Zmęczony wstępnym mieszaniem 25s a następnie cyklicznym mieszaniem co minutę przez 10/15s oraz niemożnością kupienia prawdziwego procesora Jobo...etc postanowiłem zbudować prosty mieszacz oparty na sterowniku z Lego mindstorms NXT. Teraz wystarczy uruchomić program "mieszanie_1" i sterownik sam miesza wywoływacz z określoną częstotliwością. A my w tym czasie możemy zająć sie innymi sprawami...
Do budowy użyłem 1-ej jednostki NXT , 1-ego serwo-motoru kilku klocków lego technics + zasilacz 9v ze starego telefonu. Jako stelaża użyłem małego stojaka od wiertarki. Całość dostosowana do koreksu Patersona.
Wygląd mieszacza:
zbliżenie:
konstrukcja przekładni:
konstrukcja zaczepu "koreks-przekładnia":
a tak wygląda budowanie programu który jest kompilowany i wgrywany do kostki poprzez łącze USB.
pozdrawiam Panf66
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 19:16 przez Panf66, łącznie zmieniany 1 raz.
Fajny ten --> TAS.
Mój prototyp jest jednak duuuużo tańszy, a powtarzalność wyników wystarczająco satysfakcjonująca. Faktycznie jest to zabawka ale całkiem wygodna w użyciu. Dodam tylko o dużym zaskoczeniu jeśli chodzi o wytrzymałość tych klocków. Docelowo układ plastikowej przekładni miał być zastąpiony przez przygotowywaną przekładnię metalową. Okazało się jednak że nie ma takiej potrzeby. I układ pozostanie w niezmienionej formie jak na zdjęciach - przynajmniej na razie. No i jeszcze jeden plus klocków - można układ modyfikować w/g bieżących potrzeb...
PS
może by tak dodać do tego kąpiel wodną z termostatem?