Opemus 5a problem z żarówką

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

szoszon
-#

Opemus 5a problem z żarówką

Post autor: szoszon »

Witam wszystkich.
Od niedawna posiadam Opemusa 5a.
Jest w nim żarówka 100W (Osram Concentra) z którą go kupiłem.
Jednak jest problem, bo nie oświetla równomiernie kadru. Przy przesłonie 4,5 tworzy się cień w lewym dole oraz częściowo w górze. Podczas przymykania przysłony cień się zwiększa i przy 16 mocniejsze światło jest już tylko nierównomiernym paskiem w środku kadru.
Wszelkie próby ustawienia żarówki, czyszczenia szybek i soczewek kondensora nic nie dały.
Wydaje mi się, że żarówka po prostu w środkowej części świeci mocniej i stąd problem. Chyba,że coś źle ustawiam, albo o czymś zapomniałem.
Mieliście kiedyś taki problem?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

haj!
czy ta Twoja żarówka to jest taka ze zwierciadłem? taka jak do wygrzewania kurczaków? to raczej nie jest najlepsza żarówka do powiększalnika. ja bym Ci radził zaopatrzyć się w taką żarówkę http://allegro.pl/zarowka-mleczna-powie ... 26151.html przy użyciu takiej żarówki, nie powinieneś mieć problemów z równomiernością oświetlenia.
pozdrawiam
don P.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
szoszon
-#

Tak, ta moja to chyba taka jak piszesz.
Trochę mnie zmylił poprzedni właściciel, bo mówił, że z tą żarówką pracował i było wszystko ok. Prawdopodobnie żarnik daje mocniejsze światło i przez to nierównomierne oświetlenie kadru.
Wypatrzyłem też taką:
http://allegro.pl/zarowka-powiekszalnik ... 15086.html.
Zastanawiam się tylko czy 75 W to nie za mało i nie przedłużą mi się za bardzo czasy naświetlania.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

75W jest OK. sam miałem chyba taką, zanim nie przerzuciłem się na meochroma 2. zastanawia mnie tylko, dlaczego ten paterson ma przeźroczystą bańkę przy obsadce, mój philips był cały mleczny.

aha, lepiej mieć dłuższe czasy niż krótsze, zawsze masz jakieś pole manewru, a przy krótkim czasie jesteś ugotowany i tyle.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

szoszon
-#

Tylko z dłuższymi czasami jest niebezpieczeństwo nagrzewania się negatywu i utraty ostrości.
Miałem tak przy powiększeniach 18x24 i czasie ok. 20 sek.(żarówka 100W), w pewnym momencie następowało pyknięcie i można było zaczynać zabawę od początku :mrgreen: .

Niektórzy stosują wkładkę z kalki technicznej lub mlecznego szkła do szufladki na filtry, aby zmiękczyć światło.
Ciekaw jestem czy ma to sens razem z filtrami do papierów MG.
szoszon
-#

Wymieniłem żarówkę na mleczną 75W i problemu nie ma.
Czasy wydłużyły się do ok. 20 sek.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

miło słyszeć. te 20s nie powinno stanowić problemu z grzaniem mimo wszystko. przyjemnego ściemniania.
pozdrawiam
Piotrek

szoszon
-#

Ciekaw jestem jak sobie radziłeś z większymi powiększeniami ( np. 18x24 ), bo wtedy czasy jeszcze się wydłużą.
Dzięki za zainteresowanie.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

największe robiłem 22x22 (na papierze 24x30 ze średniego formatu) i świetnie sobie radziłem. wszak w środku jest filtr cieplny, który chronić powinien negatyw przed przegrzewaniem. czasy z obiektywem 80mm miałem dość zbliżone.

ODPOWIEDZ