Potrzebuję pomocy! - Minolta 7000

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

remio666 pisze:
Rob pisze:Kolego, instrukcja obsługi się kłania :) http://www.przeklej.pl/plik/minolta7000 ... 287n3vaagh
wszystko ślicznie pięknie tylko ja już widziałem tą instrukcję w języku ANGIELSKIM i nie wiele mi pomogła więc siedziałem dwa dni tłumacząc najważniejsze rzeczy na polski niestety pominąłem korekte
Wybacz mój pośpiech, z rozpędu zawsze zakładam, że każdy zna angielski albo ma pod ręką osobę która mu coś przetłumaczy ;) Ale napisałem też w tym samym poście w skrócie na czym polega korekta naświetlania.
Awatar użytkownika
remio666
-#

Post autor: remio666 »

OK, poradziłem sobie, dziękuję wszystkim za pomoc.
Mam dwa następne pytania:
1. Jaki jest potrzebny filtr do wykonywania fotek biało czarnych?
2. Czy jest możliwość poproszenia w laboratorium o wywołanie zdjęć i jedynie ich zeskanowanie na dysk przenośny bez ich drukowania na papierze?

P. S. Jeszcze wracając do pytania drugiego, czy znacznie tracimy na jakości po takim skanowaniu zdjęcia?
Uczę się... Nie krzycz.
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

ad 1 do fot czarno białej nie potrzebujesz filtru a czarnobiałego filmu tak w skrocie
ad 2 zapewne jest taka mozliwosc, ale jakosc tych skanów jest raczej niska badz jeszcze gorzej, choc wszystko zalezy od tego co mają w tym labie
no i wtedy musisz zaplacic za zeskanowanie kazdej klatki, przy wywolywaniu zdjec skan zazwyczaj jest gratis bo film i tak leci przez maszyne
Awatar użytkownika
remio666
-#

OK, a czy wysoka wartość ISO powinna być ustawiana gdy jest bardzo jasno czy ciemno? Jak jest z niską wartością ISO?
Uczę się... Nie krzycz.
AndyOO
-#

Post autor: AndyOO »

remio666 pisze:OK, a czy wysoka wartość ISO powinna być ustawiana gdy jest bardzo jasno czy ciemno? Jak jest z niską wartością ISO?

Kolego, przepraszam Cię, ale myślę, że powinieneś jednak sięgnąć do jakiejś książki i nie mówię tego złośliwie, a w trosce o odpowiednie zrozumienie interesujących Cię wiadomości :!:
Wartość ISO, nie jest zależna od pory dnia czy nocy, choć film o odpowiedniej czułości dobiera się do tego, co chce się fotografować. Jednak wartość ISO jest przypisana konkretnemu filmowi i na jego opakowaniu ją odnajdziesz i taką właśnie ustawiasz w aparacie. Są oczywiście odstępstwa od tej zasady, ale naprawdę warto zainwestować w jakąś książkę, choćby z Alledrogo, używaną co by było taniej. Tam będzesz miał kompendium wiedzy jaka Cię interesuje. Uwierz mi, to najlepsze rozwiązanie 8-)
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, 18:22 przez AndyOO, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
remio666
-#

AndyOO pisze: Kolego, przepraszam Cię, ale myślę, że powinieneś jednak sięgnąć do jakiejś książki i nie mówię tego złośliwie, a w trosce o odpowiednie zrozumienie interesujących Cię wiadomości.
Ale przecież was ludzi znających się na fotografii nic nie kosztuje parę porad dla laika a mnie książka kosztuje :/ Jak się dowiedziałem wczoraj, że zrobienie jednego zdjęcia kosztuje 1zł przy moim zapotrzebowaniu na 36 zdjęć - o zgrozo! Zeskanowanie do pliku co równa się na znacznej utracie jakości - 18zł!
Co dwa tygodnie 36 zł to dla mnie JAK NA RAZIE za DUŻO. Tak więc chciałbym korzystać z forum aby dowiedzieć się paru rzeczy ;-) .
Uczę się... Nie krzycz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

nie wierzę, że w Ostrołęce nie ma publicznej biblioteki, w której nie znalazłbyś jakiegoś poradnika na temat fotografii.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
remio666
-#

właśnie o tym pomyślałem, nie zaszkodzi zerknąć ;D
Uczę się... Nie krzycz.
AndyOO
-#

Post autor: AndyOO »

remio666 pisze: ...Co dwa tygodnie 36 zł to dla mnie JAK NA RAZIE za DUŻO. Tak więc chciałbym korzystać z forum aby dowiedzieć się paru rzeczy ;-) .
Widzisz właśnie dlatego, co Napisałeś, proponuję książkę, bo ona zainspiruje Cię do robienia zdjęć przemyślanych. Nasze porady, czy wyjaśnienia, co to ISO, co to korekta naświetlania, czy jaki obiektyw kupić, są być może pomocne, ale samemu będzie Ci trudno poskładać to do realnego wykorzystania. Toteż byś obniżył koszty swojej nauki, musisz zainwestować czas i pieniądze w czytanie, książki najlepiej, grup dyskusyjnych oczywiście też, ale więcej używaj opcji szukaj, bo na większość Twoich pytań, jeśli nie na wszystkie, odpowiedzi zostały już dane, na tym, czy innym forum :idea:
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, 16:08 przez AndyOO, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
remio666
-#

ok :-D
Uczę się... Nie krzycz.
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

O w mordę...

