Potrzebuje pomocy - pierwszy analog
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Potrzebuje pomocy - pierwszy analog
Witam
Na codzień fotografuje zestawem d300 z 35 1.8 i 85 1.8 d z którego jestem zadowolony ale od jakiegoś czasu zacząłem interesować się fotografią analogową i tutaj moje pytanie.
Jakie body polecilibyście mi na początek ? Chciałbym żeby posiadało autofocus gdyż nigdy nie ostrzyłem manualnei i boje się że bym nie potrafił zrobić ostrego zdjęcia. Myślałem o jakim analogowym nikonie gdyś wtedy mógłbym użyć swoich szkieł ale jestem otwarty również na jakiś inny system z jakąś 50 która dawałaby ładny bokeh. Cena im niższa tym lepiej gdyż jestem studentem... Panowie, co doradzicie ?
Na codzień fotografuje zestawem d300 z 35 1.8 i 85 1.8 d z którego jestem zadowolony ale od jakiegoś czasu zacząłem interesować się fotografią analogową i tutaj moje pytanie.
Jakie body polecilibyście mi na początek ? Chciałbym żeby posiadało autofocus gdyż nigdy nie ostrzyłem manualnei i boje się że bym nie potrafił zrobić ostrego zdjęcia. Myślałem o jakim analogowym nikonie gdyś wtedy mógłbym użyć swoich szkieł ale jestem otwarty również na jakiś inny system z jakąś 50 która dawałaby ładny bokeh. Cena im niższa tym lepiej gdyż jestem studentem... Panowie, co doradzicie ?
:)
Auto-fokus jest zbędny. No chyba że jesteś ślepy i chcesz fotografować mistrzostwa świata w Formule 1:P. Ustawianie wszystkiego manualnie czasu przyslony ostrosci to jest chwila...czasem trwa to krócej niż ustawianie ostrosci przez autofokus...:P Ogólnie mam system Canona cyfrowe body i analogowe....ale prawde mówiąc najprzyjemniej misie robi zdjęcia starą minoltą x-700....aparat nie ma zbędnych pierdolesów...dlamnie im prościej tym lepiej:)........
ale jeżeli koniecznie nikon z autofokusem to wydaje misie ze nikon f80 to jest optymalnie cenowo jakościowo....300-400zł używka
ale jeżeli koniecznie nikon z autofokusem to wydaje misie ze nikon f80 to jest optymalnie cenowo jakościowo....300-400zł używka
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, 16:00 przez Fikumiku, łącznie zmieniany 1 raz.
Poczytaj tutaj:
viewtopic.php?t=4724
viewtopic.php?t=4724
-
- -#
Przejrzałem ten temat o F100 ale cena mnie przerasta. Chyba faktycznie zdecyduje się na aparat bez AF ale czy myślicie że mnie, laikowi który nigdy nie używał analoga uda się to wszystko ogarnąć ? I czy takie analogowe body nikona mają jakiś pomiar światła albo potwierdzenie ostrości ? Noszę soczewki i po prostu zastanawiam się czy sobie poradzę z obsługą tego. Na aparat chciałbym wydać najlepiej jak najmniej. Czy na moim miejscu bardziej wolelibyście kupić aparat innej firmy niż nikon z jakąś 50 czy do kupić body z serii F ?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, 21:03 przez tomaszmizialski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
Witaj.Jeśli masz okulary to przecież każdy nikon seri F ma w wizjerze korekcję dla okularów przesuwasz ją palcem i sam wizualnie dostosowujesz.Obiektywy do ogniskowej 200mm będą działać z autofokusem ekstra powyżej tej wartości to dramat i trzeba się wspomagać ręcznie.Ryba samyanga zupełnie nie nadaje się do analogu dlatego ,że kryje tylko część kadru-matryca jest kilka razy mniejsza od wielkości małego obrazka.Uważam ,że F80 to przerost formy nad treścią-wyhacz na allegro lub ebayu Amerykańską wersję nikona F60-o niebo lepsza jakość i wyhaczysz body za 60zł.
jacek
Podepniesz spokojnie...ALE JAKOSĆ obrazu w kadrach jest tragiczna...te rybie oczka 8mm są liczone pod matryce APSC...poszukaj poczytaj dowiesz sie wiecej....tomaszmizialski pisze: Aha i np czy do takiego aparatu da się podpiąć np rybe saymanga ? I czy jest jeszcze coś tańszego z af od F80 ?
A jak chcesz tańsze to poszperaj w bazarze na forum albo na allegro.....stary troche inwencji.....
Acha....Stare aparaty bez AF...mają zazwyczaj matówki z klinami do ostrzenia co bardzo ułatwia sprawe.Nie ma tego w aparatach z AFem no chyba że wybulisz pare stówek na nową matówkę..
Nie wiem ile stoją F75 na Allegro, ale winno być tanio. Ostatni model Nikona. Poczytaj sobie co Rockwell pisze o nim:
http://www.kenrockwell.com/nikon/n75.htm
Ale jeśli chcesz poznać smak innego stylu fotografii, złap Prakticę albo Zenita i przynajmniej zacznij sam wywoływać.
http://www.kenrockwell.com/nikon/n75.htm
Ale jeśli chcesz poznać smak innego stylu fotografii, złap Prakticę albo Zenita i przynajmniej zacznij sam wywoływać.
