Tak mnie naszło, jako że jestem na etapie kupowania skanera.
Może warto by utworzyć osobny dział - Skanowanie. Poprzenosić tam starsze wątki dotyczące skanerów, a i byłoby odpowiednie miejsce na nowe pytania/dyskusje.
Co o tym myślicie?
Nowy dział - Skanowanie?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- Krzysiek Łuczak
- -#
- Krzysiek Łuczak
- -#
Wydaje mi się że dział poświęcony skanowaniu jest jak najbardziej dobrym pomysłem.
Zresztą jeżeli było by to w 100% forum analogowe:P to nie dyskutowalibyśmy w formie elektronicznej tylko założyli "klub","stowarzyszenie", gdzie co jakiś czas grupa osób namiętnie dyskutowała by o wyższości analogii nad cyfrowym światem:P
Zresztą jeżeli było by to w 100% forum analogowe:P to nie dyskutowalibyśmy w formie elektronicznej tylko założyli "klub","stowarzyszenie", gdzie co jakiś czas grupa osób namiętnie dyskutowała by o wyższości analogii nad cyfrowym światem:P
jeśli masz skaner to powinieneś wiedzieć jak trudno jest wykonać dobry skan.. szczególnie małego obrazka.. i chwała tym którzy chcieli by się taką wiedza podzielić..dejnekas pisze:Ja także jestem przeciwny. Skanowanie to żaden pojemny temat zeby tworzyć dział. Poza tym to forum o fotografii tradycyjnej więc lepiej kombinować w stronę działu wielkoformatowego a nie skanowania.
Będę aktywnie protestować a nawet wywieszę flagę - dodam, że mam skaner.
masz prawo protestować.. masz prawo wywiesić flagę.. a nawet ogolić głowę do gołej skóry.. na znak owego protestu .. ale nim to uczynisz zadaj sobie trud i wyobraź sobie że oprócz wielkoformatowców (których tak naprawdę wielu nie ma) są tysiące zwykłych użytkowników aparatów mało i średnioformatowych, którzy zwyczajnie nie mają możliwości wykonywania odbitek.. a po za tym żeby je pokazać szerszemu gronu.. i tak trzeba je przeskanować.. koło się zamyka..
żadnej wiedzy za dużo.. ani tej n/t fotografii wielkoformatowej.. ani tej n/t dobrego skanowania..
- technik219
- -#
Jeśli chodzi o skanowanie z tutorialami to zapraszam na forum pentaxa.
http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=39
Sorry, że reklamuję konkurencję, ale trzeba koledze jakoś pomóc
http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=39
Sorry, że reklamuję konkurencję, ale trzeba koledze jakoś pomóc

Lux mea lex