Serwus wszystkim To mój pierwszy post na tym formu i mam nadzieje że mi pomożecie. Niedawno bardzo spontanicznie, kupiłem powiększalnik który bardzo mi się spodobał, jako że chciałem zacząć uczyć sie ciemniowania po pewnym czasie po zakupie zorientowałem sie że w internecie nie ma żadnych informacji na temat tego sprzętu. Nazywa się : PRIMOS 6x6 pod spodem jest jeszcze napis "KLATT Stuttgart-Bad Connstatt, Germany". Powiekszalnik ten ma dwa obiektywy Schneider`a kreuznach 1:4/50 i 1:5,6/80. Za powiększalnik z praktycznie całym wyposażeniem zapłaciłem ok. 700zł.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i jakieś informację na temat tego powiększalnika, może ktoś z was spotkał sie z czymś takim.
Załączniki
foto
foto
Ostatnio zmieniony 09 mar 2011, 07:25 przez eduardooo, łącznie zmieniany 2 razy.
eduardooo, w googlach wyrzuciło mi trochę wyników. Wyglada, że to porządny sprzęt z automatycznym ustawiniem ostrości. Przykladowe linki; http://www.kienzle-phototechnik.de/home ... rgers.html
static.photo.net/attachments/bboard/00G/00GDKM-29661684.pdf
To wygląda na bardzo solidny sprzęt, szczerze mówiąc nigdy takiego nie widziałam, a kupiłeś go za malutkie pieniądze, same obiektywy to minimum ze cztery stówki. Żadna instrukcja nie jest do takiego sprzętu potrzebna, ani też żadna głowica z filtrami - na zdjęciu widzę szufladkę na filtry i to jest najlepsze rozwiązanie do multigradeów !
A myslicie ze moglbym robic na nim kolorowe odbitki? Czy bylaby mozliwosc kupienia glowicy z filtrami do barwnej fotografii? Czarno biala oczywiscie jest dla mnie wazniejsza, ale kiedys moze skusilbym sie o jakies kolorowe odbitki jezeli bylaby taka mozliwosc