Proszę o poradę

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

zieloo pisze:
nord pisze: Sprawdziłem nasz rodzimy serwis aukcyjny.. również z pozytywnym choć jedynym rezultatem.
Mały obrazek. Średniego niestety nie ma...
Jeden pieciopak na ebayu. Ciekawe za ile pojdzie.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Re: To nie jest forsowanie, to czułość w Microdolu-X

Post autor: nord »

Minolciarz1979 pisze:
nord pisze:
Minolciarz1979 pisze: czułość aż 640

czy aby potrzeba było forsować do aż ;) 640
To nie jest forsowanie. ten neg ma czułość 640 pod warunkiem moczenia go w stocku Microdola-X. kalibrowałem ten neg dla Microdola-X.
aa to szacun..

nie miałem pojęcia że tak to działa :]
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

Powinieneś zaznajomić się z kalibracja negatyw-wywojka. A tak dla ciekawości to powiem Ci, że kodak trix 400 moczony w Accufine BKA ma czułość 1000 :-) I nie jest to żadne forsowanie tylko jego rzeczywista czułość w tej wywojce. A ziarno jak z nega 100.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

Minolciarz1979 pisze:
Powinieneś zaznajomić się z kalibracja negatyw-wywojka. A tak dla ciekawości to powiem Ci, że kodak trix 400 moczony w Accufine BKA ma czułość 1000 :-) I nie jest to żadne forsowanie tylko jego rzeczywista czułość w tej wywojce. A ziarno jak z nega 100.

doceniam Twój trud edukowania mnie, jednak daremny trud;) jestem leśnym dziadkiem i o ile trix owszem to albo w D76 albo FX37 .. sprawdza sie? a no sprawdza. nie potrzebuje inaczej ..ot co
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Zakupy zrobione:
1. Velvia 50/ Ektar 100 - Wziąłem jeszcze ektara(w razie jak spanikuje fotografować na slajdzie :shock: ), 13zł kosztował i chciałbym w końcu przetestować wywoływanie c41 w procesorze. W Toruniu niestety niema już gdzie porządnie negatywu wywołać w labie:/ Znacie jakieś godnie zaufania osoby które robią c41? Widziałem kilka ofert na allegro.
2. Ilford pan F+
3. Kodak Tri-x
I ostatnio doszedłem do wniosku, że fotografowanie na zbyt dużej ilości rodzajów filmów to samo zło. Pora w końcu "polubić na stałe" jedną 400, coś niskoczułego i jeden kolor.
pozdro
Awatar użytkownika
PMW
-#
Kontakt:

Post autor: PMW »

matti_1989 pisze:I ostatnio doszedłem do wniosku, że fotografowanie na zbyt dużej ilości rodzajów filmów to samo zło. Pora w końcu "polubić na stałe" jedną 400, coś niskoczułego i jeden kolor.
pozdro
Nic nowego :). Osobiście uważam że warto samemu znaleźć odpowiednie rozwiązania i uzyskiwać powtarzalne rezultaty... najważniejsza jest kreacja obrazu. Ciemnia ma nie rozpraszać, bo inaczej zatracimy cienką granicę pomiędzy tworzeniem a babraniem się w chemii.

PS.: Dobrze że wybrałeś filmy "starego typu" - ładne z nich kopie będą
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2011, 22:37 przez PMW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

PMW pisze:Nic nowego :). Osobiście uważam że warto samemu znaleźć odpowiednie rozwiązania i uzyskiwać powtarzalne rezultaty...
Wiem, wiem ale zawsze kusi aby próbować nowych materiałów, wywoływaczy a to jednak jest zgubne. Najlepiej nauczyć się oddawać te przysłowiowe "dwa równe skoki":)
ODPOWIEDZ