Post autor: Minolciarz1979 »

remio666 pisze:OK, a czy wysoka wartość ISO powinna być ustawiana gdy jest bardzo jasno czy ciemno? Jak jest z niską wartością ISO?
Sorry, ale powinieneś dostać tytuł "LAIK ROKU" w dodatku najbardziej leniwy LAIK ROKU. Człowieku, zabierasz się za fotografię tradycyjną, a nie masz nawet NAJMNIEJSZYCH jej podstaw, nawet podstaw fotografii cyfrowej, bo dzisiaj to cyfrakowi przechodzą na analogi, nie na odwrót... Czy uważasz, że napiszemy ci tu toutoriala co i jak?? Sorry, ale fotografia (nawet cyfrowa) wymaga nauki - najpierw teoria, potem praktyka, potem teoria z praktyką. Ja rozumiem, że kiedyś, kedy nie było neta, to mógłbyś zadawać tak TRYWIALNE pytania, ale nie w dzisiejszych czasach, gdy KAZDY ma neta i zna adres www.google.pl. Twoje pytanie zgłaszam do konkursu na najbardziej laickie pytanie tego forum :-P
Awatar użytkownika
remio666
-#

Re: O w mordę...

Minolciarz1979 pisze:Człowieku, zabierasz się za fotografię tradycyjną, a nie masz nawet NAJMNIEJSZYCH jej podstaw, nawet podstaw fotografii cyfrowej, bo dzisiaj to cyfrakowi przechodzą na analogi, nie na odwrót...
Po pierwsze to w dzisiejszych czasach analogi są O TYYYLEEE tańsze od cyfrówek, a ja mam małe fundusze.
Minolciarz1979 pisze:Ja rozumiem, że kiedyś, kedy nie było neta, to mógłbyś zadawać tak TRYWIALNE pytania, ale nie w dzisiejszych czasach, gdy KAZDY ma neta i zna adres www.google.pl.
Po drugie kiedyś neta nie było więc bym się NIE ZAPYTAŁ NIKOGO o to co chciałbym wiedzieć.
Minolciarz1979 pisze:i zna adres www.google.pl.
Po trzecie gdy wpisuję hasła do wyszukiwarki znajduję TO forum więc mi nie mów żebym skorzystał z google.pl bo zataczam koło.
Resztę pozostawię bez komentarza bo jest żałosna i ogólnie jesteś nie miły.
Dziękuję za uwagę i pozdrawiam
Uczę się... Nie krzycz.
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

co jest żałosne??

to, że wytknąłem ci twoje lenistwo? Chcesz mi wmówic, że o ISO, oraz podstawach fotografii nie ma nic w google i od razu wyskakuje to forum? No, to świadczy, że to znakomite forum, skoro pod hasłami fotografii od razu sie pojawia :-) Przepraszam, książek tez nie ma?? Np. Fotografia czarno-biała Cypriana, czy "technika powiększania w fotografii"?? To wala się po allegro i po bibliotekach. Kolego - trochę wysiłku, bo co jak co, ale takich pytań to nie powinno się zadawać. Może będę snobem, ale jakis poziom trzeba mieć tutaj... Dlatego to forum jest wciąż dobre i trzyma wysoki poziom.

Zeby nie być gołosłownym:
http://www.google.pl/search?client=oper ... el=suggest
Awatar użytkownika
remio666
-#

Wcale nie jesteś snobem, jesteś egoistą, który nie chce się z nikim dzielić swoją wiedzą być może zaczerpniętą również z tego forum ale nie będę wnikał. Poza tym ten wątek oscyluje wokół tematu nazwy tego wątku, a nie głupich i bezsensownych dyskusji o moim braku profesjonalizmu, niewiedzy i -jak według Ciebie- lenistwie. Tak więc temu Panu już podziękujemy.
Uczę się... Nie krzycz.
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

czy zajrzałeś do linka, który podałem???

więc podziekowanie przyjęte :-D
PS. Tak, wiele dowiedziałem się z tego forum...
PS2. Wiedzą dzielę się chętnie, ale czasem to ręce opadają, jak czytam coś w tym stylu.
PS3. Analog jest pozornie tańszy niż cyfra. Nie liczysz negatywów, chemii itd? Podlicz i zobaczysz, że wychodzi drogo, drożej niż cyfra.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, 17:56 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