Skanowanie - co lepszego od SilverFast?

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

zaphod
-#
Kontakt:

Skanowanie - co lepszego od SilverFast?

Post autor: zaphod »

No właśnie - jak w temacie. Dotarł wreszcie do mnie Epson V700 i mam problem jakiego oprogramowania używać. Epsonowskiego użyłem raz i podziękowałem, więc na tapetę poszedł dołączony do skanera SilverFast. Jest lepiej, ale na kolana nie rzuca. I nawet nie chodzi mi o jakość uzyskiwanych skanów, tylko o upierdliwość obsługi. Dawno nie widziałem tak denerwująco i nielogicznie napisanego programu. Czy jest coś lepszego, co przy zachowaniu dobrej jakości, byłoby równocześnie lepsze w obsłudze?
Joan
-#

Post autor: Joan »

To z V700 jest SilverFast?? Jak czytałam to oprogramowanie jest dołączone tylko do V750, pewnie coś się zmieniło w międzyczasie.
Ciesz się z tego SilverFasta, bo najprawdopodobniej nie ma lepszego programu, lepszego to nie znaczy prostszego w obsłudze, ale może ktoś Ci doradzi co innego.
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, 13:41 przez Joan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

Ja również uważam, że SE jest okej. Na początku sprawia problemy ale trzeba się go nauczyć i przywyknąć ;) Nie korzystam prawie w ogóle ze skanowania jako negatyw, raczej wszystko walę pozytywem w hdr i potem odwracam skryptem albo samemu ;)
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

ja robię tak samo jak Rob. bez wyostrzania pliki mam ostrzejsze niż z programu epsona, do tego jest multiscan. bardziej upierdliwy jest dla mnie vuescan, do którego robiłem kilka podejść i do tej pory nie wiem jak zaznaczać sobie ramki które chcę zeskanować.
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
dune
-#
Kontakt:

Post autor: dune »

Też mam V700 z SilverFast-em. Na początku drażnił. Ale warto się do niego przekonać, robi znacznie lepsze skany od epsona. Jest jeszcze VueScan, który wg mnie jest bardzo przyzwoity. Jednak wydawanie 80 dolarów, skoro mam Silvera w zestawie nie bardzo się uśmiecha.
tomaszt81
-#

Post autor: tomaszt81 »

wlasnie probowalem sciagnac demo na maca tego silverfasta. Niestety cos nie gra i soft sie nie odpala. Wie ktos o co moze biegac??
dune
-#
Kontakt:

A jaki posiadasz skaner ?
tomaszt81
-#

v500 epsonowskie
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Re: Skanowanie - co lepszego od SilverFast?

Post autor: przemur »

zaphod pisze:No właśnie - jak w temacie. Dotarł wreszcie do mnie Epson V700 i mam problem jakiego oprogramowania używać. Epsonowskiego użyłem raz i podziękowałem, więc na tapetę poszedł dołączony do skanera SilverFast. Jest lepiej, ale na kolana nie rzuca. I nawet nie chodzi mi o jakość uzyskiwanych skanów, tylko o upierdliwość obsługi. Dawno nie widziałem tak denerwująco i nielogicznie napisanego programu. Czy jest coś lepszego, co przy zachowaniu dobrej jakości, byłoby równocześnie lepsze w obsłudze?
Hehe, znam wielu takich dla któryych robienie zdjeć na filmie, wywoływanie a potem skanowanie to jest właśnie nielogiczna rzecz ;-)

Osobiście używam teraz głównie VueScan + negfix, ale wydaje mi się że SilverFast jest jednak bardzo dobry, zwłaszcza na poczatek (albo jak się ma którąś bardziej wypasioną opcję, jak np ta z V750). No i odwracanie kolorowych negatywów... ostatecznie, chyba jednak nic nie przebije SilverFasta... oczywiście moim skromnym zdaniem.
dune
-#
Kontakt:

tomaszt81 pisze:v500 epsonowskie
Ściągałeś wersje GT-X770 ? dla swojego skanera, czy coś innego ?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, 22:10 przez dune, łącznie zmieniany 1 raz.
tomaszt81
-#

tak, dla swojego. Odpalam universal launcher, nastepnie silversfast, poskakuje druga ikona pare razy w docku i sie zamyka :(
dune
-#
Kontakt:

Spróbuj ściągnąć gdzieś pełną wersje na próbę i sprawdzić czy się włącza.
Może tak instalka jest uszkodzona. Niestety nie mam Mac-a wiec nie bardzo wiem jak to ugryźć.
MikeP
-#

Post autor: MikeP »

tomaszt81 pisze:tak, dla swojego. Odpalam universal launcher, nastepnie silversfast, poskakuje druga ikona pare razy w docku i sie zamyka :(
Dzieje mi sie dokladnie tak samo. Szukalem jakis odpowiedzi ale nic... Jakbys cos znalazl to daj prosze znac jak sobie z tym poradzic... Ja mam Epsona 4490, ale objawy takie same
tomaszt81
-#

problem rozwiazany. Znalazlem odpowiedz na myapple. Po prostu trzeba przestawic kolejnosc jezykow z polskiego na angielski w systemie, wylogowac sie, zalogowac ponownie i smiga :D faktycznie, fajny soft. Dalbym nawet te 40 bagsow ale sprzedaje moj v500 i kupuje (po 2 miechach uzytkowania) v700 a tam bedzie na plytce :) jesli ktos chetny na v500 moje to smialo ;) okazalo sie, ze pociagnelo mnie do wielkiego szybciej niz przypuszczalem :)
ODPOWIEDZ