-
- -#
Przepraszam a np F80 czy F65 to jest średni format ? Bo zawsze myślałem że to jest jak DXflonidan pisze:Witaj.Jeśli masz okulary to przecież każdy nikon seri F ma w wizjerze korekcję dla okularów przesuwasz ją palcem i sam wizualnie dostosowujesz.Obiektywy do ogniskowej 200mm będą działać z autofokusem ekstra powyżej tej wartości to dramat i trzeba się wspomagać ręcznie.Ryba samyanga zupełnie nie nadaje się do analogu dlatego ,że kryje tylko część kadru-matryca jest kilka razy mniejsza od wielkości małego obrazka.Uważam ,że F80 to przerost formy nad treścią-wyhacz na allegro lub ebayu Amerykańską wersję nikona F60-o niebo lepsza jakość i wyhaczysz body za 60zł.

I czy możecie mi napisać co z np F80 i nikkorem 85 1.8 muszę ustawić ? Można robić zdjęcia po prostu na trybie A i nic więcej ustawiać nie trzeba ?
Jak masz D300, to nie musisz nawet zaglądać do instrukcji F80. Nawet przyciski są w tym samym miejscu. Praktycznie wszystko masz to samo, tylko w F80 nie masz wyświetlacza :) Cyfrówki nikona wyewulowały z analogów serii F i w związku z tym są do nich b. podobne. Wszelkie tryby AF, metody pomiaru światła itd itp jest praktycznie identyczne. Nie masz się co zastanawiać, bierz F80tomaszmizialski pisze:I czy możecie mi napisać co z np F80 i nikkorem 85 1.8 muszę ustawić ? Można robić zdjęcia po prostu na trybie A i nic więcej ustawiać nie trzeba ?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, 23:40 przez bowie, łącznie zmieniany 4 razy.
no, to jest tak trochę w drugą stronę.tomaszmizialski pisze: Przepraszam a np F80 czy F65 to jest średni format ? Bo zawsze myślałem że to jest jak DXCzyli z tym zestawem pasują tylko szkła do FXa ?

Prawie wszystkie analogi na małą kliszę /pomijam takie kuriozum jak APS/ mają klatkę 24x36. Gdy cyfrówki wreszcie uzyskały matrycę zbliżoną wielkością do tych wymiarów, szumnie nazwano je pełnoklatkowe, czyli FX.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2011, 00:02 przez miron19j, łącznie zmieniany 2 razy.
Nikon nie robi więcej analogów (może jeszcze klepią F6 w śladowych ilościach), tak że nie ma "najtańszego". Używany będzie tak tani, jak wytargujesz.tomaszmizialski pisze:
Przepraszam a np F80 czy F65 to jest średni format ? Bo zawsze myślałem że to jest jak DXCzyli z tym zestawem pasują tylko szkła do FXa ? Bo 35 np jest dedykowana na DX i z D700 której jest pełną klatką winetuje. A to jakby zdjęcia z ryby 8mm wyglądały na tym nikonie ? I czy F60 ma AF i pomiar światła ? A jeśli tak to jaki jest najtańszy aparat analogowy nikona z af i pomiarem światła ?
I czy możecie mi napisać co z np F80 i nikkorem 85 1.8 muszę ustawić ? Można robić zdjęcia po prostu na trybie A i nic więcej ustawiać nie trzeba ?
Nikon nigdy nie dotarł do terytorium prawdziwych zawodowoch aparatów fotograficznych. Nie ma średnioformatowych Nikonów. Obiektywy typu DX nie nadają się na analoga, nie obejmują 24x36. Jeśli nie masz pełnoformatowych szkieł Nikona, to za F80 może zapłacisz mało, ale za szkła już fortunę. Czytając Twoje posty nasuwa mi się wszelako jedno pytanie: jaka jest Twoja motywacja, by strzelać film ?
Może żle się wyraziłem,ale widać ,że człowiek niewiele wie o fotografii a rzuca się na rozbudowane wersje nikona-i tak 90% funkcji aparatu nie wykorzysta-mi chodziło o to ,że pracując na F60 czy na F80 nie osiągnie lepszych efektów a cenowo skorzysta-zaoszczędzoną kasę wyda na lepszy obiektyw.Ja mam w domu F75 robioną w tajlandi a F60 w Japonii i niestety materiałowo to lepiej wypada F60 cięższy ale solidnie wykonany.bowie pisze:Buahahahaha!!flonidan pisze:Uważam ,że F80 to przerost formy nad treścią-wyhacz na allegro lub ebayu Amerykańską wersję nikona F60-o niebo lepsza jakość
Bzdury gadasz kolego, F80 różni się od F100 jedynie brakiem możliwości podpinania obiektywów manualnych. F60 wygląda przy F80 jak wydmuszka
jacek
Zgadza się, F75 to plastik (ma metalową osadę objektywu), ale tylko kilkuletni i z najnowszą elektroniką i oprogramowaniem Nikona (jak dla analoga). Myślę, że nasz kolega Tomasz i tak chce używać swojego analoga jak cyfry (dlatego się pytałem o motywacje, bo u ludzi przechodzących z cyfry na film są różne), na pełnym AUTO.