Korpus M42
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Korpus M42
Posiadam Zenita ET i obiektywy do niego. Zastanawiam się nad kupnem czegoś lepszego, żeby użyć tych obiektywów.
Moje pytanie to, czy istnieją inne, lepsze aparaty niż Zenit do których pasują m42, czy trzeba kupić np. Pentaxa i adapter.
Pozdrawiam
Moje pytanie to, czy istnieją inne, lepsze aparaty niż Zenit do których pasują m42, czy trzeba kupić np. Pentaxa i adapter.
Pozdrawiam
aparatów z mocowaniem M42 jest tyle ile skwarek w dobrej kaszy.. a od zenita .. chyba wszystko jest lepsze;) choć to akurat bardzo względne stwierdzenie.
zależy ile masz gotówki do wydania..
zacznij od sprawdzenia na allegro, potem popytaj wujka google .. znajdziesz odpowiedzi na wszystkie możliwe pytania ;)
zależy ile masz gotówki do wydania..
zacznij od sprawdzenia na allegro, potem popytaj wujka google .. znajdziesz odpowiedzi na wszystkie możliwe pytania ;)
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Uważaj na te przejściówki. Ja kupiłem taką do mocowania FD. Kosztowała 88zł, chociaż to tylko kawałek metalu. W dodatku nie działała poprawnie od początku, a jeszcze tego samego dnia po kupnie, całkowicie się zepsuła. Kawałek metalu!
Ja wybrałbym Pentaxa. Myślę, że będzie z nim mniej problemów przy manualnych obiektywach, a gdy będziesz chciał kupić obiektyw na oryginalne mocowanie, będziesz miał większy wybór. Do EOSa nie podepniesz starych, tańszych obiektywów FD.
Ja wybrałbym Pentaxa. Myślę, że będzie z nim mniej problemów przy manualnych obiektywach, a gdy będziesz chciał kupić obiektyw na oryginalne mocowanie, będziesz miał większy wybór. Do EOSa nie podepniesz starych, tańszych obiektywów FD.
Poczytaj tutaj:
http://www.m42.republika.pl/
http://www.m42.republika.pl/
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, 09:23 przez yogeeboo, łącznie zmieniany 1 raz.
REVUEFLEX SDI/Minolta 500si/Lubitel166
ciekawym aparatem jest, według mnie, yashica electro AX. nawet jest jedna na ale-drogo (nie moja). aparat ma trochę cudaczną obsługę, ale ogólnie jest pozytywny.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
http://allegro.pl/adapter-m42-canon-eos ... 95544.htmlmatti_1989 pisze:Pamiętaj, że jak kupisz np. canona 300v to po zastosowaniu przejściówki będziesz musiał przysłonę w obiektywie domykać ręcznie. Zyskasz za to potwierdzanie ostrości (w przypadku przejściówki z "czipem").
nada się ?
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Niestety nie mam doświadczania z tymi adapterami, ale rozważ lepiej propozycje rbit9n'a. Eos 300v to aparat skonstruowany do obiektywów z autofocusem, matówka nie bardzo nadaje się do ostrzenia manualnego no i to domykanie przysłony jest uciążliwe. Jak ustawisz na f 5,6 - 8 to już bardzo ciemno w wizjerze.
Stare Pentaxy (przed bagnetem K http://camerapedia.wikia.com/wiki/Pentax#SLR od "Screw-mount" ) , chyba więc nie ME bo ten ma bagnet,
Praktica M42 (nie seria BX)
Revue itd marki rózne, dość zróznicowana grupa, ale chyba wszystko lepsze od Zenita, niektóre z nich chyba była "naklejkami" na Praktiki z NRD
Chciałbym cię zniechęcić od przejściówek itp gówna. To można do makro (byle robaczki nie były żywe, bo bez szans), nie nadaje się do normalnej życiowej fotografii, zbyt wolno i zbyt upierdliwe (a w Nikonie brak nieskończoności)
Ale jak nie masz bardzo dużo bebechów, a męczy Cie myśl, pomyśl o zejściu z systemu. Dwie (trzy) rodziny które zachowały kompatybilność MF-AF mają wyższe ceny (Nikon, Pentax, Minolta/Sony), reszta systemów obecnie martwa jak MF Canon, Olympus OM 36x24, itp są za groszowe ceny, zarówno korpusy jak i szkła.
