transformator
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
transformator
Ostatnio zaopatrzyłem się w magnifaxa 4 z głowicą do koloru. I tu mam pytanie. Czy potrzebuje ona transformatora na 12V? Mam taki, ale po podłączeniu nic się nie dzieje. Głowica działa natomiast po pominięciu transformatora. Jak to właściwie z tym jest?
W środku jest taki właśnie halogen. W przedniej części głowicy są jakieś układy elektroniczne, nie znam się na tym akurat. Zwrócił na moją uwagę jakiś element układu na którym było oznaczenie 240 V. Może ten układ ma za zadanie zmniejszać napięcie, bo podłączenie zewnętrznego transformatora mającego na wyjściu 12 V nie daje żadnego efektu.
- Krzysiek Łuczak
- -#
Zaryzykuję stwierdzenie, że skoro w głowicy siedzi prostownik, to pewnie nie potrzebuje zasilacza na 12V.
Ma to w środku jakiś transformatorek?
EDIT: Ach, nie doczytałem, że pytasz o sam transformator, a nie cały zasilacz. Mea culpa.
EDIT 2: W manualu właśnie wyczytałem, że jednak potrzebny jest transformator 12V/100VA do zasilania właśnie halogenu. Sprawdzałeś obwody głowicy? Transformator na pewno jest sprawny? Na pewno jest na wymaganą moc?
Ma to w środku jakiś transformatorek?
EDIT: Ach, nie doczytałem, że pytasz o sam transformator, a nie cały zasilacz. Mea culpa.
EDIT 2: W manualu właśnie wyczytałem, że jednak potrzebny jest transformator 12V/100VA do zasilania właśnie halogenu. Sprawdzałeś obwody głowicy? Transformator na pewno jest sprawny? Na pewno jest na wymaganą moc?
Ostatnio zmieniony 08 mar 2011, 18:55 przez Krzysiek Łuczak, łącznie zmieniany 2 razy.
- Krzysiek Łuczak
- -#
Masz miernik uniwersalny? Albo choćby żarówkę na 12V?
Jeśli miernik, to ustaw go na zakres 200V~ (AC) i zamknij nim obwód po stronie wtórnej transformatora - przyłóż końcówki sond (albo lepiej zaczep, jeśli masz krokodylki) do wyprowadzeń trafa po stronie, gdzie powinno być 12V. Będziesz wiedział, czy napięcie się zgadza. Może być różnica w górę kilku wolt, bo woltomierz jest wielką rezystancją - nie przepływa przez niego praktycznie żaden prąd i transformator pracuje w stanie jałowym.
Jeśli masz żarówkę, to też zamknij przez nią obwód i sprawdź czy świeci.
Wszystko to oczywiście z zachowaniem zasad bezpieczeństwa! Najpierw się podłącz pod trafo (zwłaszcza w przypadku żarówki), a potem je dopiero uruchom.
W ten sposób sprawdzisz na początek transformator.
Jeśli miernik, to ustaw go na zakres 200V~ (AC) i zamknij nim obwód po stronie wtórnej transformatora - przyłóż końcówki sond (albo lepiej zaczep, jeśli masz krokodylki) do wyprowadzeń trafa po stronie, gdzie powinno być 12V. Będziesz wiedział, czy napięcie się zgadza. Może być różnica w górę kilku wolt, bo woltomierz jest wielką rezystancją - nie przepływa przez niego praktycznie żaden prąd i transformator pracuje w stanie jałowym.
Jeśli masz żarówkę, to też zamknij przez nią obwód i sprawdź czy świeci.
Wszystko to oczywiście z zachowaniem zasad bezpieczeństwa! Najpierw się podłącz pod trafo (zwłaszcza w przypadku żarówki), a potem je dopiero uruchom.
W ten sposób sprawdzisz na początek transformator.
Witam . To w srodku , wyglada na tz. transformator elektroniczny , czyli po ludzku - impulsowa przetwornice napiecia - ale glowy to nie dam sobie uciac . Wyglada na to , ze glowice zasilasz 220V , a zejscie napiecia w dol ( dla halogena 12V ) realizowane jest w glowicy . Zanies to najlepiej madremu czlowiekowi do sprawdzenia ... zawsze mozna sie pomylic ogladajac tylko zdiecie . Pzd.