4x5 z motylkiem

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

4x5 z motylkiem

Post autor: ulv »

Ponieważ nie chcę kopiować treści z bloga wrzucam na smak jedno zdjęcie

Obrazek.

Więcej tutaj plus krótki opis.

W skrócie o co chodzi ;-).

Otóż istnieje duża szansa, że powstanie polska kamera wielkoformatowa. Prototyp w pełni działa, pozostało dogranie pewnych szczegółów technicznych i wysłuchanie waszych sugestii co jeszcze należałoby uwzględnić, więc piszcie co Wam się podoba, co należałoby dodać, a może też z czego zrezygnować.

Egzemplarz testowy jest dość ekstrawagancki kolorystycznie, ale docelowo model ma mieć klasyczny drewniano-mosiężny wygląd.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
cichy70
-#
Kontakt:

Post autor: cichy70 »

brawo !!!!
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

ulv, świetnie! ;-)
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Cieszę się, że Wam się podoba. Z góry uprzedzam, że mój udział w projekcie polegał na pomyśle i konsultacji niektórych rozwiązań w trakcie. Samo wykonanie od strony tak projektowej jak i realizacyjnej jest dziełem mojego teścia, który ma tak odpowiednią wiedzę i umiejętności. To jest prototyp, a jak to prototyp nie wszystko jest takie jak będzie w modelu finalnym.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

ulv - ja jestem zdecydowany na taki aparat.
Tym bardziej, że jest wyprodukowany w Polsce.

Jeśli będzie mnie stać, to poproszę pierwszy egzemplarz.

Ps.
Może nazwijmy go "KOREXON" ?

np. "KOREXON 45" - oznaczałby format 4x5"
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 5 razy.
sweetek
-#

Post autor: sweetek »

Witam
- na początku wypada się przywitać, a jestem nowy - tutaj..
Bardzo ładne to 4x5....
Choć nie jest to pierwsza produkcja w Polsce. Ja mam od gościa, który "wyprodukował" parę miechów do formatów 6x9, 9x12 i 4x5. W zasadzie to autorskie konstrukcje, ale posiadające rewelacyjne rozwiązania, wypracowane i poparte latami doświadczeń, np:
- superjasne matówki,
- mieszki do szerokiego 47 mm
- superdokładne pochyły
- zoptymalizowany standard mocowania obiektywu - i to nie płytka.... a bagnet.. - wygodniejsze niż płytka.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem 3 mieszków z 2 szkłami, i mimo nieustającego braku talentu do fotografii, nie mogę wyjść z podziwu nad prostotą tych konstrukcji.
:->
pozdr.
s
rabijki
-#
Kontakt:

Post autor: rabijki »

fajny
gdyby mial plytke z sinara i wymienna dupe na 4x5 i 8x10...
jaki wyciag miecha?
jak to ma cenowo wygladac?
olo
Awatar użytkownika
wlodi89
-#

Post autor: wlodi89 »

sweetek, z chęcią bym zobaczył zdjęcia tych aparatów :-)
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Sławoj. Co do nazwy to jeszcze nie została wybrana. Może jakiś konkurs zostanie ogłoszony ;-) Twoje propozycje są wartościowe i związane z forum i kto wie czy nie zostaną wykorzystane.

Rabijki. Wyciąg miecha w tym momencie to 31,5 centymetra od płaszczyzny filmu do tyłu płytki obiektywu. Obecnie płytka jest rozmiarowo taka jak w Linhofach Technikach i Wistach czyli 96x99 mm. Ponieważ chcesz dupę tak 4x5 jak i 8x10 i płytkę sinarowską (chyba, że miałeś na myśli te od P3 100x100 mm) to wnioskuję, że sam aparat musiałby być 8x10. Obecnie w toku są prace nad 4x5, ale nie wykluczone, że w przyszłości i większy model się pojawi.

Sweetek. Fajnie, też chcę zdjęcia obejrzeć. Co do mocowania obiektywów to ja jednak skłaniam się do płytek. Też jest to szybkie, ale ma tą przewagę, że jest standardowe. Miechy pewnie będzie można montować różne w tym i berety o ile będą w wymiarach takich jak w Technikach.

Cena. Jeszcze do ustalenia, ale wstępnie jest założone, że ma być konkurencyjna dla Chińczyków (Shen-Hao).
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Post autor: cbk »

ja mam polski 9cmx9cm, ;]
Obrazek
God Is A Girl
sweetek
-#

Post autor: sweetek »

zdjęcie jednej z zabawek powyżej....
płytka jest spoko, ale wyobraź sobie, że możesz mieć bagnet i wymieniać szkła jedną ręką, bezpiecznie i szybko.
Zobaczyłem właśnie, że czerwone cudo mieszka w Kraśniku/Lublinie... to może dąłoby radę osobiście pomacać?
pozdr.
rabijki
-#
Kontakt:

4x5 jest fajne, ale potem przychodzi apetyt na cos wiecej. po 13x18 przyszedl apetyt na 18x24.
zapytam wprost - czy jest mozliwosc zrobienia czegos na prawde duzego?
powyzsze formaty mam, a szczerze powiem, ze fajnie byloby sie pobawic jakims olbrzymem, powiedzmy 16 x 20 cali!
czy kasety tez jestes w stanie dorobic pod wymiar? mialbym juz na wzor do zrobienia kasety do kolodionu na 13x18 do mojego Goerza. mam swoje ale sa w fatalnym stanie.

o na prawde duzym formacie mysle powaznie. mialbym nawet jeszcze jednego chetnego.
jakby co odezwij sie mailem gdybys uznal ze zasmiecam watek.
olo
timor
-#

Post autor: timor »

Wygląda b. interesująco, i w tych kolorach co na zdjęciu też. W każdym wypadku zgłasza się następny potencjalny klient.
cichy70
-#
Kontakt:

Post autor: cichy70 »

rabijki pisze:4x5 jest fajne, ale potem przychodzi apetyt na cos wiecej. po 13x18 przyszedl apetyt na 18x24.

oj wiem o czym mówisz, u mnie szaleństwo zatrzymało się na 18x24 do kolodionu.
ale robak nie śpi, wciąż drąży duszę :)
rabijki
-#
Kontakt:

..., a atak nastapi w najmniej odpowiednim momencie!
olo
ODPOWIEDZ