Korpusy m42 elektroniczną migawkę mają tylko wyyyyjątkowo, pracę z lampą w sposób niezbyt nowoczesny itd. Nawet gdy system m42 żył, od 30 lat to był rynek dla biednych. Postęp realizował się w w/w systemach.
Praktica M42 (nie seria BX)
Revue itd marki rózne, dość zróznicowana grupa, ale chyba wszystko lepsze od Zenita, niektóre z nich chyba była "naklejkami" na Praktiki z NRD
Chciałbym cię zniechęcić od przejściówek itp gówna. To można do makro (byle robaczki nie były żywe, bo bez szans), nie nadaje się do normalnej życiowej fotografii, zbyt wolno i zbyt upierdliwe (a w Nikonie brak nieskończoności)
Ale jak nie masz bardzo dużo bebechów, a męczy Cie myśl, pomyśl o zejściu z systemu. Dwie (trzy) rodziny które zachowały kompatybilność MF-AF mają wyższe ceny (Nikon, Pentax, Minolta/Sony), reszta systemów obecnie martwa jak MF Canon, Olympus OM 36x24, itp są za groszowe ceny, zarówno korpusy jak i szkła.
Korpusy m42 elektroniczną migawkę mają tylko wyyyyjątkowo, pracę z lampą w sposób niezbyt nowoczesny itd. Nawet gdy system m42 żył, od 30 lat to był rynek dla biednych. Postęp realizował się w w/w systemach.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, 13:36 przez jacekCz, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- -#
Ja natomiast stwierdziłem że będę masochistą i zakupie sobie zenita ttl :)
zacząłem później dopiero trochę bardziej się zagłębiać i z tego co wyczytałem przeraziła mnie :
- ciemna matówka
- widoczność jedynie 65% kadru
- możliwe problemy ze światłomierzem
jednak chyba najbardziej jak się naczytałem o zrywaniu filmów, toż dobry film to praktycznie równowartość zenita :)
słowo padło zakup będzie, ale chyba nie będę używał droższych filmów niż za 3 złote :)
może ktoś doradzić jak do niego podejść żeby zmniejszyć szanse na zerwanie filmu przy montażu / zwijaniu ??
pozdrawiam
zacząłem później dopiero trochę bardziej się zagłębiać i z tego co wyczytałem przeraziła mnie :
- ciemna matówka
- widoczność jedynie 65% kadru
- możliwe problemy ze światłomierzem
jednak chyba najbardziej jak się naczytałem o zrywaniu filmów, toż dobry film to praktycznie równowartość zenita :)
słowo padło zakup będzie, ale chyba nie będę używał droższych filmów niż za 3 złote :)
może ktoś doradzić jak do niego podejść żeby zmniejszyć szanse na zerwanie filmu przy montażu / zwijaniu ??
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2011, 13:43 przez marcinfoto, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
zieloo pisze:Z miłością*marcinfoto pisze:może ktoś doradzić jak do niego podejść żeby zmniejszyć szanse na zerwanie filmu przy montażu / zwijaniu ??![]()
Ani razu nie zerwałem filmu w TTL, nie wiem skąd ta opinia...
* - czyli z wyczuciem, nic na siłę
ojj ja nie wiem , ale jak często czytam o tym że psix nakłada klatki, tak samo dużo znalazłem info o tym zrywaniu filmów przez zenita, fakt faktem że pomocnej ręki człowieka może być troche w jednym i w drugim przypadku, bardziej pewnie w przypadku zenita .