. Nie liczyłbym na elektronikę w w aparatach z M42, te zrobione dobrze, Pentaxy i Mamiye, są już bardzo leciwe, te młodsze, szczególnie z demoludów, elektronikę miały niskiej jakości i tak. Używam Zenitów (11 i 12XP), Praktic, Spotmaticów i Cosin, ale światłomierz mam ręczny. Za najlepszą będę uważał zawsze Prakticę LLC z elektrycznymi objektywami.
1.Elektroniczna Praktika chyba jedna -dwie były z niejednoznacznymi opiniami.timor pisze:Z Praktic najlepsze opinie słyszałem o VLC jeśli chodzi o trwałość. Pentacon miał problemy z materiałami, stąd częste zmainy modeli, KMZ miało problemy z etosem pracy. Nie liczyłbym na elektronikę w w aparatach z M42, te zrobione dobrze, Pentaxy i Mamiye, są już bardzo leciwe, te młodsze, szczególnie z demoludów, elektronikę miały niskiej jakości i tak. Używam Zenitów (11 i 12XP), Praktic, Spotmaticów i Cosin, ale światłomierz mam ręczny. Za najlepszą będę uważał zawsze Prakticę LLC z elektrycznymi objektywami.
2.Obiektywy pentacon m42 elektric są rzadkością (a nie ma odpowiednika, to ich własny standard), na dziś jak ktoś by zaczynał, trudno się na to nastawiać.
3.Pytanie o program przysłony A. Ja go jednak oczekuję, ale przecież są różne poglądy, i nie każdy musi. Pytanie np do slajdów, czy ręczny tryb pozwala na połówkowe nastawienia, czasem tak, czasem nie.
Odpuśćiłbym kolekcjonowanie obiektywów m42, poza kilkoma zeissami oraz takumarami chyba nic ciekawego nie ma... Zdecyduj się na jakiś standard, potem 35 a nastepnie tele około 85-135 w zależności od potrzeb, ew szeroki kąt 17 - 24mm. Zoomy sobie odpuść niczego oprócz psucia kompozycji nie wnoszą do fotografii, chyba że zajmujesz sie reportażem i musisz być w akcji. Za 300 zł można kupić fajny korpus nikona już ze standardem - jakiś f601, f80. Jeśli chodzi o fotografowanie małym obrazkiem to ob. nikkora to chyba najlepsze z możliwych rozwiązań i wcale nie treba wydac na zestaw jakiegoś majątku.
Polcam zestaw: 20 f2.8 ,35 f2, 50 f1.8 i 70-210. i jeśli masz jakieś zlecenia to mozesz ich z powodzeniem używac z cyfrą ja tak robię bo przecież szkoda filmu na zdjęcia do internetu czy prasy
Polcam zestaw: 20 f2.8 ,35 f2, 50 f1.8 i 70-210. i jeśli masz jakieś zlecenia to mozesz ich z powodzeniem używac z cyfrą ja tak robię bo przecież szkoda filmu na zdjęcia do internetu czy prasy

czyli n/af +20+35+50 + tele... dalmierz fajny ale jakoś nigdy nie udało mi sie idealnie nim skadrowaćKubsen pisze: które zamierzam robić to typowe streetphoto...
edit:
aha i stare korpusy maja jedna przypadlośc ktorą nalezy naprawić - wymienic sparciałą gąbkę przy lustrze bo wali tak że mało palca nie utnie

Ostatnio zmieniony 17 kwie 2011, 09:12 przez PMW, łącznie zmieniany 1 raz.
Jako stary nikonista, popieram, kompatybilność przynajmniej dość duża (jak nie pełna) od manuali z 1960 do najnowszych cyfr (czego nie ma w EOS), ALE Z JEDNYM WYJATKIEM:PMW pisze:Za 300 zł można kupić fajny korpus nikona już ze standardem - jakiś f601, f80. Jeśli chodzi o fotografowanie małym obrazkiem to ob. nikkora to chyba najlepsze z możliwych rozwiązań i wcale nie trzeba wydac na zestaw jakiegoś majątku.
To najgorszy system dla tych co się uprą na m42 na jakiś przejściówkach itd.
Przesąd. Pewnie zależy od egzemplarza.PMW pisze:od razu uprzedzę jeśli manualny korpus to całkowicie manualny FM FM2 FM2N FM3... ale te gąbki![]()
nie kupować: f801, F801s, f4, f90, f90x N90, N90s - strasznie przechodzone
Zalezy czy nastawiamy się na cenę "za jedno tankowanie" (przypominam, wątek wyszedł od zenita) czy wyższą. F100 zdecydowanie w tych drugich.PMW pisze: warto kupić: f601, f80, f100, f6 ale za drogi... najlepszy moim zdaniem f100...
Jeśli AF postawić sobie pytanie jaką kompatybilność chcemy (pomiar manual, afs,vr,g).
-
- -#
-
- -#