Srednioformatowe rolki a podróż samolotem

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
MorF
-#

Srednioformatowe rolki a podróż samolotem

Post autor: MorF »

Hej,
Mam moze troche glupie pytanie ale w dobie wszechobecnych cyfraków może nie jest wcale takie oczywiste.

W najblizszym czasie bede mial okazje odwiedzić ojczyznę Hasselblad'a chcialem zabrac moją poczciwą cegłe tj kieva88 wraz z pakietem średnich rolek.

Bede leciał jedynie z bagażem podręcznym. Chciałem sie dowiedzieć czy te prześwietlarki na lotnisku są niebezpieczne dla filmow tj czy mogą je naświetlić? Ew jesli ktos ma doswiadczenia jak obecniej zapatrują się na przewóz aparatu wraz z potencjalnie niebezpiecznymi blaszkami (ktore przeciez moja byc narzedziem terrorysty :mrgreen: ) w bagazu podrecznym w liniach Wizzair?

Dzieki za wszelkie info!
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

co prawda lecialem lotem, ale aparat mialem na szyi, z racji wygody, w jedną stronę w drugą w plecaku z laptopem, przez co laptopa musialem wyjac z plecaka i z torby w której był
filmy probowalem przemycic w kieszeniach, jednak zawrocono mnie i kazano oproznic kieszenie, nie wiem czy bramka wykryła ( mozliwe wkoncu zwiazki srebra ) czy jednak celniczce udało sie zauwazyc

tak czy siak polecialy przez rendgen
odwieczna rada, wsadz filmy w oddzielny koszyk i przytrzymaj go by nie wjezdzał razem z poprzednim, po prostu by by jak najkrocej w maszynie i zeby celnicy nie musieli sie dopatrywac co to takiego itp
mialem ze sobą 4-8 filmów ( nie pamietam ) i hasela, nie wzbudzał niczyjego zainteresowania, a na prosbe o nie skanowanie filmów uslyszałem tylko ze do 1600 iso czy jeszcze wyzej nie zaswietla
potwierdzam filmom nic na moje oko sie nie stało, nie rozniły sie od pozostałych które nie latały ze mną wiec sie nie obawiaj
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Uff, jeszcze raz: nic się filmom nie stanie w skanerze do podręcznego. Mam filmy, które przechodziły kilkadziesiąt razy przez taki skaner - i nic. Zatem miłego focenia!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

no wlasnie, przy okazji zapytam. Na pokladzie samolotu zabronione jest focenie cyfrzakami? Pamietam, ze po katastrofie tupolewa znajdowali min.... filmy fotograficzne :)
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Myślę, że zabronione jest focenie pracy pilotów ;) Nikt Ci nie zabroni robienia zdjęć widoków za oknem! Czasem obsługa prosi o wyłączenie całej elektroniki podczas startu i lądowania.

Awatar użytkownika
MorF
-#

Post autor: MorF »

Jerzy pisze:Myślę, że zabronione jest focenie pracy pilotów ;) Nikt Ci nie zabroni robienia zdjęć widoków za oknem! Czasem obsługa prosi o wyłączenie całej elektroniki podczas startu i lądowania.
Dlatego nie ma jak dobry analog :mrgreen:
Dzieki za pomoc!
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Tak, tylko nie wyciągaj nagle z plecaka Foto-Snajpera ;)

tomashj2
-#

Post autor: tomashj2 »

tomaszt81 pisze:no wlasnie, przy okazji zapytam. Na pokladzie samolotu zabronione jest focenie cyfrzakami? Pamietam, ze po katastrofie tupolewa znajdowali min.... filmy fotograficzne :)
Nie, nie jest zabronione. Jesli prosza wyłączyc elektronike to tylko na czas startu i ladowania. Teoretycznie kazde urzadzenie elektroniczne wydziela jakies tam promieniowanie ktore moze zaszkodzic awionice, oczywiscie jest to pic na wode fotomontaz. Gdyby tak było, mielibysmy setki katastrof kazdego dnia. Mam zwyczaj wysylania smsa do kogos, kto ma mnie odebrac w stylu "własnie jestem na pasie startowym" i nikt mnie nie sciga za terroryzm.
Odnosnie samego robienia zdjec, bylem swiadkiem sytuacji jak w trakcie gadaniu o bezpieczenstwie, ktos wyciagnal aparat i cyknal zdjecie z flaszem ale stuardessa była szybsza i zaslonila twarz reka a stuard powiedzial przez mikrofon "proszimy nie robic zdjec zalodze". Nic po tym nie było ale uwazaj ;)
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

kurde, to widocznie politycy ktorzy byli na pokladzie byli fanami technik tradycyjnych :)
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

możesz śmiało brać każdy rodzaj filmu..
Awatar użytkownika
miron19j
-#
Kontakt:

Post autor: miron19j »

tomaszt81 pisze:kurde, to widocznie politycy ktorzy byli na pokladzie byli fanami technik tradycyjnych :)
albo nie ogarnęli jeszcze techniki cyfrowej :mrgreen:
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

wywołali te filmy z tutki, czy kasety się potrzaskały?
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

niezbyt sobie temat do żartów wybrałeś
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

nie, to nie miał być żart- o ile osoba, która pisała o tych filmach, też nie żartowała.
tomashj2
-#

Post autor: tomashj2 »

Cos mi sie zdaje, ze chodzilo tu o klisze(tasme) filmowa z filmem Katyn. Cos sie komus pomerdało.
ODPOWIEDZ